Θα αντέξει ο Μητσοτάκης μέχρι τον Μάιο;

Θα αντέξει ο Μητσοτάκης μέχρι τον Μάιο;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια και την υπόθεση Πάτση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να φτάσει ως τον Μάιο ή θα αναγκαστεί να επισπεύσει τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έδειξαν μια σαφή σταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το πλήγμα που δέχτηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το κυβερνών κόμμα έδειξε όχι μόνο να βάζει φραγμό στη φθορά του, αλλά και να έχει μικρά κέρδη. Τα προφανή συμπεράσματα από αυτές τις μετρήσεις ήταν ότι:

Οι υποκλοπές θεωρήθηκαν από τους πολίτες μικρότερης σημασίας ζήτημα από ό,τι από το πολιτικοδημοσιογραφικό σύμπλεγμα -εδώ παίζει σαφώς ρόλος ο περιρρέων κυνισμός του «όλο τα κάνουν αυτά».

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε το σκόπελο των υποκλοπών διατηρώντας μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μπροστά του ανοιχτή δίοδο για μια νέα εκλογική επιτυχία τον προσεχή Μάιο. Στο βαθμό βέβαια που η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε με σχετική επάρκεια την πληθωριστική κρίση.

Πτώση της διαφοράς

Η δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε το Open την περασμένη Πέμπτη, δείχνει σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης για την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η διαφορά του 6,1% είναι η μικρότερη που έχει βρει μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη εταιρία.

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η ακρίβεια που κατατρώει την αγοραστική δύναμη. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 66,1% θεωρεί ότι το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα είναι αποτελεσματικό. Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι η υπόθεση Πάτση αξιολογείται ως πιο σοβαρή από αυτήν των υποκλοπών (81,4% έναντι 65,5%). Το ζήτημα των σπιτιών παραμένει μείζον στην αξιολόγηση των πολιτών.

Τα επιδόματα και η αγοραστική δύναμη

Τα στοιχεία δυσαρέσκειας που καταγράφει η δημοσκόπηση φαίνεται να αντανακλούν τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σχετικά με την πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Παρά τον πακτωλό των επιδομάτων για το ρεύμα (έφτασαν το τα 3 δισ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο), οι πραγματικοί μισθοί ψαλιδίζονται από την έκρηξη του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα:

  • Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, φτάνει έως και το 40%.
  • Από τον Απρίλιο 2022 και ύστερα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19%.
  • Το α’ τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ενώ η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.
  • Το α’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Με αυτά τα νούμερα, το ερώτημα μάλλον δεν πρέπει να είναι γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια, αλλά γιατί η φθορά της δεν είναι πιο μεγάλη. Προφανώς η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην αξιολόγηση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραμένει κακή.

Τα τρία προβλήματα

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω για την ακρίβεια, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα μέχρι τον Μάιο. Ακόμα και με τον σημερινό σχετικά αργό ρυθμό φθορά της Νέας Δημοκρατία, έξι μήνες είναι αρκετό διάστημα για να ροκανιστεί η διαφορά.

Εκτός από την ακρίβεια, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο ακόμα παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι τα σκάνδαλα τύπου Πάτση μπορεί να μην συνεπάγονται άμεση εκλογική φθορά, εντούτοις, αθροιζόμενα δημιουργούν πολιτικά αποτελέσματα. Επιπλέον, τα πράγματα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψουν περαιτέρω αν βαθύνουν οι ρωγμές στο φιλοκυβερνητικό μέτωπο των ΜΜΕ.

Κατά συνέπεια, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να φτάσει ως τον Μάιο ή θα αναγκαστεί να επισπεύσει τις εκλογές.

Πόσο μάλλον αν γίνουν νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα