Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος μας προστατεύουν από την…”διαπόμπευση”
Ο υπουργός που «κρέμασε στα μανταλάκια» οροθετικές γυναίκες κι ο υπουργός που ξεγύμνωνε συλληφθέντες στα Εξάρχεια, φύλακες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε ποιους ανήκει -πραγματικά- η ιδέα για Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
- 03 Νοεμβρίου 2020 06:24
Σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, σύντομα στην χώρα θα έχουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Είτε η υπουργός Παιδείας θα αποκτήσει έναν αυτόνομο κατασταλτικό μηχανισμό, είτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα αποκτήσει αρμοδιότητες στον χώρο της παιδείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα «σώμα» ασφαλείας των πανεπιστημίων για το οποίο «θα συζητήσουμε πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά». Θα μπορούσε φυσικά να ανήκει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όμως η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην εν λόγω σύσκεψη, δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο.
Η «ιδέα» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Αυτή η «ιδέα» δεν είναι καινούργια. Για την ακρίβεια προέρχεται από το ΛΑΟΣ. Πρώτοι την εισηγήθηκαν ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν «φρέσκιες μεταγραφές» στην Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση τους – καταγράφθηκε σε επιτροπή της Βουλής στις 18/3/2013 – περιλάμβανε την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας με στόχο την βία των αριστερών ομάδων, όπως είχαν πει.
Οι «καλές ιδέες» δεν χάνονται. Έτσι παίρνει σάρκα και οστά 7 χρόνια αργότερα και παρουσιάζεται ως καινοτόμα. Υπήρξαν και δημοσιεύματα στον τύπο για σχέδιο που περιλάμβανε «ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης». Ευτυχώς για την κυβέρνηση υπήρξε κάποιος νουνεχής στο επιτελείο της, ώστε να μην «περάσει». Γιατί τότε θα γίνονταν άλλοι συνειρμοί.
Τα σχέδια αυτά προωθούνται μετά την ντροπιαστική φωτογραφία με την διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Ένα γεγονός που εξαρχής φάνηκε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί «σαν έτοιμη από καιρό». (Κι όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια είναι).
Δεν της αρκούσε το ότι έγκαιρα και χωρίς ενδοιασμούς το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων έσπευσε να επικρίνει όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ, αποξενώνοντας τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν θέλησε να αδράξει το momentum και να αναζητήσει δρόμους ώστε η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να επιληφθεί. Προτίμησε την έξωθεν παρέμβαση και έναν τρόπο που -η λογική λέει- πώς θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες εντάσεις στα πανεπιστήμια.
Για το κόστος της υλοποίησης δεν μάθαμε κάτι. Όμως όποιο κι αν είναι δεν «ταιριάζει» με το ότι φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι αισθητά μειωμένη. Θα διατεθούν 91.603.506 ευρώ έναντι 99.442.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Κάτι που δεν δείχνει αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Και το ΚΙΝ.ΑΛ
Οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν ευρύτερη πολιτική στήριξη. Το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε να επικροτήσει, ζητώντας «seciurity στα πανεπιστήμια».Υπήρξαν και δηλώσεις στελεχών του. Όπως του Ανδρέα Λοβέρδου. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του επισήμανε ότι οι ποινές που προβλέπονται για το επίμαχο γεγονός είναι μικρές γιατί «αυτά είναι πλημμελήματα». Προφανώς δεν θα είναι μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για αυξημένες ποινές σε αδικήματα εντός των πανεπιστημίων.
Μάλιστα η σχέση συγκεκριμένων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ με αυτή την υπόθεση δεν είναι τωρινή. Ήταν ο Γιώργος Καμίνης που πέρσι τέτοια εποχή απεύθυνε κοινοβουλευτική ερώτηση θέλοντας να μάθει αν «έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αποτρέπει ανακατάληψη εσωτερικών χώρων που αποδόθηκαν στις αρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές και το οποίο θα διασφαλίζει πια την απρόσκοπτη λειτουργία των ιδρυμάτων;».
Έλαβε απάντηση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου σύμφωνα με την οποία το σχέδιο ήταν από τότε έτοιμο: «Από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας καταρτίζονται ειδικά διαβαθμισμένα επιχειρησιακά σχέδια για καθεμία από τις εγκαταστάσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στις περιοχές της εδαφικής τους αρμοδιότητας, προκειμένου να εφαρμοστούν σε συντρέχουσα περίπτωση». (Προφανώς διόλου άσχετο δεν είναι πως ο Γιώργος Καμίνης ήταν από τους υπέρμαχους για να στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που δημιούργησε στο κόμμα του εσωτερική κρίση).
Εν ολίγοις ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης που επί της υπουργίας του συλλαμβάνονται 14χρονοι, ξεγυμνώνονται συλληφθέντες στα Εξάρχεια, και γίνονται σωματικοί έλεγχοι σε φοιτήτριες από την ΕΛ.ΑΣ στην μέση της Πατησίων, θα μας προστατεύσει από την «διαπόμπευση». Στον αγώνα θα στρατευθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Υγείας που το 2012 υλοποίησε την απόφαση με την οποία «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» 11 οροθετικές γυναίκες.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr