Τροπολογία στην Τροπολογία: Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά…

Τροπολογία στην Τροπολογία: Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά…
Πανό σε αντιφασιστική συγκέντρωση ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για να βάλει φραγμό στους χρυσαυγίτες θα είχε πάρει τη σχετική πρωτοβουλία νωρίτερα και όχι στο παρά πέντε των εκλογών. Τα κουκιά τους ενδιαφέρουν και όχι ο φασισμός.

Η ιστορία της τροπολογίας για την αποτροπή της συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη αποτελεί μνημείο προχειρότητας. Μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τρεις διαφορετικές τροπολογίες για το ζήτημα. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά που να έρχεται τροπολογία πάνω σε τροπολογία που ψηφίστηκε πριν δύο μήνες – η τροπολογία για Κασιδιάρη υπερψηφίστηκε στις 8 Φλεβάρη και ήταν διαφοροποιημένη από αυτή που είχε παρουσιαστεί αρχικά. Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά, δεν έχουμε ξαναδεί…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε στον Σκάι ότι η νέα τροπολογία «κρίθηκε αναγκαία, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, επειδή δεν είναι συνηθισμένο να είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα, δεν ξαναείχαμε στην Ελλάδα εγκληματικές οργανώσεις, που να προσπαθούν με διάφορα τρικ να επιστρατεύουν και πρώην δικαστικούς».

Όντως δεν είναι συνηθισμένο οι καταδικασμένοι ναζί να επιχειρούν να παραστήσουν εκ νέου το πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως για τα μεγάλα προβλήματα που παρουσίαζε η τροπολογία της. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και έγκριτοι νομικοί είχαν επισημάνει ότι η εμπλοκή του Αρείου Πάγου στην ουσιαστική κρίση για την έγκριση των ψηφοδελτίων θα δημιουργούσε τεχνικές δυσχέρειες και ενδεχομένως θα άνοιγε σοβαρά πολιτικά ζητήματα – πράγμα που τελικά έγινε.

Το παιχνίδι με τους θεσμούς

Πέρα από το ανεπανάληπτο οργανωτικό μπάχαλο, ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Δεν έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν μια κυβέρνηση να αλλάζει τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα κρίνει μια μείζονα υπόθεση, θεωρώντας ότι με την προηγούμενη σύνθεση δεν θα βγει η επιδιωκόμενη απόφαση. Γιατί τι άλλο κάνει η κυβερνητική τροπολογία σύμφωνα με την οποία την απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη θα την πάρει τελικά η ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι σώμα πέντε αρεοπαγιτών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα;

Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ieidiseis ότι «μια τροπολογία που αφορά τη διαδικασία της απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών κομμάτων στις εκλογές και κατατίθεται προς ψήφιση δύο εβδομάδες πριν από τη διάλυση της Βουλής όχι μόνο είναι ασύμβατη με στοιχειώδεις αρχές καλής νομοθέτησης, δηλαδή (υποτίθεται) ένα από τα βασικά συστατικά του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τον σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μόλις πριν από δύο μήνες και η κυβερνητική πλειοψηφία είχε τότε ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση».

Προσθέτει δε ότι «η θεσμοθέτηση της Ολομέλειας πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τη λήψη της επίμαχης απόφασης, αντί για την πενταμελή σύνθεση, είναι πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του ανωτάτου δικαστηρίου».

Προφανώς η παραίτηση και η σχετική δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος, Χρήστου Τζανερίκου, δείχνουν έλλειψη μέτρου. Γεννιούνται επίσης μεγάλα ερωτήματα για τη στάση πυρήνων της Δικαιοσύνης απέναντι στους ναζί. Ωστόσο, η κύρια ευθύνη εν προκειμένω πέφτει στην κυβέρνηση. Δεν γίνεται στο όνομα της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών να επιχειρείται η χειραγώγησή τους.

Δημαγωγία

Η κυβέρνηση ήρθε να συμπληρώσει με την απαραίτητη προεκλογική δημαγωγία το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία Κασιδιάρη, κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή». Έτσι κι αλλιώς είναι εξόχως προβληματικό το μικροκομματικό παιχνίδι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με τη φασιστική απειλή. Αλλά πάει πολύ να κατηγορείς τους άλλους όταν εσύ είσαι που τα έχεις κάνει όλα λάθος.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφερόταν να βάλει φραγμό στους χρυσαυγίτες θα είχε πάρει τη σχετική πρωτοβουλία στην αρχή της θητείας της ή τουλάχιστον όταν βγήκε η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό, όμως, που την ενδιαφέρει είναι η εκκένωση ορισμένων διαμερισμάτων της «γαλάζιας πολυκατοικίας», προκειμένου να ανοίξει περισσότερος πολιτικός χώρο για τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία για την τροπολογία στο παρά πέντε των εκλογών. Τα κουκιά τους ενδιαφέρουν και όχι ο φασισμός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα