Τέμπη: Το μπάζωμα της δικαιοσύνης
Διαβάζεται σε 4'Το εύλογο ερώτημα είναι αν όντως το μπάζωμα στα Τέμπη έγινε για επικοινωνιακούς λόγους ή υπήρχε κάτι άλλο στο χώρο της τραγωδίας που έπρεπε να κρυφτεί.
- 06 Μαρτίου 2024 07:12
Η κυβέρνηση με τη λογική του «σαραντατακατό» είχε την αυταπάτη ότι το ζήτημα των Τεμπών είχε λήξει. Οι πολίτες δεν θεωρούν όμως ότι «αυτά κρίθηκαν στις κάλπες». Όχι μόνο δεν ξέχασαν τους 57 αδικοχαμένους του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά παραμένουν οργισμένοι τόσο με την ίδια την τραγωδία όσο και με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση συγκάλυψη των ευθυνών.
Οι υπογραφές στο κείμενο των συγγενών των θυμάτων που ζητάει δικαιοσύνη, ξεπέρασαν το 1.300.000. Δεν νομίζω ότι τα τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει άλλο κείμενο που να έχει συγκεντρώσει τόσες πολλές υπογραφές. Η δε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου για τον ένα χρόνο από την τραγωδία, ήταν μεγάλη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα Τέμπη αποτελούν χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το άρον άρον μπάζωμα
Παράλληλα, η δημοσιογραφική έρευνα σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ερευνητική δουλειά των συγγενών των θυμάτων, φέρνουν στο φως νέες πτυχές της υπόθεσης που εκθέτουν την κυβέρνηση και εγείρουν τεράστια ερωτήματα. Επίκεντρο των τελευταίων αποκαλύψεων είναι το άρον άρον μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας στα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται ότι το μπάζωμα των Τεμπών ξεκίνησε από την 1η Μάρτη και ολοκληρώθηκε στις 6 Μάρτη 2023. Με το μπάζωμα χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα βοηθούσαν στη διαλεύκανση του εγκλήματος. Ακόμα πιο τρομακτική είναι η (πολύ σοβαρή) πιθανότητα μαζί με τα συντρίμμια να πετάχτηκε βιολογικό υλικό των θυμάτων.
Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη περίπτωση όπου ο τόπος ενός εγκλήματος (και μάλιστα μεγάλης κλίμακας) όχι μόνο να μην ερευνάται εξονυχιστικά, αλλά να ισοπεδώνεται 24 ώρες μετά το έγκλημα. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει άλλη περίπτωση που η δικαστική έρευνα για αυτήν την κατάφωρη παρεμπόδιση της εξιχνίασης ενός εγκλήματος να ξεκινάει με καθυστέρηση ενός χρόνου και μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε ο ανυποχώρητος αγώνας των συγγενών των θυμάτων.
Να σημειωθεί ότι για το άρον άρον μπάζωμα εκταμιεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ 647.862,80 ευρώ. Όταν θέλει λοιπόν η κυβέρνηση και λεφτά βρίσκει και τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνάει. Βέβαια το ότι αυτό συνέβη για το μπάζωμα και όχι σε άλλα πεδία δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να το αξιολογήσει ο καθένας.
Οι αποκαλύψεις
Χτες στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Άρης Χατζηγεωργίου αποκάλυψε ότι η μία εκ των πέντε εταιριών ανέλαβαν με απευθείας ανάθεση την εργολαβία του μπαζώματος, απλώς δεν…. υπήρχε όταν ανέλαβε την εργολαβία. Η εν λόγω εταιρία συστάθηκε επισήμως ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή στις 6 Απριλίου 2023. Αυτά τα πράγματα είναι απίστευτα έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμης κοινωνικής και ηθικής σημασίας ζήτημα. Να μη συζητήσουμε τώρα πώς συνάδουν με την τεχνοκρατική διοίκηση που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, τα κόλπα με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες που συστήνονται εκ των υστέρων.
Στο παζλ των αποκαλύψεων συμπλήρωσε ένα ακόμα κομμάτι το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα Νέα, σύμφωνα με το οποίο, το μπάζωμα έγινε με άτυπη κεντρική εντολή, προκειμένου να εξαϋλωθεί για επικοινωνιακούς λόγους το σκηνικό της τραγωδίας. Κανείς βέβαια δεν είχε αμφιβολία ότι Τέμπη μπαζώθηκαν χωρίς άνωθεν εντολή. Αλλά πλέον έχουμε εικόνα της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση.
Οι αιτίες
Το εύλογο ερώτημα είναι αν όντως το μπάζωμα έγινε για επικοινωνιακούς λόγους ή υπήρχε κάτι άλλο στο χώρο της τραγωδίας που έπρεπε να κρυφτεί. Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμα, οπότε στο έδαφος της ασάφειας ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Όποια και αν είναι η αιτία, το μπάζωμα αποτελεί έγκλημα κατά της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.