Το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση στη Γάζα
Διαβάζεται σε 4'Η βίαιη μετακίνηση των αμάχων σε συνδυασμό με την καταστροφή υποδομών και κατοικιών οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια μείζονα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά με την απόπειρα να μεταβληθεί με βίαιο τρόπο η δημογραφική σύνθεση της ιστορικής Παλαιστίνης.
- 14 Οκτωβρίου 2023 07:24
Τις προηγούμενες μέρες είχε τεθεί το ερώτημα αν το Ισραήλ θα επιχειρήσει να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, μετατρέποντάς τους για μια ακόμα φορά σε πρόσφυγες. Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί. Το τελεσίγραφο που έδωσε χτες το Ισραήλ για την εκκένωση της Βόρειας Γάζας προκειμένου να αρχίσει τη χερσαία εισβολή, οδηγεί στην προσφυγοποίηση τουλάχιστον 1.100.000 ανθρώπων. Αυτή η βίαιη μετακίνηση των αμάχων σε συνδυασμό με την καταστροφή των πολιτικών υποδομών και των κατοικιών οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια μείζονα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά με την απόπειρα να μεταβληθεί με βίαιο τρόπο η δημογραφική σύνθεση της ιστορικής Παλαιστίνης. Όσοι φύγουν, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.
Έγκλημα
Αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα είναι εθνοκάθαρση, δηλαδή βίαιος ξεριζωμός μιας ολόκληρης εθνικής ομάδας ανθρώπων. Η εθνοκάθαρση αποτελεί έγκλημα, όποιος και αν την κάνει, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται.
Η ισραηλινή ηγεσία επικαλείται ως νομιμοποιητικό επιχείρημα των ενεργειών της, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Δικαίωμα που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Το δικαίωμα όμως στην αυτοάμυνα δεν συμπεριλαμβάνει τη μαζική στοχοποίηση των αμάχων, τη συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου πληθυσμού και την εθνοκάθαρση. Το Ισραήλ έχει ρίξει μέχρι τώρα περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 447 παιδιών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βομβαρδισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του Παλαιστινιακού. Όταν πέφτει ένας τέτοιος τρομακτικός αριθμός βομβών σε μια τόσο περιορισμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα, ακούγεται ως κακόγουστο αστείο η ρητορεία περί χτυπημάτων ακριβείας. Τώρα με την επικείμενη χερσαία εισβολή και το ισραηλινό τελεσίγραφο για την εκκένωση της Γάζας, ο πόλεμος περνάει σε νέο, ακόμα πιο καταστροφικό στάδιο.
Πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης ότι τα εγκλήματα της Χαμάς κατά των Ισραηλινών αμάχων (από τους 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς, στρατιώτες είναι οι 228), επουδενί νομιμοποιούν τη στοχοποίηση των Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ. Αντιστοίχως, τα διαχρονικά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής δεν νομιμοποιούν τους Παλαιστίνιους να στοχοποιούν αδιακρίτως Ισραηλινούς πολίτες. Γενικά τα εγκλήματα της μιας πλευράς δεν συνιστούν νομιμοποιητική βάση για εγκλήματα της άλλης. Η διεθνής ανθρωπιστική νομιμότητα είναι ενιαία και ισχύει για όλους. Πόσο μάλλον όταν το Παλαιστινιακό δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη με την επίθεση της Χαμάς.
Νέα Νάκμπα
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «νέα Νάκμπα» την εκκένωση Γάζας. Για τους Παλαιστίνιους η Νάκμπα (Καταστροφή) είναι ο αραβαοϊσραηλινός πόλεμος και η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, που οδήγησαν στον διωγμό 700.000 Παλαιστινίων και την καταστροφή 500 παλαιστινιακών χωριών. Αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν «προσωρινά» από τη σπίτια τους, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας έλκει την καταγωγή από αυτόν τον παλαιστινιακό προσφυγικό πληθυσμό του ‘48.
Η Νάκμπα βρίσκεται στην καρδιά του Παλαιστινιακού ζητήματος και αποτελεί συλλογικό τραύμα για όλο τον αραβικό κόσμο. Εξακολουθεί να κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των αραβικών μαζών. Γι’ αυτό ακόμα και οι πιο φιλοδυτικές ηγεσίες των μοναρχιών του Κόλπου δεν μπορούν να μην αντιδράσουν σε περίπτωση μαζικού διωγμού των Παλαιστινίων της Γάζας. Για τις αντιδυτικές δυνάμεις τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τη Χεζμπολά να παρακολουθεί απαθής την στρατιωτική κατάληψη της Γάζας και την εκ νέου προσφυγοποίηση των Παλαιστινίων. Μια τυχόν εμπλοκή της Χεζμπολά θα κλιμακώσει περαιτέρω τη βία, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την εμπλοκή του Ιράν και τη μετατροπή της σύγκρουσης σε περιφερειακό πόλεμο.
Η Μέση Ανατολή βυθίζεται στον όλεθρο χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν καμία αχτίδα φωτός.