“Τσαμπουκάδες” και “υπερπατριωτισμός” φέρνουν μόνο δεινά…
Τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να "κατατροπώνουν" τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί. Είναι για να παρουσιάζουν τα γεγονότα και να αναλύουν τα δεδομένα με επάρκεια και αντικειμενικότητα.
- 07 Οκτωβρίου 2022 06:46
Ας το πούμε ευθύς εξαρχής. Η κυβέρνηση-ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και όποιοι άλλοι συναρμόδιοι-αντιμετωπίζουν σωστά την κρίση με την Τουρκία. Με κατάλληλους χειρισμούς, με σύνεση και συγκρατημένα, χωρίς κραυγές και εξαλλοσύνες. Όπως ταιριάζει, δηλαδή, σε ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της και δεν χρειάζεται τσαμπουκάδες και υπερπατριωτική ρητορεία.
Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να πούμε το ίδιο και για τα μέσα ενημέρωσης και δη τα τηλεοπτικά, τα ιδιωτικά και την κρατική ΕΡΤ, που διακρίνονται για τον πληθωρισμό των επιθέτων και των απαξιωτικών λέξεων που χρησιμοποιούν για τον Ερντογάν, λες και προσπαθούν να τον συναγωνιστούν σε ένα πεδίο που είναι ασυναγώνιστος.
Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και πολλά μέσα του Διαδικτύου, έχουν για ψωμοτύρι τις λέξεις «παραλήρημα» και «παράκρουση», αυτό έχει πάθει-λένε- ο πρόεδρος της Τουρκίας. Κάθε τρεις και λίγο τρώει και από ένα «χαστούκι», πότε από τους Αμερικανούς, πότε από τους Ευρωπαίους, ακόμα και από κάποιο κομμάτι της Λιβύης. Eτσι συμπεραίνουν. Το Μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με κάποιο άλλο λιβυκό κομμάτι εξουσίας είναι «παράνομο», έτσι αποφαίνονται. Αυτό που εν προκειμένω υποβαθμίζεται ή και αποκρύπτεται είναι ότι η ελληνική διπλωματία πιάστηκε ξανά στον ύπνο.
Μια συνηθέστατη πρακτική των τηλεοπτικών δελτίων και εκπομπών είναι να βγάζουν στα παράθυρά τους διάφορους «ειδήμονες», πρώην στρατιωτικούς ή αναλυτές. Οι οποίοι εννιά στις δέκα φορές μας λένε ότι ο Ερντογάν είναι «απελπισμένος» και ότι, «αν τολμήσει», είμαστε έτοιμοι «να τον τσακίσουμε» στον αέρα και στη θάλασσα.
Όμως, οι κραυγές και τα εθνικοπατριωτικά κηρύγματα δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικές χώρες. Ταιριάζουν στις χώρες του Κιμ, του Πούτιν και του Ερντογάν. Στις δημοκρατικές χώρες οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση με όλα τα γεγονότα και όχι προπαγάνδα για την εξυπηρέτηση, δήθεν, εθνικών σκοπών.
Τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να «κατατροπώνουν» τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί. Είναι για να παρουσιάζουν τα γεγονότα και να αναλύουν τα δεδομένα με επάρκεια και (όση γίνεται) αντικειμενικότητα, ώστε όσοι τους ακούν και τους διαβάζουν να ξέρουν τι πραγματικά γίνεται.
Οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν «εθνική» πολιτική. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Δεν ταυτίζονται με την κάθε φορά «εθνική» γραμμή, για να μην κατηγορηθούν ότι έχουν « μειωμένη εθνική συνείδηση». Λένε την αλήθεια, ακόμα κι αν καμιά φορά δεν ακούγεται ευχάριστα. Έχουν ευθύνη για την εικόνα που διαμορφώνουν οι πολίτες.
Πρέπει να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας και των μεγεθών:
- Η Ελλάδα είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που έχει ανάγκη από ηρεμία, ανάπτυξη και ευημερία. Δεν επιδιώκει πολεμικές περιπέτειες.
- Η Τουρκία είναι μια μεγάλη-και πληθυσμιακά- χώρα, η οποία, λόγω γεωγραφικής θέσης, έχει μεγάλο ειδικό βάρος σε Δύση και Ανατολή. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι, παρά τα συνεχή καψόνια που κάνει σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους, δεν της κλείνουν την πόρτα.
- Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, που συνδέονται άμεσα με τους ενεργειακούς πόρους. Όμως, είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι δεν έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Όποιος λέει ότι το Καστελόριζο έχει τεράστια υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία καθόλου είναι ανόητος ή προβοκάτορας. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να επιδιώξει να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, εφόσον οι θέσεις της εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Είναι ο μόνος τρόπος που την συμφέρει, κάθε άλλη επιλογή εξυπηρετεί την τυχοδιωκτική τακτική του Ερντογάν.
Ο «υπερπατριωτισμός», συνειδητός ή μη, οδηγεί σε δεινά. Έχει αποδειχθεί ιστορικά.
Υπερπατριώτες, με ή χωρίς εισαγωγικά, ήταν όσοι οδήγησαν τον ελληνικό στρατό στα βάθη της Τουρκίας και επήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Ας το θυμόμαστε, ειδικά φέτος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε. «Υπερπατριώτες» ήταν και οι άφρονες χουντικοί, που οδήγησαν στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.
Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κραυγές, κούφια ρητορεία, «αναλύσεις» του τσαμπουκά. Με δυο λόγια χρειαζόμαστε αλήθεια, ρεαλισμό και γνήσιο πατριωτισμό. Η επίδειξη «υπερπατριωτισμού» εξυπηρετεί μόνο τις επιδιώξεις όσων «τρέφονται» από αυτόν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις