Το ‘πακέτο’ στον επόμενο

Το ‘πακέτο’ στον επόμενο

Η κυβέρνηση υποκρίνονταν επί μήνες ότι κατέβαλε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει νέα μέτρα και τελικά άνοιξε όλα τα θέματα που δεν θα άνοιγαν αν όλο αυτό το διάστημα φρόντιζαν να κλείσουν την αξιολόγηση

Ο Κοσμάς Σκούταρης, κλασική φιγούρα κομματάρχη της δεκαετίας του ’60, τον οποίον υποδύεται στη κωμωδία “Τζένη Τζένη” ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ανακαλύπτει ότι η κόρη του συνδέεται συναισθηματικά με τον αντίπαλο του “δικού” του υποψηφίου.

Λόγοι ανωτέρας βίας τον υποχρεώνουν να τον εγκαταλείψει και να υποστηρίξει τον αγαπημένο της κόρης του. Πρέπει όμως να πείσει και τους ψηφοφόρους να αλλάξουν επιλογή και προκειμένου να επιτύχει την αποδόμηση του Γκόρτσου φθάνει στο σημείο να αυτοαναιρείται.

Κάποια στιγμή ένας από τους συγκεντρωμένους εξανίσταται: “Μα εσύ άλλα μας έλεγες…”. Για να ακολουθήσει η αποστομωτική απάντηση από τον Σκούταρη: “Μου έλεγε και σας έλεγα!!!”. Οι ψηφοφόροι άλλαξαν, το “παιδί του λαού” ο 80άρης Θρασύβουλος Γκόρτσος έχασε την έδρα, και αυτοί έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα. Ευλόγως θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει ο κομματάρχης με τον πρωθυπουργό. Φαινομενικά ουδεμία. Ωστόσο η φράση “Μου έλεγαν και σας έλεγα” έχει τη σημασία της.

Θα έλεγα απέκτησε τη σημασία της παρακολουθώντας και ακούγοντας τα στελέχη της κυβέρνησης να περιφέρουν την αμηχανία τους στα τηλεοπτικά πάνελ και στα μικρόφωνα των ραδιοφώνων. Για να είμαι ειλικρινής από κανέναν δεν ακούστηκε το επιχείρημα του Σκούταρη. Όλοι όμως ήρθαν πολύ κοντά στη σκέψη του. Τόσο κοντά μάλιστα ώστε ένα εξοικειωμένο αυτί στον πολιτικαντισμό να πιάσει… το υπονοούμενο. Κατ’ αρχάς δεν βρέθηκε ούτε ένας να ζητήσει συγνώμη γιατί τους μήνες που καθυστερούσαν, προκειμένου υποτίθεται να εμποδίσουν τους δανειστές να φορτώσουν με νέα βάρη τους Έλληνες φορολογούμενους, διαβεβαίωναν τους πάντες ότι η αξιολόγηση δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα.

Πέραν αυτού έλεγαν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει προ- νομοθέτηση μέτρων. Δεν το συζητούσαν ούτε για αστείο. Και τελικά έγινε… το αστείο. Συμφώνησαν σε νέα μέτρα, αποδέχθηκαν την ταπείνωση να τα ψηφίσουν και επιπλέον πανηγυρίζουν γιατί επιστρέφει η τρόικα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Προφανώς δεν πρόκειται για κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά για τραγωδία της ελληνικής πολιτικής. Απομένει να επικαλεστούν μεγαλοφώνως και το επιχείρημα του Σκούταρη ώστε να έχουμε και την πλήρη επιβεβαίωση της ακαταλληλότητας των υπουργών που ταλαιπωρούσαν τη χώρα επί ένα χρόνο για να κατορθώσουν να φέρουν την τρόικα.

Η κυβέρνηση υποκρίνονταν επί μήνες ότι κατέβαλε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει νέα μέτρα και τελικά άνοιξε όλα τα θέματα που δεν θα άνοιγαν αν όλο αυτό το διάστημα φρόντιζαν να κλείσουν την αξιολόγηση. Άνοιξαν τα εργασιακά, τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων. “Μου έλεγε και σας έλεγα”, θα μπορούσε να πει ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα μη με ρωτάτε “ποιος” του έλεγε, αλλά όλοι θυμούνται τι μας έλεγε. Και σαν να μην έφθαναν τα μέτρα, συνεχίζουν με την ίδια άνεση να επιμένουν ότι δεν θα μας κοστίσουν.

Για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνση θα παίρνουμε  ένα ευρώ ελάφρυνση!!! Το επόμενο Νόμπελ οικονομίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μηδέν δημοσιονομική επιβάρυνση ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Δηλαδή, θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά εφόσον πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%(το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικό και είναι), τότε θα ισχύσουν τα “αντίμετρα”. Για όσους δεν κατάλαβαν το “πακέτο” στον επόμενο…

*Ο Χάρης Παυλίδης, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα