Το SOSίβιο της ελπίδας
Η ταινία των μαθητών της Α' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων Ηρακλείου Κρήτης είναι ένα μεγάλο μάθημα παιδείας και ζωής
- 21 Ιουνίου 2016 06:30
Είναι κάποιες φορές που οι λέξεις φαντάζουν λίγες. Που νιώθεις ότι δεν αρκούν για να περιγράψεις αυτό που είχες την τύχη να “συναντήσεις” σε μια από τις πολλές διαδρομές σου στο διαδίκτυο. Αλλά ταυτόχρονα είσαι βέβαιος ότι πρέπει να μιλήσεις για αυτό που είδες και αυτά που κατάλαβες και αυτά που σηματοδοτούνται, και να τα μοιραστείς με όσους περισσότερους μπορείς.
Οι Κουνάβοι είναι ένα χωριό 15 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο της Κρήτης: Ελιές, αμπέλια, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι κι ένα δημοτικό σχολείο πρότυπο! Γιατί το “SOSίβιο”, η ταινιούλα των 8.52 λεπτών που έφτιαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Α’ τάξης του, είναι μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκεται όπου υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι πολλά είναι στο χέρι μας αρκεί να το πιστέψουμε.
Μάθημα ζωής, ανθρωπιάς και ελπίδας, το “SOSίβιο” είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους κατατρεγμένους, μια πολύ δυνατή φωνή κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού αλλά και ένα πολύ σημαντικό “παρών” στην προσπάθεια για καλύτερα σχολεία και πραγματική παιδεία, κάτι που χρειαζόμαστε όλοι: τα παιδιά μας, εμείς και η χώρα. Αυτά τα οκτώμισι λεπτά δημιουργίας αξίζουν πολύ περισσότερο από δεκάδες δηλώσεις “αρμοδίων παραγόντων” και από τις περισσότερες ασκήσεις επί χάρτου για “τα σχολεία του μέλλοντος”.
Η ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων φαίνεται και από τη διάρκεια αλλά και την ποικιλία των παρεμβάσεων. Πριν από το “SOSίβιο” υπήρξε το πολύ σημαντικό βίντεο κατά του σχολικού εκφοβισμού, ενώ οι μαθητές της Β΄ Τάξης εκδίδουν το πολύ όμορφο περιοδικό “Τα φυντανάκια” και όλοι οι μαθητές του σχολείου συμμετέχουν σε θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις, σε λογοτεχνικές αναγνώσεις αλλά και σε “ταξίδια” γνωριμίας με τον τόπο και την ιστορία του.
Δείτε το “SOSίβιο” και μιλήστε για αυτό. Το αξίζουν όλα τα παιδιά που έβαλαν σε αυτήν κάτι από την ψυχούλα τους: Η Ντιάνα, ο Μάνος, η Ελένη, η Εύα, η Μαρία, ο Άγγελος, ο Κωνσταντίνος, ο Εφραίμ, η Εύη, ο Γιώργος, η Ιωάννα, η Έλενα, η Αφροδίτη, η Αγάπη, ο Χρήστος, η Θάλεια, η Μαρίζα, ο Δημήτρης Π., η Βάσω, ο Δημήτρης Κ., ο Κυριάκος, ο Μπεσάρ, ο Λευτέρης, ο Χαράλαμπος, ο Αρλάν και βέβαια οι δάσκαλοί τους, ο Νίκος Γαλάνης και ο Νίκος Κωνσταντάκης.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.