Θα μπλέξουμε άσχημα με τις “φορτωτικές” του Μητσοτάκη και του Παναγιωτόπουλου
Μια διαρκή διαδικασία συμμαχικών απαιτήσεων αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία περιέγραψε χθες στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
- 07 Ιουνίου 2022 06:41
Όσοι ευελπιστούν πως στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής θα υπάρξει πραγματική ενημέρωση για τα όπλα που στέλνονται από την Ελλάδα στην Ουκρανία, καλύτερα να το ξεχάσουν. Μπορεί ο Γιάννης Οικονομου να παρουσίασε την συγκεκριμένη συνεδρίαση ως ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες, όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας … μας «έκοψε την φόρα».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του χθες στην Βουλή ήταν σαφής: «Δεν είμαι διατεθειμένος να παραθέσω στοιχεία» είπε,ξεκαθαρίζοντας πως τέτοια ζητήματα «ούτε στη Διαύγεια, βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής».
Δυστυχώς όμως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η άρνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας να παράσχει πληροφόρηση. Είναι η άγνοια του, για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Δηλαδή το πόσα όπλα και οπλικά συστήματα θα «περάσουν» από έναν μόνιμο δίαυλο που φαίνεται να έχει ανοίξει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε και το ουκρανικό μέτωπο.
Ήδη, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ, έχουμε κάνει δύο αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Εκκρεμεί μία ακόμη μετά την συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για την αντικατάσταση με γερμανικά άρματα Marder των ελληνικών BMP-1. Έτσι ώστε τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα που διαθέτει η χώρα να μεταφερθούν στα μέτωπα. Όπως όμως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αυτή είναι …μόνον η αρχή.
«Μας ζητάνε διάφορα να στείλουμε. Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση λέμε ευθαρσώς “όχι, αυτά δεν είναι προς διάθεση”». Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού Εθνικής Άμυνας χθες στην Βουλή, όταν απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα. Μια περιγραφή που περισσότερο ταιριάζει σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους «συμμάχους» που εξελλίσσεται, παρά σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε.
Αν μάλιστα συνδυάσει κανείς την φράση αυτή με την τεράστια προθυμία που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δήλωσή του, προκειμένου η χώρα να συμβάλει επιχειρησιακά, το πράγμα πάει μακριά. Όπως όλα δείχνουν το πώς, πότε και πόσα οπλικά συστήματα θα σταλούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία είναι κάτι που θα κριθεί από δύο πράγματα: Την διάρκεια του πολέμου αλλά και την απαιτητικότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή όσο η πολεμική ένταση οξύνεται, τόσο θα «ζητάνε διάφορα» από την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία κάθε άλλο παρά έχει πείσει ότι κάποια στιγμή θα πει «ως εδώ».
Αξίζει να συνδέσουμε τα παραπάνω με την πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή και τις αναφορές του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδίως την αιχμή του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με το ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχουν εξίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες». Η εκτίμηση αυτή -από ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που προφανώς δεν λογίζεται στην αντιπολίτευση – αποδίδει με σαφήνεια την «μεγάλη εικόνα».
Οι πιέσεις για περεταίρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο θα συνεχιστούν. Θα συμπεριλάβουν τις συνεχείς αποστολές οπλικών συστημάτων. Με ανησυχητικές συνέπειες τόσο για την εξωτερική πολιτική της χώρας όσο και για την αμυντική της θωράκιση. Με λίγα λόγια οι «φορτωτικές» που φαίνεται να αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εκτελεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μπορεί να μας μπλέξουν άσχημα, στο άμεσο μέλλον.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις