Χάκερ, ιδιωτική ζωή και γυμνές φωτογραφίες. Αυτή είναι η γνώμη μας

Χάκερ, ιδιωτική ζωή και γυμνές φωτογραφίες. Αυτή είναι η γνώμη μας

Πέντε συντάκτες γράφουν για την διαρροή γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και την ευθύνη όσων δίνουν την ευκαιρία σε χάκερ να τους διαπομπεύσουν. Στείλτε μας την άποψή σας

Την εβδομάδα που μας πέρασε, κυριάρχησε στην επικαιρότητα, η μεγάλη επίθεση χάκερ σε διασημότητες, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή γυμνών φωτογραφιών της Jennifer Lawrence και άλλων μεγάλων ονομάτων του θεάματος.

Η συζήτηση για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αλλά και για την απερισκεψία όσων διατηρούν γυμνές φωτογραφίες στα κινητά τους ή στο iCloud, φούντωσε.

Πέντε συντάκτες του NEWS 247 γράφουν για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες και περιμένουν τη δική σας άποψη στο τέλος του κειμένου.

Να δυσκολέψουμε τους επίδοξους εισβολείς, προτείνει η Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Η διαρροή “καυτών” φωτογραφιών διάσημων φέρνει στο φως την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων που τίθεται για ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση. Ό,τι νομίζουμε ότι είναι προσωπικό γίνεται εύκολα δημόσιο. Με το που μοιραζόμαστε κάτι με κάποιον, αμέσως χάνουμε τον έλεγχο αυτού.

Καλώς ή κακώς για να κρατήσουμε κάτι ανάμεσα σε μας και το σύντροφό μας ή όποιον θέλουμε να μοιραστούμε κάτι προσωπικό, πρέπει απλά να μη το ανεβάσουμε στο διαδίκτυο ή να το μοιραστούμε μέσω της τεχνολογίας.

Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως τίποτε ψηφιακό δεν εξαφανίζεται. Για παράδειγμα, ακόμα και αν διαγράψουμε μια φωτογραφία από το Facebook αυτή θα υπάρχει ακόμα στον κυβερνοχώρο καθώς αυτόματα δημιουργούνται αντίγραφα των δεδομένων. Ένα δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου είναι πως οι διάφοροι λογαριασμοί μας στο διαδίκτυο μπορούν εύκολα να χακαριστούν από όσους ξέρουν. Κανένας λογαριασμός δεν είναι επί της ουσίας ασφαλής για αυτό και πρέπει να έχουμε βάλει έστω “δυνατά” password για να δυσκολέψουμε -όσο μπορούμε- τους επίδοξους χάκερ που θέλουν αν τρυπώσουν στη προσωπική μας ζωή.

Εν κατακλείδι, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι οι προσωπικές στιγμές δε θα γίνουν βορά του διαδικτύου, γίνεται ρομαντικοί και βγάλτε σέξι φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας μια Polaroid. Μπορείτε να κρύψετε τις φωτογραφίες σε κάποιο από τα βιβλία του και να παίξετε το παιχνίδι του “κρυμμένου θησαυρού”. Πάντα θα υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές..

Είμαστε όλοι συνένοχοι, υποστηρίζει η Μίκα Κοντορούση

Το «Δόγμα του Σοκ» ξαναχτύπησε. Αποδέκτες εκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ που «καταβρόχθισαν» γυμνές φωτογραφίες επωνύμων της διεθνούς showbiz. Και αν δεν τις βρήκαν σε ένα σάιτ, άνοιξαν σίγουρα δύο – τρία για να τις βρουν. Όταν η γυμνή σάρκα γίνεται viral, δεν γίνεται να μείνεις εκτός συζήτησης ή κριτικής. Κριτικής τελικά όμως κατά ποιών; Των νέων κοριτσιών που τράβηξαν selfie φωτογραφίες, του χάκερ, των εταιριών που δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε κλοπές προσωπικών δεδομένων ή του ίδιου σου του εαυτού που για μία ακόμη φορά, φάνηκες διψασμένος να κρυφοκοιτάξεις τις «ζωές των άλλων» πίσω από την κλειδαρότρυπα;

Είμαστε όλοι συνένοχοι. Απλά αυτή τη φορά (σε σχέση με το 2011 και τη διαρροή φωτογραφιών από τον Κρίστοφερ Τσέινι), σταθήκαμε περισσότερο στο ύψος των περιστάσεων και λιγότερο στο βλακώδες επιχείρημα: Ας μην τραβούσαν αυτές τις φωτογραφίες. Το πρώην ηθικολάγνο ποσοστό των χρηστών του ίντερνετ που αρκούνταν στο «φταίει και το θύμα», πλέον προέβη στη συνολική καταδίκη του φαινομένου εγκληματικής φύσης. Φταίει ίσως η ωρίμανση του κοινού που χρησιμοποιεί το ίντερνετ, φταίει η ολοένα και μεγαλύτερη ποσόστωση που μπαίνει έστω και για ένα απλό σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή φταίει το μέγεθος της διαρροής. Όπως και να έχει, τα λιγωμένα εφηβικά σχόλια, η σεξιστική κριτική στο αδύναμο φύλο και τα ανώριμα αστεία περιορίστηκαν. Αυτό που αυξήθηκε είναι η έκκληση των απλών πολιτών για αυτο-προστασία. Αλλά όσο συναινούμε στο να φυλάνε προσωπικά δεδομένα η Google, η Apple και άλλες μεγάλες εταιρίες, πώς είμαστε σίγουροι ότι στο επόμενο μεταξύ τους πόλεμο, το επόμενο θύμα δεν θα είναι η Jennifer Lawrence, αλλά εσύ;

Φταίει ο χάκερ αλλά και η ψηφιακή χρήση των “απόκρυφων”, υποστηρίζει ο Χρήστος Δεμέτης

Καταδικάζω τις υποκλοπές προσωπικών φωτογραφιών διασήμων και ασήμων. Η σεξουαλική ζωή του καθενός αφορά μόνο τον ίδιο. Δεν καταδικάζω το να γδύνεται κανείς στην κάμερα του, είτε μόνος, ή μόνη, είτε με τον σύντροφο ή την σύντροφο του και να αποθηκεύει τις φωτογραφίες του στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή του. Όμως, σοβαρά τώρα, θα αποθήκευε κανείς τις ευαίσθητες πληροφορίες και τα δεδομένα του σε μια υπηρεσία όπως το iCloud, χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να πέσει θύμα hacking; “Με τη νέα Βιβλιοθήκη Φωτογραφιών του iCloud απολαμβάνεις κάθε φωτογραφία που έχεις τραβήξει, σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείς. Επίσης, με το iCloud Drive μπορείς να εργάζεσαι σε οποιοδήποτε αρχείο, από οπουδήποτε”, λέει η Apple. Σύμφωνοι, υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι το μέσο κλειδώνεται και προστατεύεται σφαιρικά. Όπως όμως λένε οι χάκερς, οτιδήποτε κλειδώνεται, κάποια στιγμή ξεκλειδώνεται. Το χτύπημα των πειρατών του διαδικτύου κάνει περισσότερο κακό στην Apple καθώς βάλλεται μια βασική λειτουργία της μια βδομάδα πριν την κυκλοφορία του νέου iPhone. Και κάνει λιγότερο κακό στις “διάσημες” του Χόλιγουντ, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην κορυφή της καριέρας τους και άλλες στο ναδίρ. Η κοινή γνώμη υπερ τους τάσσεται και εκείνες θα αφήσουν τον χρόνο να δουλέψει υπερ τους επίσης. To μόνο σίγουρο είναι πως οι διάσημοι θα πρέπει να συνηθίσουν με την ιδέα πως στο άμεσο μέλλον οι φωτογραφίες τους θα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Και θα πρέπει να φροντίζουν λίγο περισσότερο για το τι αποθηκεύουν και κυρίως το πού. Γιατί ζούμε (ακόμα) στην εποχή της κλειδαρότρυπας. Και τα μάτια πολλαπλασιάζονται, όσο πολλαπλασιάζονται και τα νέα ψηφιακά μέσα.

“Όλοι κερδισμένοι” λέει ο Στέφανος Νικήτας

Το γυμνό είναι παντού χωρίς εκπτώσεις. Όταν όμως πρόκειται για «Πειρατικές» φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν σε γυμνές στιγμές τους μια σειρά από αστέρια της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος όπως η ηθοποιός Jennifer Lawrence τότε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης παίρνουν φωτιά.

Τα κίνητρα των χάκερ ποικίλλουν, από οικονομικό κέρδος και εκτέλεση εντολών κυβερνήσεων μέχρι επίδειξη δυνατοτήτων ή και απλή διασκέδαση. Στην τελευταία διαρροή το κίνητρο ήταν μόνο οικονομικό καθώς μια γυμνή φωτογραφία μιας τηλεστάρ, σε ιδιωτικές πόζες, διαρρέει για να ικανοποιηθούν τα σεξουαλικά ένστικτά όσων βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες.

Οι γυμνές φωτογραφίες αρχικά σόκαραν, ωστόσο υπήρξε διπλό κέρδος και για τις πρωταγωνίστριες (και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση) αλλά και για την apple, η μετοχή της οποίας εκτοξεύτηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 103, 74 δολαρίων σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1% -παρά το γεγονός ότι η διαρροή φέρεται να προκλήθηκε από τους λογαριασμούς ορισμένων επωνύμων στο iCloud- όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε.

Οι χάκερ έγιναν η χαρά της κλειδαρότρυπας, λέει η Μαρίνα Κουτσούμπα

Σαν να μην έφτανε που οι celebrities και ιδιαίτερα εκείνοι του Hollywood είχαν δεκάδες κάμερες και φωτογραφικές μηχανές να απαθανατίζουν κάθε τους κίνηση φανερά ή κρυφά, μπήκαν στο παιχνίδι και οι χάκερ.

Με ένα μεγάλο χτύπημα, εκατοντάδες γυμνές φωτογραφίες διασημοτήτων διοχετεύτηκαν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Εξυπηρετώντας όμως παράλληλα την αδηφαγία του μέσου πολίτη που έχει συνηθίσει στη λογική της κλειδαρότρυπας.

Η ενέργεια σαφέστατα καταδικάζεται, αποτελώντας κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας του άλλου. Δεν έχει ναι μεν αλλά. Έχει μόνο όχι. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να απαθανατίζουν προσωπικές τους στιγμές, να φωτογραφίζονται με τα απολύτως απαραίτητα ή και χωρίς αυτά.

Όλα όμως έχουν ένα όριο. Σε κάποιο σημείο είναι που φτάνεις κανείς να πει stop. Ως εδώ. Σαν να παραγνωριστήκαμε. Και πράγματι έτσι είναι. Θεωρούμε ότι οι διάσημοι είναι εκείνα τα πρόσωπα στα οποία μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, χωρίς μάλιστα φόβο αλλά με πολύ πάθος.

Λες και μας χρωστάνε κάτι και πρέπει με κάθε τρόπο να ανεχτούν τα καπρίτσια μας. Να γίνουν ο προσωπικός μας σάκος του μποξ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ιδιωτική ζωή δεν κάνει διακρίσεις. Είναι και θα πρέπει να είναι ιδιωτική για όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα