Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πώς εκλέγει τον πρόεδρό του
Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για τις στοχεύσεις και τα προβλήματα της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με απευθείας ψηφοφορία από τη βάση.
- 22 Ιανουαρίου 2022 07:04
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με απευθείας ψηφοφορία από τη βάση, τάραξε τα νερά. Με την κίνησή του ο κ. Τσίπρας “έβγαλε είδηση” για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα. Είχαν προηγηθεί η διαγραφή Κουρουμπλή και η διατύπωση του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι στοχεύσεις
Στην κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τέσσερις κύριες στοχεύσεις:
- Η πρώτη είναι η αύξηση της κινητικότητας στην αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των ψηφοφόρων της και τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ.
- Η δεύτερη είναι να ενισχύσει την προσέλκυση νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ και την κινητοποίηση των ήδη υπαρχόντων.
- Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στις τάσεις του κόμματος, κατά κύριο λόγο στην αντιπολιτευτική Ομπρέλα.
- Τέταρτον (και ίσως κυριότερο) ο πρώην πρωθυπουργός με μια κίνηση βαρύνοντος ιδεολογικού συμβολισμού, επιδιώκει να εγγράψει και τυπικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική οικογένεια της ευρείας ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, παίρνοντας ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από την παράδοση της κομμουνιστικής και κομμουνιστογενούς Αριστεράς.
Τα προβλήματα
Η ευόδωση του σχεδίου του κ. Τσίπρα δεν είναι απλή.
- Πρώτον, ακριβώς επειδή η εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση συνιστά ρήξη με την παράδοση στην οποία αναφερόταν μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις τη ζωηρή δυσαρέσκεια των χιλιάδων μελών του που προέρχονται από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ (Εσωτερικού) και άλλες αριστερές οργανώσεις.
- Δεύτερον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η διαδικασία θα αποδυναμώσει τις τάσεις. Αν μάλιστα η Ομπρέλα κινηθεί ευέλικτα και δεν επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση, ενδέχεται να προσεγγίσει νέα εσωκομματικά ακροατήρια ως “υπερασπίστρια της αριστερής παράδοσης”.
- Τρίτον, η όλη ιστορία μπορεί να δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο εσωστρέφειας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να γίνει όσο πιο εξωστρεφής μπορεί.
- Τέταρτον, πώς θα κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός πολιτών για να συμμετάσχει στη διαδικασία από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος από τον κ. Τσίπρα;
Το ζήτημα
Πέρα από τις επιμέρους δυσκολίες, το μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πώς εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του. Αντιθέτως, οι προτεραιότητες του κόμματος θα έπρεπε να είναι άλλες, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από τη ΝΔ και να απαντήσει στην πίεση Ανδρουλάκη. Δηλαδή πριν δει το θέμα της εκλογής από τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε:
- Να αποσαφηνίσει την κυβερνητική πρότασή του, με συγκεκριμένες, συνεκτικές και τεκμηριωμένες λύσεις που θα τοποθετούνται στους αντίποδες της πολιτικής Μητσοτάκη.
- Να στείλει το μήνυμα ότι “έχει κάνει τα μαθήματά του”, διορθώνοντας τα (όχι λίγα) κακώς κείμενα της διακυβέρνησής του.
- Να κάνει κινήσεις για να καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας του.
- Να επιλύσει την αντίφαση του ότι από τη μια μεριά να επιδιώκει την προνομιακή απεύθυνση στο Κέντρο, και από την άλλη να δίνει τον τόνο στα social media ο Παύλος Πολάκης, δηλαδή το πρόσωπο που κατεξοχήν απορρίπτει ο μεσαίος χώρος,
Ο τρόπος εκλογής προέδρου και ΚΕ μοιάζει δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις