Το Βατερλό του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών: Διαφωνείς; Αντικατάσταση

Το Βατερλό του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών: Διαφωνείς; Αντικατάσταση
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τo άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ένα άρθρο για τους "απείθαρχους βουλευτές" και για τους κομματικούς μηχανισμούς αντικατάστασης που θέτουν τη δημοκρατία σε κίνδυνο

Ασχέτως αποτελέσματος, η ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ από το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής εξελίχθηκε από τις… προηγούμενες ημέρες σε ακόμη μια “γιορτή της δημοκρατίας”. Είναι γνωστό βέβαια πως τα κόμματα δεν είναι “δημοκρατικοί” θεσμοί καθώς ακολουθείται ξεκάθαρη και σκληρή γραμμή στις περισσότερες των περιπτώσεων τουλάχιστον με τις διαγραφές και τις αντικαταστάσεις βουλευτών να δίνουν και να παίρνουν.

Η πρακτική των “αλλαγών” για να “παίξουν μπάλα” οι αναπληρωματικοί, ενεργοποιήθηκε και πάλι λόγω ΕΝΦΙΑ. Μέχρι την Τετάρτη, δύο ήταν οι δηλωμένοι “αντάρτες” που όδευαν προς τον “πάγκο”. Ελ. Αυγενάκης (Ν.Δ.) και Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ).

Πρόκειται δε για εκλεγμένους βουλευτές, άρα για μια ακόμη φορά τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας ως προς τη λειτουργία των θεσμών εντός κοινοβουλίου.

Όλα αυτά, δεδομένου πάντα ότι τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να κάνουν αντικαταστάσεις μόνο στο Θερινό Τμήμα της Βουλής κατά το δοκούν για να περνούν τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες και κάπως έτσι οι κυβερνήσεις του μνημονίου μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου τύπου κινήσεις στη “σκιά” της Ολομέλειας.

Με λίγα λόγια, τα “δύσκολα” νομοσχέδια, ψηφίζονται στο Θερινό Τμήμα.

“Αντιλαμβάνομαι την πίεση που αισθάνονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν τα αιτήματα συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη, σε μια πολύ σκληρή περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια”. Τάδε έφη Γκίκας Χαρδούβελης στην ομιλία του στη Βουλή.

Και συνέχισε:

“Οφείλω να πω ότι τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, τώρα που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος, και είμαι σίγουρος και των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της χώρας προς την έξοδο από την κρίση”, “δείχνοντας” τη γραμμή που θα ακολουθούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές της τελευταίας ώρας.

Οι αλλαγές που θα γίνουν έστω σήμερα στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν χαρακτήρα “κινηματογραφικών” κινήσεων για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και όχι για να ικανοποιήσουν κατ’ ουσίαν τα αιτήματα των βουλευτών που ζητούν “βελτιώσεις”.

“Για δεύτερη φορά δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα και εν τέλει δημιουργούν και δικαίως, ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν ξέρω αν θα φτάσω στο σημείο να αναπολήσω το “ΕΤΗΔΕ”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα συνηγορήσω στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας” τόνισε ο Νίκος Σηφουνάκης.

“Μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το “1ο αυτογκόλ” που δέχθηκε η Κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν, (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους Κυβερνητικούς Βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και “2ο αυτογκόλ για τη Κυβέρνηση”….”, είπε από τη δική του μεριά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η καλοκαιρινή “τρύπα” δημοκρατικού ελλείμματος

Από τα παραπάνω ανακύπτουν δύο βασικά ζητήματα. Η “τρύπα” δημοκρατικού ελλείμματος και η πρώτη ήττα της δικομματικής κυβέρνησης με την αρχή του Φθινοπώρου, μιας και οι εσοκομματικοί τριγμοί πολλαπλασιάζονται εν όψει ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά πάντως τον Χρήστο Αηδόνη που προτίθεται να καταψηφίσει, τονίζεται ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί, γιατί ακόμα και αν στηρίζει την κυβέρνηση, δεν επέστρεψε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και παραμένει ανεξάρτητος.

Και για να μην ξεχνάμε, το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” πέρασε επίσης στο θερινό τμήμα της Βουλής με 8 αντικαταστάσεις βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (6 της Ν.Δ. και 2 του ΠΑΣΟΚ).

Ο Χρήστος Παπουτσής άλλωστε το καλοκαίρι του 2010 ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απέκλεισε από το Α΄ Θερινό Τμήμα τους: Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Γείτονα, Νάσο Αλευρά, Εκτορα Νασιώκα και Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι παραπάνω είχαν τότε χαρακτηρίσει “πλυντήριο ευθυνών” τροπολογία της τότε υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τα χρέη νοσοκομείων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, οι “αντάρτες” αντικαθίστανται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, μιας και κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (για το Θερινό Τμήμα όπως γράψαμε και παραπάνω).

Τι γίνεται αν δεν έχεις δηλώσει από πριν την αντίθεση σου για να αντικατασταθείς και καταψηφίσεις χωρίς προειδοποίηση. Συνήθως, διαγράφεσαι αυτομάτως.

Το σημερινό αγκάθι

Η επίμαχη τροπολογία στον ΕΝΦΙΑ υποτίθεται πως ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μετά την κατακραυγή από τις τεράστιες διαφορές των εκκαθαριστικών του 2014 σε σχέση με τον Φ.Α.Π. των προηγούμενων ετών. Από την άλλη, καταργεί τον απαράδεκτο όρο να είναι κάποιος φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος προκειμένου να έχει έκπτωση ή απαλλαγή.

Ωστόσο, χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που αρχικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκπτωση 50% στο ποσό του φόρου, χάνουν την έκπτωση επειδή η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα όρια που προβλέπει η νέα ρύθμιση. 

Ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες  με χαμηλά εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα για έκπτωση ή απαλλαγή καθώς αποσαφηνίζεται ότι στο εισοδηματικό κριτήριο μετρά και το τεκμαρτό εισόδημα, όπου είναι υψηλότερο από το πραγματικό.

Παρατηρήσεις στις οποίες ορθά έχει προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ασπάζονται βουλευτές και της δικομματικής.

Τέλος η  μείωση της τάξεως του 20% του φόρου στα ακίνητα που όλο το 2013 ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα και κενά, στερείται νοήματος και θίγει πολίτες που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν καθόλου χαράτσι.

Πλέον, το θέμα της παράτασης έστω και μετά τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αποτελεί τον επόμενο “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα γίνει με τα “κόκκινα δάνεια” και τους πλειστηριασμούς.

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία”. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2012 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα