Το μαρτύριο των καθυστερήσεων

Το μαρτύριο των καθυστερήσεων
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on January 14, 2016 / Eurogroup, , , , 14 2016. Aris Oikonomou / SOOC

Το ΔΝΤ, επιμένει, η Γερμανία δεν βιάζεται και στο τέλος της ημέρας όλοι κοιτούν το πολιτικό κόστος

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Μπορεί το δημοσίευμα του Reuters, περί μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, να μην επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου, ωστόσο το αδιέξοδο παραμένει.

Η σωστή, βάσει καταστατικού θέση του ΔΝΤ, περί μη βιωσιμότητας του χρέους και η βασισμένη σε πολιτικά κίνητρα άρνηση του Βερολίνου να μπει γρήγορα σε μια συζήτηση περί ελάφρυνσης, παραμένει άλυτος γρίφος.

Ακόμα και αν η Ελλάδα προχωράει με τα προαπαιτούμενα και κλείνει τις αξιολογήσεις, η σύγκρουση ΔΝΤ-Ευρώπης, είναι σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα μας δεν μπορεί να την επηρρεάσει.

Το ΔΝΤ, δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του 2010 και με λίγα λόγια λέει:  “Αν βγαίνουν οι αριθμοί, θα συμμετέχουμε. Και χωρίς ελάφρυνση χρέους, οι αριθμοί δεν βγαίνουν”.

Από την άλλη ο Σόιμπλε κινείται με γνώμονα τις εκλογές στη Γερμανία.

Στο τέλος της ημέρας, κάθε πολιτικός κοιτάζει το πολιτικό κόστος και την πολιτική επιβίωσή του. Οι ελάχιστοι που δεν το κάνουν, είτε αναγνωρίζονται ως μεγάλοι ηγέτες (συνήθως πολλά χρόνια μετά το θάνατό τους) είτε πληρώνουν την εντιμότητά τους με απαξίωση και περιθωριοποίηση εν ζωή.

Μια ματιά στους σημερινούς ηγέτες, είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μπλέξει άσχημα.

Αν το ΔΝΤ, λόγω καταστατικού παραμένει αμετακίνητο και η Γερμανία, λόγω εκλογών και πολιτικού κόστους, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, δύσκολα θα γίνει σύντομα πραγματική συζήτηση για το χρέος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία, την σταθερότητα και την προσέλκυση επενδύσεων, τους επόμενους μήνες.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα