Ζακ Κωστόπουλος: Δικαιοσύνη με “ναι μεν αλλά” δε γίνεται
Ένοχοι μεσίτης και κοσμηματοπώλης, όχι όμως για δολοφονία, αλλά για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Αθώοι οι αστυνομικοί που μετείχαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η απόφαση του δικαστηρίου αφήνει μία κάπως πικρή γεύση.
- 04 Μαΐου 2022 06:06
Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, πρώτα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη και μετά από επίορκους αστυνομικούς. Δεν ήταν “πρεζόνι”, δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει (όχι πως αυτό θα συνιστούσε έγκλημα που επιφέρει ως ποινή χωρίς δίκη το θάνατο) και δεν απείλησε τους στυγνούς φονιάδες του.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Τα είδαμε όλοι με τα ματάκια μας στα βίντεο της φρίκης. Τα ανακαλύψαμε όσοι θέλαμε να κάνουμε ρεπορτάζ και να μην αναπαράγουμε απλώς την Αστυνομία. Τα επιβεβαίωσε η ιατροδικαστική και νομική έρευνα.
Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, που όχι μόνο ξεκίνησαν τη δολοφονική επίθεση, αλλά σπίλωσαν τη μνήμη του θύματος τους, καταδικάστηκαν χωρίς ελαφρυντικά.
Όμως καταδικάστηκαν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία. Ενώ διέπραξαν στυγνό φόνο. Δε χωρούν γιρλάντες νομικής ορολογίας όταν δύο “άνθρωποι” χτυπούν έναν αδύναμο μέχρι θανάτου. Επρόκειτο για δολοφονία.
Ο πρώτος λόγω ηλικίας δε θα πάει φυλακή, αλλά θα μείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο δεύτερος θα εκτίσει (και αν) δέκα χρόνια.
Είναι αυτή Δικαιοσύνη;
Οι αστυνομικοί, που αντί να βοηθήσουν έναν αιμόφυρτο άνθρωπο, αντί να προστατέψουν ένα θύμα ξυλοδαρμού από τους θύτες, όποιο και εάν ήταν το θύμα, όποιοι και εάν ήταν οι θύτες, αφού η δουλειά τους (υποτίθεται) είναι να προστατεύουν τον πολίτη, ξυλοκόπησαν και εκείνοι τον Ζακ και τον έδεσαν με χειροπέδες, συμβάλλοντας στην κατάληξη του, κρίθηκαν αθώοι.
Είναι αυτή Δικαιοσύνη;
Ή μήπως είναι άσκηση ισορροπιών; Να μην πάμε κόντρα στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που απαιτεί Δικαιοσύνη για τον φόνο ενός ανυπεράσπιστου ανθρώπου, ε αλλά να μην πούμε και ανθρωποκτονία και κυρίως να μην πειράξουμε τους κυρίους κυρίους αστυνομικούς, που είχαν δικηγόρο τον Θάνο Πλεύρη και αυτόκλητο πολιτικό υπερασπιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη…
Δικαιοσύνη με “ναι μεν αλλά” δε γίνεται όμως. Και το θέμα δεν είναι οι δικαστές να υποβάλλουν σε κάποιους τις αποφάσεις τους προς έγκριση. Το θέμα είναι να μην προσβάλλει κανείς τη νοημοσύνη μας και το αίσθημα δικαίου βαθιά μέσα μας.
Στην πραγματικότητα η δικαστική απόφαση προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες και στην Αστυνομία. Διότι κάποτε θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι και εκεί μέσα. Διότι δεν γίνεται να πληρώνουμε οι φορολογούμενοι πολίτες αστυνομικούς, δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους, που δεν προστατεύουν τον αδύναμο, αλλά τον πατάνε κι εκείνοι από πάνω.
Θα έλεγε βέβαια κάποιος κακοπροαίρετος ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά της Αστυνομίας.
Στη δικαστική αίθουσα φρόντισαν άλλωστε να βρίσκονται οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, Στράτος Μαυροειδάκος, αυτός που έλεγε τότε ότι οι αστυνομικοί είχαν κάνει απλώς τη δουλειά τους, και Δημοσθένης Πάκος, αυτός που έλεγε τότε με θράσος: “Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει”.
Ε λοιπόν δεν μας αρέσει. Και η δικαστική απόφαση για τον Ζακ Κωστόπουλο αφήνει μία κάπως πικρή γεύση στο στόμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις