Το όλον ΠΑΣΟΚ μαζί και ο Βενιζέλος χώρια

Το όλον ΠΑΣΟΚ μαζί και ο Βενιζέλος χώρια
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Δευτερη Ημερα)---Ομιλητες--ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ // ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου γέννησης του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο έδωσαν το παρών όλα τα στελέχη του χώρου και με το οποίο φλερτάρουν όλοι

Η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και την εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά σχολιάστηκε ιδιαίτερα στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής.

Τι και αν από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως ο Βενιζέλος είχε ενημερώσει για την απουσία του. Τι και αν από τη δική του πλευρά ανέφεραν ότι θα ερχόταν τη δεύτερη ημέρα κατά την οποία ήταν ομιλητής. Το γεγονός ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση της ψυχικής απόστασης που χωρίζει εδώ και καιρό τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση ενός χώρου πολύπαθου, ο οποίος όμως ενδεχομένως και ανάλογα με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών να είναι ο εταίρος- ρυθμιστής του σχηματισμού κυβέρνησης.

Τη δεύτερη ημέρα ο Βενιζέλος εμφανίστηκε για να δείξει δεξιά. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μία αντισύριζα συμμαχία που θα οδηγήσει σε μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, προφανώς με τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος όμως ζητά αυτό που ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνείτο να κάνει, δηλαδή να πει το Κίνημα πριν τις εκλογές με ποιον θα συνεργαστεί μετά. Να απαντήσει εκ των προτέρων σε ένα δίλημμα από το οποίο προεκλογικά έχει μόνο να χάσει.

Όμως τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και η Φώφη Γεννηματά παρέμειναν σταθεροί στη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Ο Παπανδρέου τα έβαλε μάλιστα με τη συντήρηση κατά τον κλασικό πασοκικό (με σφραγίδα Λαλιώτη) όρο, όμως όχι μόνο με τη μπλε, αλλά και με την κόκκινη και την πράσινη ακόμη, όπως είπε θέλοντας να δώσει και μία νότα αυτοκριτικής.

Χωρίς αυτοκριτική (που ο ΓΑΠ βέβαια έκανε για τους… άλλους πασόκους, όχι για τον εαυτό του και τη δική του κυβέρνηση, αφού άλλωστε επέμεινε ότι για όλα φταίει αποκλειστικά ο Καραμανλής), το Κίνημα δε θα πάει πουθενά. Από την άλλη βέβαια είναι αυτονόητο ότι δε μπορεί να πυροβολήσει τα ίδια του τα πόδια, αφού όσοι κακίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου για την υπαγωγή στο μνημόνιο έχουν φύγει προ πολλού για ΣΥΡΙΖΑ και για άλλα κόμματα διαμαρτυρίας.

Ταυτόχρονα το Κίνημα Αλλαγής έχει να αντιμετωπίσει ένα διμέτωπο φλερτ, που είναι όμως εκ του πονηρού.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που απηύθυναν χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, είχαν το διττό στόχο να κάνουν ένα άνοιγμα στο Κίνημα από τη μία, αλλά κυρίως να κλείσουν το μάτι σε συγκεκριμένο κομμάτι του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται ο νέος φορέας: Σε αυτούς που έχουν αντιδεξιά αντανακλαστικά ο Δραγασάκης, στο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο που απεχθάνεται το ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης. Για αυτό ακριβώς όμως η λογική των ίσων αποστάσεων είναι η μόνη στρατηγική επιβίωσης του Κινήματος Αλλαγής αυτή τη στιγμή.

Ο Βενιζέλος μπορεί να συνεχίσει να διαφωνεί, όμως η Χαριλάου Τρικούπη δε θα του κάνει τη χάρη να τον διαγράψει ακόμη και όταν ψηφίζει κόντρα στη γραμμή. Εκείνος δε θα φύγει, διότι εξάλλου δεν υπάρχει και άλλο κόμμα στο οποίο θα μπορούσε να πάει. Όσο καλή σχέση και να έχει με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Μητσοτάκης δε θα ρίσκαρε να διαλύσει τη ΝΔ για χατήρι του.

Άλλωστε ο Βενιζέλος μπορεί να μην εμφανίστηκε την πρώτη ημέρα, το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν όμως εκεί, συμπεριλαμβανομένου και του Σημίτη, που αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί εντός του νέου φορέα και όχι εκτός- ακόμη και εάν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ανταλλάξει μία ψυχρή χειραψία με το Γιώργο Παπανδρέου και να υποστεί την αμηχανία να κάθεται σχεδόν δίπλα του, με μόνο το γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα να τους χωρίζει.

Αυτό αντιλαμβάνονται άπαντες από Σταύρο Θεοδωράκη μέχρι ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο με την αφοσίωση μίας θρησκευτικής… αίρεσης και με την οργανωτική εμπειρία των διαδικασιών, έδωσε ένα βροντερό παρών στο ΣΕΦ, φροντίζοντας ο Γιώργος Παπανδρέου να λάβει περισσότερο χειροκρότημα από τον Κώστα Σημίτη.

Όμως έξω από το ΣΕΦ οι πολίτες δε νοιάζονται για τα εσωτερικά του Κινήματος, ούτε τόσο με ποιον θα συγκυβερνήσει. Θα ενδιαφερθούν μόνο για ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις, που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή τους. 

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα