Το σταυροδρόμι της ΔΕΘ

Το σταυροδρόμι της ΔΕΘ
The city of Thessaloniki is decorated with red Chinese lanterns in honor of China, the country honored by the 82nd Thessaloniki International Fair, September 5, 2017. / , 82 , 5 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Όταν ταΐζεις το "τέρας" με λαϊκισμό κάποια στιγμή μεγαλώνει και κινδυνεύεις να γίνεις η τροφή του

Ακούγοντας το απόγευμα της Κυριακής τον πρωθυπουργό αισθάνθηκα πόσο δίκιο είχε ο Ντισραέλι όταν έλεγε για τα ψέματα και τις στατιστικές. Δηλαδή εκείνα τα ψέματα που φοράνε τα καλά τους προκειμένου να εκτεθούν σε μια συνέντευξη τύπου και τους αριθμούς που καλλωπίζονται προκειμένου να κάνουν καλή εντύπωση στους προσκεκλημένους μιας ομιλίας προσαρμοσμένης στο πλαίσιο μιας διεθνούς έκθεσης. Αν νομίζετε ότι αυτή η εισαγωγή έχει σκοπό να καταδείξει τα ψέματα που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω. Γιατί ίσως ήταν η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται στον ελληνικό λαό- είτε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είτε με του αρχηγού ενός μικρού κόμματος που έγινε μεγαλύτερο- που είπε τα λιγότερα ψέματα.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του γιατί έχει αντιληφθεί πλέον ότι το πολιτικό του κεφάλαιο δεν πρέπει να το “δανείζει” από εδώ και από εκεί ώστε κάποιοι να κάνουν καριέρα στο όνομά του. Άλλωστε έχει σπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του κεφαλαίου από επιλογές που κόστισαν στη χώρα, οι οποίες στοίχισαν στους πολίτες και που εν τέλει αδίκησαν και τον ίδιον. Ακόμη και η περίπτωση του κ. Καρανίκα είναι ενδεικτική του προβλήματος που έχει με διάφορους “τζαμπατζήδες” που οφείλουν την παρουσία τους στα δημόσια πράγματα στη… “φιλανθρωπία” του. Στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που κατάλαβα ακούγοντας τον να απαντά στους δημοσιογράφους, εκτός βέβαια των κατά συνθήκη ψεμάτων και κάποιων υπερβολών, είναι ότι επέλεξε να ανταποκριθεί στο ρόλο του πρωθυπουργού, αφήνοντας για τον ιστορικό του μέλλοντος να τον κρίνει ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους θυμούνται κάπως έτσι και ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκατέλειψε τους “πρασινοφρουρούς” και τις “εθνικοαπελευθερωτικές” κορώνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα, υποτίθεται απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά στην ουσία στο κόμμα του, πως “δεν υπάρχει το κόμμα που κάνετε αντιπολίτευση”! Πράγματι δεν υπάρχει αφού όλοι βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του αντιμνημονιακού αγώνα είναι πλέον το κόμμα που φλερτάρει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ωστόσο σαν νοοτροπία και αντίληψη υπάρχει και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού που καλείται να επιλύσει άμεσα, μια και η πλειονότητα του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν την απειλή και είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν. Γιατί σ’ ένα κόμμα που “δεν (θα) υπάρχει” είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχουν και αυτοί. Βλέπετε όταν ταΐζεις το “τέρας” με λαϊκισμό κάποια στιγμή μεγαλώνει και κινδυνεύεις να γίνεις η τροφή του.

Απ’ την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να τον “βοηθήσουν” να απαλλαγεί από το “τέρας”. Διαφορετικά για ποιο λόγο θα τους έλεγε ότι “κάνετε αντιπολίτευση σ’ ένα κόμμα που δεν υπάρχει”; Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να αξιολογήσει σοβαρά τις προθέσεις του, έστω κι αν οι “Καρανίκες” με τις εμμονές τους προσπαθούν τραβώντας τον απ’ το μανίκι να τον γυρίσουν στο παρελθόν. Προφανώς δεν λέω να τον “βοηθήσουν” αλλά να κατανοήσουν ότι έχει δρομολογήσει τη διαδικασία μετάλλαξης και ως εκ τούτου οφείλουν να προσαρμόσουν την αντιπολιτευτική τους στρατηγική σε καινούρια βάση. Στην περίπτωση που όλα αυτά είναι ένα ακόμη “κόλπο” θα φανεί σύντομα. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να χάσει τίποτα με το να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα στο δικό της γήπεδο.   

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα