Το χρηματιστήριο στον Άδη. Απόδοση 5ετίας: ΠΕΙΡΑΙΩΣ: -100%, EUROBANK: -99,99%,ΕΤΕ: -99,98%

Το χρηματιστήριο στον Άδη. Απόδοση 5ετίας: ΠΕΙΡΑΙΩΣ: -100%, EUROBANK: -99,99%,ΕΤΕ: -99,98%
Στιγμιότυπο από το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ολοκληρωτική καταστροφή και εικόνα κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο. Νέο ιστορικό χαμηλό και εξαΰλωση των τραπεζικών μετοχών (Pics)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βιώνει την ολοκληρωτική του καταστροφή. Την Πέμπτη καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στις 426 μονάδες με απώλειες άνω του 5,00%. Από την αρχή του έτους χάνει 32,4% και μέσα στο Φεβρουάριο χάνει 22,8%.

Οι τραπεζικές μετοχές εξαϋλώνονται. Η πτώση τους είναι τόσο μεγάλη που σήμερα συνέβη το απίθανο για μία από αυτές, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία καταγράφει πτώση στην 5αετία της τάξης του 100%!

Όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τις άλλες τραπεζικές μετοχές. Στο -99,99% η Eurobank και στο -99,98% Εθνική.

 

Στο -100% στην 5ετία η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Είναι από εκείνα τα πράγματα που διαβάζει κανείς μόνο στα βιβλία και τα οποία θεωρεί ότι είναι απίθανο αν όχι αδύνατο να δει ο ίδιος να γίνονται πραγματικότητα. Ποιος θα μπορούσε, πράγματι, να φανταστεί ότι η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, μίας από τις συστημικές τράπεζας της Ελλάδας, θα μπορούσε να καταγράψει πτώση όχι 40 ή 50 αλλά .. 100%!! Δηλαδή να φτάσει στον εκμηδενισμό της.

Και όμως, μετά και τη σημερινή της πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ καταγράφει απώλειες 100% στην πενταετία, σύμφωνα με την πλατφόρμα της Reuters. Βέβαια, στην πραγματικότητα η πτώση είναι κατά τι μικρότερη αλλά για τόσο λίγο που η στρογγυλοποίηση από το λογισμικό της Reuters δεν την πιάνει και επιστρέφει το απόλυτο -100%.

Δημοσιεύω χρηματιστηριακές αναλύσεις από το 1996. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που η μετοχή μιας εταιρίας έπεφτε κοντά στο 99%, κατά κανόνα, ακολουθούσε και η έξοδος της από το χρηματιστήριο. Σε πρόσφατο άρθρο υποστήριξα πως τα ενώ τα άλλα χρηματιστήρια πέφτουν το Χρηματιστήριο Αθηνών πεθαίνει. Αυτό που γίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι κατάρρευση, ούτε κραχ αλλά θάνατος. Από την άλλη πάλι, μήπως δεν έχει γίνει το ίδιο με ολόκληρη τη χώρα;

 

Για την ιστορία, δοκίμασα να γράψω -100% στο google, δηλαδή το ποσοστό της απόδοσης της Πειραιώς στα τελευταία 5 χρόνια. Να τί επέστρεψε η Google.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία ( www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα