Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών. Μία καινούρια ελπίδα γεννιέται;
Ο Αντώνης Αργυρός γράφει για το τι θα ήθελε την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή
- 11 Ιανουαρίου 2015 07:42
«Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! »
Νίκος Καζαντζάκης «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»
Οι εκλογές που έρχονται, θα φέρουν με σιγουριά μια νέα ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ στον Τόπο μας. Αυτό και μόνο του φέρνει μια καινούργια ελπίδα..
Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, δεν είναι το πιο σοβαρό μας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η πνευματική κρίση ,η υποταγή μας στη αβάσταχτη μετριότητα και ο συμβιβασμός μας με την ιδέα ότι η δομική δυσλειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας είναι ανίατη. Και όμως έχω την ελπίδα πως κάτι μπορεί ν’ αλλάξει και ν’ καταργηθεί ένα αγκυλωμένο πελατειακά οργανωμένο σύστημα. Παρά την έντονη αντιπαράθεση, παρά τα τόσα πολλά που ακούγονται δεν άκουσα ακόμα μια νέα έκφραση-πρόταση για την πρώτη μέρα της ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, οποίος και να’ναι ο νικητής της Γιορτής της Δημοκρατίας.
1. Ελπίζω, ν’ ακούσω μια πρόταση –απόφαση συλλογική, για έναν άφθαρτο επιφανή Έλληνα ,που να γίνει ΠτΔ δηλαδή το Σύμβουλο του Έθνους, έναν νέο Άνθρωπο ,στο μυαλό
2. Εύχομαι, ακούσω την συγκρότηση δεκαπενταμελούς Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας ,με μόνο τρείς μόνιμους Υφυπουργούς στα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας. Η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να έχει κριτήριο την συμμετοχή όλων των δυνάμεων του Τόπου που πιστεύουν στη Δημοκρατία και με επιφανείς προσωπικότητες.
3. Προσδοκώ, όλους τους Υπουργούς μη βουλευτές και τους Γενικούς Γραμματείς ισάριθμους με τους Υπουργούς, χωρίς πλέον Ειδικούς Γραμματείς και με την δήλωση-δέσμευση ότι δεν πολιτευθούν στην επόμενη Βουλή.
4. Επιθυμώ, άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για οριστεί Εθνική Επιτροπή Διαπραγματεύσεως του χρέους από όλα τα κόμματα, αλλά και με τεχνοκράτες.
5. Αναμένω, με απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, να συγκροτηθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που να επεξεργαστεί και να προτείνει τα αναγκαία μέτρα ,για το νομοθετικό προϊόν της τελευταίας πενταετίας.
6. Ευελπιστώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας Αναθεωρήσεως του Συντάγματος, με την κατάθεση νέων προτάσεων και επαναφορά των παλιών.
7. Αναμένω,τον Υπουργό Άμυνας, Δικαιοσύνης και Παιδείας προσωπικότητες εθνικής εμβέλειας.
8. Ονειρεύομαι, από τον νέο τον Πρωθυπουργό να ορίσει ότι πρέπει να ηγούνται των ΔΕΚΟ και όλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα στελέχη , νέοι επιστήμονες καριέρας και όχι η στελέχωσή τους να γίνεται με κομματικά-πολιτικά κριτήρια. Αυτό να γίνει με άμεση δημόσια πρόσκληση κυρίως στα νέα παιδιά που έχουν μεταναστεύσει για δουλειά στο εξωτερικό.
Η επιλογή θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.
9. Θεωρώ, ελπιδοφόρο από τον νέο τον Πρωθυπουργό να ορίσει ότι το πρώτο νομοθέτημα που θα ψηφίσει η νέα ΒΟΥΛΗ είναι η διαδικασία. καθολικού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αλλά και εξασφάλιση αυστηρού ελέγχου των κανόνων διάφανης λειτουργίας των ΜΜΕ και των οφειλών τους προς το δημόσιο, από την δικαστική εξουσία και ιδίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα ήθελα η οσμή των σκανδάλων που πλέον εκπορεύεται πανταχόθεν, να σταματήσει με την παραπομπή των φακέλων όλων και χωρίς εξαίρεση στην Εισαγγελία του ΑΠ . Η ατιμωρησία μας ταπεινώνει απροκάλυπτα…
10. Ευελπιστώ, από τον νέο τον Πρωθυπουργό, να προτείνει μια Εθνική Επιτροπή Σοφών από επιστήμονες κύρους, για την ενημέρωση του ΛΑΟΎ και των ξένων για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Το χρέος, την Τουρκική απειλή, το ενεργειακό κλπ), όπως συνέβη το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
11. Παρακαλώ, τον νέο τον Πρωθυπουργό, στο πρώτο του μήνυμα να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη από τους ταλαιπωρημένους Έλληνες και να δώσει την υπόσχεση για συγκεκριμένα μέτρα της απάλυνσης των προβλημάτων τους και να διατάξει την εξέταση από μηδενική βάση της σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δαπάνης, με επαναπροσδιορισμό ώστε να εξαλειφθούν οι δαπάνες που οφείλονται στη σπατάλη και τη διαφθορά.
12. Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς και όχι οι αριθμοί τους ανθρώπους, κάποτε για να χτίσουμε πρέπει να μπούν από την πρώτη μέρα γερά θεμέλια, όχι λόγια ,πράγματα που μπορούν να γίνουν. Αυτό είναι μεταρρύθμιση και ελπίδα, αλλιώς ας αναμένουμε ένα άδοξο, θλιβερό και επώδυνο τέλος.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Αλλά αν πετύχει, θα καθορίσει ένα καλύτερο αύριο για τη Ελλάδα μας. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής, ας θυμηθούμε όλοι τα λόγια του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά :
«χρωστάμε εις όσους ήρθαν
πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν
κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι. Οι νεκροί».
* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.