Τρεις μύθοι για την αποχώρηση Καραμανλή

Τρεις μύθοι για την αποχώρηση Καραμανλή
Κώστας Καραμανλής

Από κανένα αντικειμενικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή θα προκαλέσει εκλογική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την ενεργό πολιτική ζωή συνοδεύτηκε από ποικίλες ερμηνείες. Δεν ξέρω πώς τις βλέπει ο ίδιος-δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού έχει επιλέξει τη σιωπή- αλλά οι περισσότερες από αυτές περισσότερο εκφράζουν ευσεβείς πόθους, παρά απηχούν την πραγματικότητα.

Ερμηνεία πρώτη: Η αποχώρησή του σημαίνει αποδοκιμασία της ηγεσίας Μητσοτάκη. H ερμηνεία αυτή δεν προκύπτει από πουθενά. Ο ίδιος δηλώνει ότι «στηρίζει την παράταξη» και «είναι βέβαιος για τη νίκη της στις εκλογές». Ακόμα κι αν αυτά θεωρούνται «υποχρεωτικά» για έναν πρώην πρωθυπουργό, ο Καραμανλής τα λέει. Και δεν έχει εκφράσει σχεδόν καμία ένσταση για την κυβερνητική πολιτική. Η μοναδική-του περασμένου Αυγούστου για τις υποκλοπές- ούτε κάν ελήφθη υπόψη από τον πρωθυπουργό, αφού το μόνο που δεν έγινε ήταν να χυθεί «άπλετο φως».

Ερμηνεία δεύτερη: Η αποχώρηση σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποδοκιμάζει την «αποκαραμανλοποίηση» της ΝΔ, την οποία επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε αυτό προκύπτει. Άλλωστε, το «ανφάν γκατέ» της ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ( Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) δεν εντάχθηκε στη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το 2012 επί Αντώνη Σαμαρά και ο κ. Καραμανλής δεν είπε λέξη.

Ερμηνεία τρίτη: Η αποχώρηση Καραμανλή θα προκαλέσει εκλογική ζημιά στη ΝΔ, διότι θα «απελευθερωθούν» οι «καραμανλικοί» ψηφοφόροι. Ο ισχυρισμός αυτός είναι περισσότερο προσδοκία παρά ρεαλιστική προοπτική. Διότι δεν απαντά στο ερώτημα «και πού θα πάνε οι καραμανλικοί ψηφοφόροι»; Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι, λόγω της αποχώρησης Καραμανλή, θα χάσει ψήφους η ΝΔ ειδικά στη Β. Ελλάδα προς όφελος της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν πατάει καλά στα πόδια του. Διότι προϋποθέτει ότι «καραμανλικοί» ψηφοφόροι θα μεταπηδήσουν στο κόμμα ενός πολιτικού ο οποίος προέρχεται, επίσης, από το ΛΑΟΣ. Είναι, δηλαδή, ένα από τα «άκρα», τα οποία έχει αποδοκιμάσει στο παρελθόν ο κ. Καραμανλής. Αν η ΝΔ χάσει ψηφοφόρους («μακεδονομάχους») στη Β. Ελλάδα, αυτό θα οφείλεται στο ότι αισθάνονται «εξαπατημένοι» από το νυν πρωθυπουργό, ο οποίος άλλα έλεγε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Επιμύθιο: Από κανένα αντικειμενικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι η αποχώρηση Καραμανλή θα προκαλέσει εκλογική ζημιά στη ΝΔ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα σημαντικό(«καραμανλικό») στέλεχος του κόμματος αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κάποια δήλωση, επισημαίνοντας την «απώλεια», που αντικειμενικά συνιστά η αποχώρηση ενός πρώην πρωθυπουργού.

Η ΝΔ θα πάθει εκλογική ζημιά, αλλά δεν θα οφείλεται σ’ αυτήν την «απώλεια». Όσοι ψηφοφόροι του 2019 δεν την ξαναψηφίσουν το 2023 θα το κάνουν επειδή επλήγησαν από την πολιτική των κυβερνήσεών της. Και για την πολιτική αυτή ο αποχωρήσας τώρα πρώην πρωθυπουργός δεν εξέφρασε ουσιαστική διαφωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όσοι προσδοκούν ότι η αποχώρηση Καραμανλή θα πλήξει στη ΝΔ του νεότερου Μητσοτάκη θυμίζουν τη γνωστή παροιμία «ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα