Πόσο “βουβές” είναι τελικά αυτές οι εκλογές
Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους. Τα ερωτήματα και οι αστάθμητοι παράγοντες που ίσως επηρεάσουν το όλο σκηνικό.
- 16 Μαΐου 2023 10:43
Πολλοί υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα πως οι εκλογές αυτές, θα είναι “βουβές”, τουλάχιστον ως προς την πρώτη Κυριακή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως πολλοί ψηφοφόροι των κεντροαριστερών κομμάτων και δη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη δημοσκοπικά. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως φταίνε απαραίτητα οι δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει πως πολλοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά μέσα στο παραβάν, τι θα ψηφίσουν.
Στο “τόξο” των ψηφοφόρων του κέντρου μάλιστα, πολλοί ψηφοφόροι που είχαν προτιμήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ιδίως το 2015 – δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για την τελική επιλογή τους, ενώ πράγματι στον χώρο των αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτος.
Μάλιστα, η όλη υπόθεση περί “βουβών εκλογών” είναι κάτι που συζητιέται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει την άποψη πως οι όποιες δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν και πάλι, όπως είχε γίνει με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.
Σίγουρα, η ΝΔ παρουσιάζει a priori καλύτερη συσπείρωση ως προς το κοινό της, όμως μένει να δούμε τι θα χάσει “εκ δεξιών” της, από τα ουκ ολίγα εθνικιστικά – υπερπατριωτικά κόμματα που θα κατέβουν σε αυτές τις εκλογές. Ισχύει επίσης πως σε αντίθεση με το 2019, η επιχειρηματική κοινότητα αρνείται να εκφρασθεί ανοιχτά. Πριν τέσσερα χρόνια μεγάλα στελέχη πολυεθνικών και λοιπών εταιρειών είχαν πάρει θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που τώρα το είδαμε να συμβαίνει σε επίπεδο μικρομεσαίων, παρουσία Άδωνι Γεωργιάδη εν είδει “αστεϊσμού”και on camera – σε μια κίνηση που γύρισε μπούμερανγκ. Τέτοιες κινήσεις όμως δεν είδαμε από τα “βαριά χαρτιά – ονόματα” του χώρου.
Από την άλλη, πολλά θα εξαρτηθούν από τη ψήφο των νέων, που όπως έδειξε και η τελευταία έρευνα του ETERON*, ενδιαφέρονται και με το παραπάνω ως προς το να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία. Στους νέους προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδοσιακά (παρά το TikTok του Μητσοτάκη), ενώ μένει να δούμε τι νούμερα θα “τρέξει” το ΚΚΕ σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.
*Όπως αναφέρεται στην έρευνα “το 82.1% δηλώνει πως πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το 77.5% ότι προτίθεται να ψηφίσει σε περίπτωση επαναληπτικών“.
Αυτό είναι επίσης ένα άλλο ερώτημα των εκλογών. Το πόσο καλά θα τα πάει δηλαδή το ΚΚΕ στις νέες ηλικίες, που είθισται να κινείται κοντά στο 5%. Όντως, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια τάση ανόδου του κομμουνιστικό κόμματος στα social media μέσα από πολιτικό λόγο που περνάει σε επίπεδο συνθηματικό, κυρίως δια στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα.
Δεν είναι σαφές όμως αν έχουν πολλαπλασιαστεί οι χρήστες των ελληνικών social που είναι θετικά διακείμενοι προς το ΚΚΕ, ή αν οι ήδη ψηφοφόροι του ΚΚΕ χρησιμοποιούν πιο εντατικά τα social media. Πράγμα που επίσης θα απαντηθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Από την άλλη, ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί στο ότι οι εκλογές αυτές θα είναι “βουβές”, έχει να κάνει με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ίσως “κρύβουν” τις προθέσεις τους στη λογική που κινήθηκαν παλαιότερα οι ψηφοφόροι της ΧΑ.
Σίγουρα πάντως, η “βουβή” ψήφος δεν ευνοεί το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το είδαμε να συμβαίνει αυτό και στις εκλογές της Τουρκίας. Η δε “τιμωρητική ψήφος” δεν καταγράφεται ποτέ, σε καμία δημοσκόπηση.
Η μεγάλη “πληγή”
Δεν είναι άλλη από τους νέους που θα αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία, κυρίως αυτή της δεύτερης Κυριακής, αν προκύψει. Πρόκειται για το πιο φτηνό, το πιο “ευέλικτο” εργατικό δυναμικό της χώρας, που “κόβεται” από τις κάλπες, και μιλάμε για τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους. Αυτό γιατί οι εποχικά εργαζόμενοι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, μιας και δεν υπήρξε ποτέ ρύθμιση για κάτι τέτοιο παρά τις τροπολογίες-αιτήματα του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει λόγο “για λαϊκισμό και υποκρισία της αριστερής αντιπολίτευσης” παραπέμποντας τους εποχικά εργαζόμενους στον θεσμό του ετεροδημότη, με την προθεσμία όμως να έχει κλείσει από τις 28 Φεβρουαρίου.
Η όλη μόχλευση εξηγείται εν πολλοίς από το γεγονός πως -όπως αναφέραμε και παραπάνω- η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να “χάνει” δημοσκοπικά, στα νεαρά κοινά, εκεί που καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε βέβαια το διαρκές αίτημα να καταστεί υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θα μπορούσε να ρυθμίσει μερικώς το εργασιακό πλαίσιο “ζούγκλας” του κλάδου, ώστε να υπάρχει μια κάποια εποπτεία στο ζήτημα των προβλεπόμενων αδειών. Η ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να γίνει εντός μνημονιακού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξαγγελία από μόνη της, δεν αρκεί.
Σημειώνεται πως φέτος αναμένονται να προστεθούν περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι, σε ηλικίες που είναι είτε φοιτητές – και πιθανά εν μέσω εξεταστικής – είτε δυνητικά εργαζόμενοι.
Αυτοί οι νέοι και η πρόθεση ψήφου τους, παραμένουν δεδομένα αχαρτογράφητα για όλα τα κόμματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες και με την παρθενική τους ψήφο να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006.
Οι 17άρηδες, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, ανέρχονται σε 112.097. Από αυτούς, οι 57.357 είναι αγόρια και 54.740 κορίτσια.