Θα μας σώσουν τα κοράκια από το κούρεμα καταθέσεων;

Θα μας σώσουν τα κοράκια από το κούρεμα καταθέσεων;

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ απέτυχε να κάνει κουμάντο, οι ιδεολογίες κατέρρευσαν και τώρα περιμένουμε το “απο μηχανής κοράκι” για να γλιτώσουμε τα χειρότερα

Όποιος νομίζει ότι με τη συμβιβαστική λύση για την Τράπεζα Αττικής, κλείνει το κεφάλαιο της μόνης μη συστημικής τράπεζας στη χώρα, “πλανάται πλάνην οικτράν”. To show  τώρα αρχίζει και τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε πράματα και θάματα.

Όπως για παράδειγμα ποιος θα βάλει τα λεφτά για να διοικεί ο κος. Πανταλάκης την τράπεζα. Μόνο και μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση “λείπουν” σχεδόν 70 εκατ. ευρώ. Ο συνήθης τροφοδότης, το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου άνω του 50%, χάνει χρήματα από τη συμμετοχή του στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας για περισσότερα από 15 χρόνια. Το ίδια συνέβη και με τους λοιπούς επενδυτές της περσινής  και εν μέρει αποτυχημένης ΑΜΚ. Η Αύξηση πραγματοποιήθηκε στα 30 λεπτά ανά μετοχή και η σημερινή της αξία είναι 0,058 ευρώ ανά μετοχή. Μιλάμε για απώλειες άνω του 80%.

Το ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες δεν θα βάλει άλλα λεφτά. Το ίδιο θα συμβεί και με τους λοιπούς κρατικούς και ημικρατικούς φορείς που συμμετείχαν, αν και η συμβολή τους έχει μικρότερη σημασία. Η τράπεζα φημολογείται ότι έχει και άλλες ανάγκες που προκύπτουν από την ωρίμανση χρηματοδοτικών εργαλείων και οι οποίες αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ. Όλες οι ελπίδες για τη σωτηρία της Αττικής και την πολυπόθητη αποφυγή της κοινοτικής οδηγίας περί bail in (δηλαδή κουρέματος καταθέσεων) βασίζονται  πλέον στην εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή.

Φήμες κάνουν ΄λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον από όσους η σημερινή Κυβέρνηση, ονόμαζε κοράκια. Εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν κεφαλαιακά και να λάβουν ως αντάλλαγμα τη διαχείριση των μισών από τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας.

Και είναι πολλά τα κόκκινα δάνεια της Αττικής. Περισσότερα από τις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte, τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα θα αγγίξουν περίπου το 45% του συνόλου των δανείων. Αυτά για τις συστημικές τράπεζες. Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση στην Τρ. Αττικής κάνουν λόγο για  ποσοστό σίγουρα άνω του 50%, ενδεχομένως και κοντά στο 60%. Θα πρέπει προφανώς να ελεγχθεί η επάρκεια των στελεχών που έδωσαν τα δάνεια κατά τα προηγούμενα χρόνια ή να μας εξηγήσουν τι άλλο συνέβαινε. Θα μάθουμε ενδεχομένως και ποιος τα πήρε αυτά τα λεφτά.

Όσο για τη νέα διοίκηση, μπορεί να μοιάζει ότι επετεύχθη μια συμβιβαστική λύση, αλλά τα ωραία είναι μπροστά. Ο Θεόδ. Πανταλάκης είχε στοχοποιηθεί κατά το παρελθόν (το 2012) από στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης για το γεγονός ότι έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ ήταν διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Ήδη ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο ένα παλαιότερο tweet  του ευρωβουλευτή Παπαδημούλη που ανέφερε ότι ο κος Πανταλάκης προκάλεσε με την κίνησή του.  Ο έμπειρος τραπεζίτης είχε επίσης κατηγορηθεί σφόδρα από την τότε αντιπολίτευση, για την πώληση της Αγροτικής στην Πειραιώς. Οι σχέσεις αν δεν είναι ταραγμένες, σίγουρα δεν είναι αδελφικές.

Ίσως οι σχέσεις να είναι καλύτερες με τον παρ’ ολίγον πρόεδρο και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, κο. Γ. Σαπουντζόγλου. Πρόκειται για ένα στέλεχος με μακρά θητεία από την εποχή ακόμη της Ιονικής Τράπεζας και ισχυρούς δεσμούς με πρόσφατα εκλιπόν πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα. Η Πασοκική ασπίδα, συνεχίζει να υπάρχει δι αντιπροσώπου καθώς λένε οι κακές γλώσσες. Ωστόσο η συμμετοχή του κου Σαπουντζόγλου στο Δ.Σ. της Proton Bank του Λ. Λαυρεντιάδη, είναι ικανή να δημιουργήσει παρενέργειες ακόμη και αν δεν έχει επιτελική θέση στην τράπεζα.

Ακόμη πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ βεβαίως ήταν ο εκλεκτός για τη θέση του CEO της τράπεζας, κος. Π. Ρουμελιώτης. Με απευθείας σύνδεση με τον ιστορικό ιδρυτή του κόμματος, ο κος Ρουμελιώτης έχει υπάρξει εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ αλλά σε ότι αφορά στην τράπεζα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του Αερολιμένα Αθηνών η εταιρεία επένδυσε 9,9 εκατ. ευρώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας στην οποία θα αναλάβει τη θέση του προέδρου.

Προκαλεί απορία πώς πεπειραμένοι πολιτικοί αποπειράθηκαν να “ξεγελάσουν” τις εποπτικές αρχές, για να διατηρήσουν τον έλεγχο της τράπεζας. Φυσικά δεν τα κατάφεραν. Άνοιξαν όμως τον ασκό του Αιόλου και πιθανότατα ο άνεμος θα φέρει μαζί του μιαν οσμή.  Δυσωδία  καλύτερα, η οποία θα μας συντροφεύει στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα