Βάλτε τα έργα στη θέση τους – Ένας δεκάλογος για την ελευθερία της τέχνης
Διαβάζεται σε 3'
Οι δέκα λόγοι για τους οποίους αξίζει να βρεθούμε σήμερα 27/3 στη διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη.
- 27 Μαρτίου 2025 09:01
1. Η τέχνη δεν οφείλει να είναι αρεστή σε όλους ή αποδεκτή από όλους. Μπορεί να αρέσει αλλά και να προκαλεί, να εμπνέει αλλά και να ξεσηκώνει διάλογο. Είναι απλά τέχνη.
2. Αν κάποιος ενοχλείται ή προσβάλλεται από ένα έργο τέχνης, ας μην πάει να το δει. Αν ενοχλείται πολύ, μπορεί να πει δημόσια γιατί ενοχλείται και καλέσει τους άλλους να μην πάνε να το δουν.
3. Όταν κάποιος ανάγει το δικό του αίσθημα προσβολής σε καθολικό αίσθημα, απαιτεί να μη δει κανένας το έργο τέχνης. Όμως το πρόβλημα το αυτός που ενοχλείται, δεν το έχει ο καλλιτέχνης και το έργο.
4. Όταν κάποιος καταστρέφει το έργο τέχνης γιατί δεν αντέχει την ύπαρξή του, είναι γιατί βιώνει την ίδια την ύπαρξή του και την έκθεση του σε έναν κλειστό χώρο σαν απειλή για τον ίδιο και την κοινωνία. Αυτόν τον άνθρωπο η Πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να τον σταματήσει.
5. Η Πολιτεία έχει σαφή υποχρέωση να προστατεύσει το έργο από επιθέσεις και να το αποκαταστήσει. Η ελευθερία της τέχνης προστατεύεται ρητά και χωρίς εξαιρέσεις από το Σύνταγμα. Δεν είναι θέμα πλειοψηφίας μειοψηφίας.
6. Ο καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να δημιουργεί σε καθεστώς ασφάλειας χωρίς να φοβάται αντίποινα ή τιμωρία. Το κοινό έχει δικαίωμα ελεύθερα να βλέπει και να κρίνει. Κανείς δε μπορεί να εμποδίσει την επαφή μας με την τέχνη. Η Πολιτεία είναι εγγυητής αυτών των δικαιωμάτων.
7. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις και το θρησκευτικό συναίσθημα αξίζουν σεβασμού. Άλλο σεβασμός, άλλο να επιβάλλονται στην τέχνη, στη νομοθεσία ή την εκπαίδευση. Αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν θέση σε μια ανοιχτή κοινωνία.
8. Καμία πίστη δεν κινδυνεύει από έναν ζωγραφικό πίνακα. Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα ούτε χρειάζεται αυτόκλητους πολιτοφύλακες. Η λογοκρισία προσβάλλει πρώτα τη θρησκεία γιατί προδίδει ανασφάλεια για το ίδιο το συναίσθημα και έλλειψη εμπιστοσύνης στη θρησκευτική πίστη.
9. Η έννοια της προσβολής αλλάζει ανάλογα με την κουλτούρα, την εποχή και το άτομο. Έργα που θεωρήθηκαν βλάσφημα σήμερα αναγνωρίζονται ως αριστουργήματα. Οι κοινωνίες ασκούνται να εκτίθενται στο διαφορετικό, ακόμα και στην πρόκληση. Έτσι γίνονται ανθεκτικές και ανεκτικές κοινωνίες.
10. Δε νοείται κατευνασμός των βανδάλων. Όσοι νομίζουν πως μπορούν να κατευνάσουν εκείνους που βανδάλισαν τα έργα τέχνης, καταφέρνουν μόνο να τους δώσουν χώρο, χρόνο και θάρρος να συνεχίσουν να μας απειλούν.
Ως Πρωτοβουλία εναντίον της λογοκρισίας οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 5:00 μ.μ. Το αίτημα είναι να επιστρέψουν αμέσως τα έργα στην Πινακοθήκη. Η δημοκρατία να νικήσει τη λογοκρισία, τον φόβο και τον ακροδεξιό σκοταδισμό.