Θα κάνουν οι Coldplay τους νέους να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

Διαβάζεται σε 8'
O Chris Martin των Coldplay
O Chris Martin των Coldplay AP Photo Chris Pizzello

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ήρθε στην Αθήνα και προχώρησε σε μια κίνηση που θα θέλαμε να βλέπαμε πολύ πιο συχνά. Οι Coldplay, οι celebrities και οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού “τρέχει” μια θεωρία συνωμοσίας που βρίσκει απήχηση στο 1/5 των Αμερικανών. Ποσοστό που εκ του αποτελέσματος φαντάζει τρομακτικό, ωστόσο η “δουλειά”, γίνεται. Ένας στους πέντε πολίτες των ΗΠΑ λοιπόν, πιστεύει ότι η Τέιλορ Σουίφτ είναι μέρος μιας συνωμοσίας για να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Φυσικά, οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές της θεωρίας, είναι και ψηφοφόροι του Τραμπ. Καμία έκπληξη εδώ. Από την άλλη, η ίδια η Σουίφτ χωρίς να έχει πει πολλά-πολλά, έχει δώσει το δικό της “χρίσμα” για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς και αν μη τι άλλο, έχει γιγαντώσει το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον που εστιάζει πάνω της τα τελευταία χρόνια. Το 2020 η Σουίφτ είχε στηρίξει ανοιχτά τον Μπάιντεν, και οι Δημοκρατικοί περιμένουν πώς και πώς μια ανάλογη κίνησή της φέτος, τώρα που η απειλή επαναφοράς του Τραμπ είναι πιο ενεργή από ποτέ.

Παράλληλα, καλλιτέχνες όπως οι Halle Berry και Demi Lovato διατύπωσαν γνώμες υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές των ΗΠΑ υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και παίρνοντας έμμεση – πλην σαφή – θέση, υπέρ των Δημοκρατικών. Ariana Grande, Reese Witherspoon αλλά και η Lady Gaga, τάχθηκαν επίσης ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές των ΗΠΑ καλώντας τους νέους να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Ανάλογες πράξεις αναμένουμε να δούμε και φέτος όσο θα πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο της αμερικανικής κάλπης, με το ζήτημα των εκλογών δια στόματος διασημοτήτων, να είναι σύνηθες.

Η Ευρώπη ζητάει τη βοήθεια των celebrities

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, κάτι που εν πολλοίς είναι λογικό μιας και η ΕΕ δεν γνωρίζει την ίδια ομοσπονδιοποίηση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αναγνώριση συγκεκριμένων καλλιτεχνών, όπως η Dua Lipa, είναι οικουμενική για τη Gen Z και όχι μόνο. Τόσο οικουμενική, που φαντάζει “ενωτική”. Σε μια νέα στρατηγική που εντατικοποιείται λοιπόν, η ΕΕ προσπαθεί να κάνει διακεκριμένους σταρ και καλλιτέχνες να τοποθετηθούν υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές, με βασικό διακύβευμα να είναι η περαιτέρω άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία στις ΗΠΑ πρεσβεύεται κατ’ αναλογία από πολλούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Rosalía, Måneskin, Dua Lipa, Stromae βρίσκονται ψηλά στη λίστα των παγκόσμιων σταρ που οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να “αξιοποιήσουν” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να γίνουν οι ευρωπαϊκές εκλογές πιο ελκυστικές για τους νέους. Άλλοι καλλιτέχνες, καθώς και αθλητές και ηθοποιοί με αρκετά μεγάλη “βάση” θαυμαστών, πιθανότατα θα προσεγγιστούν για να ενθαρρύνουν τους νέους να ψηφίσουν τον Ιούνιο. Στόχος είναι να επιλεχθούν διασημότητες από όλη την ΕΕ, με στόχο να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στις κάλπες, στα 27 κράτη μέλη. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Επίτροπος της ΕΕ για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχινάς, κάλεσε τη Σουίφτ να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους θαυμαστές της να ψηφίσουν στις εκλογές για την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον Ιούνιο. “Κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει τους νέους καλύτερα από τους νέους. Αυτό λειτουργεί καλύτερα από το να μιλούν οι Επίτροποι από την αίθουσα Τύπου”, είπε συγκεκριμένα ο Σχινάς.

Για τη συνεργασία με διασημότητες μίλησε στο NEWS 24/7 άλλωστε και ο Διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jesus Carmona Nunez, αναφέροντας:

“Στόχος της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες γίνεται ώστε να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή Δημοκρατία και να ψηφίσουν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου. Συνεργαζόμαστε με τα μέσα ενημέρωσης, με διασημότητες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντές και πολλούς άλλους παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ενόψει των εκλογών.

Οι νέοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά τώρα που η ελάχιστη ηλικία συμμετοχής έχει οριστεί στα 16 έτη στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στη Μάλτα και στα 17 στην Ελλάδα. Αυτοί οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι πολύ σημαντικοί για εμάς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών: το 2019, είδαμε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση συμμετοχής στις ηλικίες κάτω των 25 ετών (+14%) και στην ηλικιακή ομάδα 25-39 (+12%)”.

Πρακτικά οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από γνωστούς καλλιτέχνες να πάρουν πολιτική θέση για το καλό και των δύο πλευρών, σε μια win-win πρακτική. Οι καλλιτέχνες θα δείξουν πως είναι πολιτικά ενήμεροι και ενεργοί για τα δικαιώματα των πολιτών και τη διασφάλισή τους (τα οποία απειλούνται από την ακροδεξιά), οι δε δημοκρατικές δυνάμεις θα δείξουν πως είναι πιο κοντά στους νέους, ακούνε τη φωνή τους και απευθύνονται σε εκείνους χρησιμοποιώντας τη “γλώσσα” που αναγνωρίζουν, μέσα από τα social media.

Καλώς ή κακώς, έτσι παίζεται πλέον το παιχνίδι, με την Ευρώπη να είναι προς ώρας μακριά από θεωρίες συνωμοσίας “αμερικανικού τύπου”.

Η Μέτσολα, ο Μητσοτάκης και οι Coldplay

Στην ίδια λογική, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας και ενώπιον δεκάδων νέων που συνομίλησαν μαζί της στο Ωδείο Αθηνών, κάνοντας αναφορά στην επερχόμενη συναυλία των Coldplay στην Αθήνα, είπε: “Μην σταματάτε ποτέ να ρωτάτε πράγματα. Είστε το μέλλον και γι’ αυτό ακριβώς σας ζητούμε να ψηφίσετε. Ψηφίστε! Ξέρω ότι έχει συναυλία εκείνη την ημέρα, αλλά αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς”.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του NEWS 24/7, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τη Ρομπέρτα Μέτσολα της ανέφερε πως μία ημέρα πριν τις Ευρωεκλογές, στις 8 Ιουνίου 2024, θα πάει στη συναυλία των Coldplay στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα τους ζητήσει να πουν στο κοινό να πάει να ψηφίσει την επόμενη μέρα. “Αν βρήκατε χρόνο να έρθετε εδώ, τότε σίγουρα θα βρείτε και λίγο χρόνο για να ψηφίσετε αύριο”, θα είναι το μήνυμα.

“Βρίσκομαι εδώ για να σας ενθαρρύνω να ψηφίσετε, ιδιαίτερα τους νέους, καθώς όσοι είναι 17 ετών, μπορούν για πρώτη φορά και εδώ να το κάνουν. Και τώρα που η επιστολική ψήφος έγινε πραγματικότητα, είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από ποτέ να συμμετέχει κανείς στη δημοκρατία”, είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ο ίδιος την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ και το ότι θα γίνουν οι συναυλίες των Βρετανών κανονικά, με προσωπική του ανάρτηση στα μέσα δικτύωσης.

Το ερώτημα είναι, μπορούν οι Coldplay και οι κάθε Coldplay να στείλουν τους νέους στις κάλπες; Η απάντηση είναι πως υπό προϋποθέσεις, ναι, μπορούν. Όχι γιατί οι λαοφιλείς στις νεανικές κατηγορίες celebrities μπορούν να κάνουν a priori τις εκλογές πιο cool, ούτε γιατί οι “μπούμερς” αποφάσισαν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας μέσα από τις φίρμες. Αλλά γιατί το κάλεσμα των διασημοτήτων φέρνει τις κάλπες στην ατζέντα δημόσιας συζήτησης ως θέμα, τις αναδεικνύει στα social media που χρησιμοποιούν οι “scrollers” (και η Μέτσολα παραδέχθηκε πως σκρολάρει ακατάπαυστα σε συνέντευξή της) και δημιουργούν ένα παράδειγμα – αν όχι προς μίμηση – σίγουρα προς συζήτηση.

Φυσικά και οι εν λόγω πράξεις εντυπωσιασμού δεν αρκούν από μόνες τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα η πρόεδρος Μέτσολα αποφάσισαν να δείξουν μια άλλη εξωστρέφεια, με τις συναντήσεις με τους νέους να αποτελούν ένα όμορφο “σήμα”. Η ατμόσφαιρα στο Ωδείο Αθηνών το μεσημέρι της Τρίτης ήταν παραπάνω από ελπιδοφόρα. Στη φιλοσοφία αυτή θα θέλαμε να βλέπουμε όμως περισσότερες ανάλογες δράσεις προσέγγισης από “πάνω” προς τα “κάτω” από τα προηγούμενα χρόνια, πιο εκτενείς συνομιλίες, λίγο πιο “to the point” απαντήσεις στα προβλήματα που εκφράζει η νεολαία και σε κάθε περίπτωση, περισσότερη διαφάνεια στις διαδικασίες της ΕΕ.

Οι κλειστές πόρτες των Eurogroup, οι αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των πολλών στις Συνόδους Κορυφής και χωρίς την παρουσία του Τύπου, τα “πριβέ” διυπουργικά meeting σε θεσμικό επίπεδο, τα κλειστά χαρτοφυλάκια γενικώς και η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία, δεν βοηθούν κανέναν. Αντιθέτως, γίνονται διαρκή επιχειρήματα στη φαρέτρα του λαϊκισμού.

Ή αν θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν σίγουρα πολύ πιο cool αν ήταν ένας συνολικά πιο “ανοιχτός” οργανισμός προς τους πολίτες τα δικαιώματα των οποίων εκπροσωπεί, στη λογική των δημόσιων διασκέψεων του Ευρωκοινοβουλίου που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα