Τέμπη: Συμπτώσεις και δυσπιστίες

Διαβάζεται σε 4'
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών: Πορεία, Θεσσαλονίκη
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών: Πορεία, Θεσσαλονίκη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο κόσμος δεν πολυπιστεύει στις συμπτώσεις. Μια φορά μπορεί να προκύψει η σύμπτωση. Αλλά δυο, τρεις φορές στην ίδια υπόθεση, ποιος το πιστεύει;

Η κυβέρνηση απορεί: Πώς συμβαίνει και ο κόσμος δυσπιστεί απέναντι στις κυβερνητικές εξηγήσεις για τα Τέμπη; Γιατί τόση δυσπιστία απέναντι στη Δικαιοσύνη; Κάποιοι δημοσκόποι εξηγούν: “Προσέξτε, δεν μετρούμε την πραγματικότητα, μετρούμε τις αντιλήψεις των πολιτών“. Συμβαίνει δηλαδή να υπάρχουν και παραπλανημένοι πολίτες. Εδώ ολόκληρος Πρωθυπουργός αρχικά παραπλανήθηκε!

Η δημοσκοπική εξήγηση παραβιάζει ανοιχτές κυβερνητικές θύρες. Ο Πρωθυπουργός κατ΄ επανάληψη αυτό το έχει τονίσει: Δεν κάναμε λάθη, το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε, να επικοινωνήσουμε το δίκιο μας. Ποιοι το βεβαιώνουν αυτό; Οι μάνιακς της επικοινωνίας, που από την αρχή έδειξαν ότι είναι άριστοι χειριστές της, ενώ αντίθετα έχουν προβλήματα με την ουσία και την πραγματικότητα (πχ με την ακρίβεια των τιμών). Αυτοί δηλαδή που κρατούν την τηλεόραση και γενικά τον συστημικό Τύπο καλά τροφοδοτημένο (“λίστα Πέτσα”) για να τους στηρίζει και που διαθέτουν εμπειρία και άνεση όχι μόνο για παραγωγή δεδομένων αλλά και για επεξεργασία και διάδοσή τους.

Μια γενική συνθήκη της κοινής αντίληψης είναι η ακόλουθη: Ο κόσμος, όπως άλλωστε και η Αστυνομία γενικά, δεν πολυπιστεύει στις συμπτώσεις. Τέλος πάντων, μια φορά μπορεί να προκύψει η σύμπτωση. Αλλά δυο, τρεις φορές στην ίδια υπόθεση, ποιος το πιστεύει;

Ας προσέξουμε τώρα τί συμβαίνει, ή έστω τι φαίνεται με την τραγωδία των Τεμπών: Τα ως τώρα ευρήματα και η πυρόσφαιρα αποτελούν ενδείξεις για μεταφορά υδρογονανθράκων, πράγμα που ερευνάται. Τί ισχυρίζεται ευφυής Υπουργός; Μα, αν αλήθευαν οι ενδείξεις αυτές τότε η τραγωδία θα οφειλόταν σε μια δεξαμενή με τρεισήμισι όλους κι όλους τόνους, αξίας περίπου 3000 ευρώ. Θα διακινδύνευε ένας άλφα μηχανισμός μια τόσο μεγάλη καταστροφή – και αυτοκαταστροφή – για ένα τόσο μικρό κέρδος; Το ερώτημα – ισχυρισμός θα ήταν εύλογο βέβαια αν η μεταφορά αυτή θα γινόταν μια και μόνη φορά, και ακριβώς σε αυτήν (“κοίτα λοιπόν τι ατυχία!!”) θα γινόταν η σύγκρουση. Σατανική η σύμπτωση.

Το σύστημα τηλεδιοίκησης και ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων είναι ασφαλές, λέγεται, εκείνη τη φορά έτυχε ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος. Βέβαια, η ασφαλής οργάνωση θα προϋπέθετε εκατό δικλίδες, ώστε τα λάθη να εξουδετερώνονται, τα τρένα να μην συγκρούονται μετωπικά στην ίδια γραμμή όταν μάλιστα υπάρχουν δυο γραμμές. Αλλά και εδώ, νάτη η ατυχία. Εξάλλου, θάνατοι από παθολογικά αίτια, αυτοκτονίες, δολοφονίες, κάποτε δυστυχώς συμβαίνουν. Σύμπτωση φαίνεται ότι εδώ το κακό έπληξε τον γιο μιας δικαστικής λειτουργού που επόπτευε έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών.

Συνεχίζουμε: Κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν δηλώσεις που έδιναν γραμμή στη δικαστική διερεύνηση (ανθρώπινο λάθος, απουσία πολιτικών ευθυνών). Το κράτος δικαίου απαγορεύει αυτές τις παρεμβάσεις, ακριβώς για να μην ασκείται επιρροή στους δικαστικούς λειτουργούς. Η εμπειρία όμως στη χώρα μας από σχετικά πρόσφατα σκάνδαλα δείχνει ότι οι παρεμβάσεις – υπαγορεύσεις όντως επιχειρούνται, και ότι όντως οι περισσότερες αποφάσεις που τα ερευνούν καταλήγουν κατ΄ αποτέλεσμα να είναι φιλοκυβερνητικές.

Χαμός και συρροή συμπτώσεων έπληξε τα τρία βίντεο με τις αμαξοστοιχίες. Ο Πρωθυπουργός σχεδόν δυο χρόνια μετά την τραγωδία αναρωτιόταν γι΄ αυτά πριν καν εμφανιστούν, και να που κατά σύμπτωση δυο τρεις ημέρες μετά εμφανίστηκαν. Είχε τύχει να παραπέσουν στην αρχική διερεύνηση, βλέπετε οι συγγενείς βομβαρδίζουν με στοιχεία και καταγγελίες, φυσικό να δημιουργούνται φόρτος και αναστάτωση. Τα βίντεο, τι περίεργο, εμφάνιζαν χρόνο δημιουργίας μεταγενέστερο ακόμη και από τον χρόνο της εμφάνισής τους; Έτυχε βλέπετε από απροσεξία αυτά να σβηστούν κατά τη μεταφορά τους σε στικάκι (ίσως να μην ήταν και καλής ποιότητας το συγκεκριμένο) και να αποτυπωθεί τελικά σε αυτά ο χρόνος ανάκτησης από την ανακύκλωση κι όχι ο χρόνος δημιουργίας.

Δεν συνεχίζω, μην κουραστούν οι αναγνώστες. Ασφαλώς κάτι μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, αλλά πόσο πιθανό είναι να αποτελούν όλα συμπτώσεις; Το κυβερνητικό αφήγημα πάντως είναι δεδομένο: Για τη δυσπιστία δεν τους φταίει η κατά συρροή εμφάνιση συμπτώσεων, ούτε κάποια συγκάλυψη, αλλά οι σκευωρίες και οι θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Ν. Ανδρουλάκης, Σ. Φάμελλος, Α. Χαρίτσης, πανίσχυροι και τεχνογνώστες συνεχώς παραπλανούν! Πώς να τα βάλουν μαζί τους τόσο ήπιοι και νηφάλιοι χαρακτήρες, όπως οι Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα