Aνήμερα της Boxing Day, ας υμνήσουμε τον ‘πατέρα της αγγλικής λίγκας’
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να βρουν ποιος (και πότε) εμπνεύστηκε τον όρο Boxing Day. Δεν τα έχουν καταφέρει. Aκολουθούν οι επικρατέστερες θεωρίες και πώς έγινε συνώνυμη της Premier League.
- 26 Δεκεμβρίου 2020 08:17
Ακολουθεί προσωπική ιστορία: είμαι ο άνθρωπος που για 40 χρόνια πίστευε πως τα Χριστούγεννα είναι στις 26/12 (τέτοια σχέση είχα με τις γιορτές -ενδεχομένως γιατί οι περισσότερες αργίες των εφημερίδων διέφεραν πάντα από τις κανονικές και δεν ‘σπατάλησα’ ποτέ χρόνο να απομνημονεύσω τα πότε και τα γιατί). Είμαι και αυτός που ‘γνώρισα’ την Boxing Day σε ταξίδι μου στο Λονδίνο, όταν είδα λαοθάλασσα ανθρώπων να κατακλύζει την Oxford Street (την προηγουμένη δεν υπήρχε ψυχή ζώσα) και ρωτώντας έμαθα πως αυτή ήταν η ημέρα που ξεκινούσαν οι τρελές εκπτώσεις (50% και πάνω) στα πάντα. Από βρύσες έως κουμπιά.
Όπως διάβασα στη Sun η Boxing Day δεν αφορά το μποξ, όπως μπορεί να σκεφτεί κάποιος με την ανάγνωση του όρου. Αφορά κουτιά (box), τα οποία συνέλεγαν οι έμποροι για τα Χριστούγεννα, ως αντάλλαγμα της καλής και αξιόπιστης εξυπηρέτησης τους κατά τη διάρκεια του έτους που είχε προηγηθεί.
Αυτό γινόταν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, επίσημη αργία στην Αγγλία και την Ιρλανδία (εκεί λέγεται και St. Stephen’s Day -ο Άγιος Στέφανος υπήρξε ο πρώτος Χριστιανός μάρτυρας και η ‘εικόνα’ των φιλανθρωπικών πράξεων), όπως και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία), με κυρίως χριστιανικό πληθυσμό.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία και πού τοποθετείται η απαρχή της. Το Oxford English Dictionary τοποθετεί την πρώτη χρήση του όρου στο 1833 (τέσσερα χρόνια πριν τον χρησιμοποιήσει ο Charles Dickens στο ‘Pickwick Papers’). Τον προσδιορίζει ως ‘η πρώτη μέρα της εβδομάδας μετά τα Χριστούγεννα, που έχει παρατηρηθεί ως αργία στην οποία οι ταχυδρόμοι, αυτοί που έκαναν θελήματα και οι υπηρέτες διαφόρων ειδών περίμεναν να λάβουν ένα χριστουγεννιάτικο κουτί’.
Παρεμπιπτόντως, το λεξικό της Οξφόρδης τοποθετεί και την St. Stephen’s Day στο 1871 -την προσδιορίζει ως αργία για τις τράπεζες. Κάτι που ίσχυε στο Ηνωμένο Βασίλειο από εκείνο το έτος, εκτός και αν ‘έπεφτε’ το σαββατοκύριακο και ‘μεταφερόταν’ στη Δευτέρα. Να δούμε όμως, τι έχουν βρει οι ερευνητές (τις βασικές θεωρίες -γιατί υπάρχουν δεκάδες) που ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο πότε ακριβώς έζησαν στον πλανήτη για πρώτη φορά, Boxing day. Έχουν συμφωνήσει πως την καθιέρωσε ως αργία η Βασίλισσα Βικτόρια (1819-1901), τον 19ο αιώνα.
✍ Στη Μεγάλη Βρετανία με τον όρο Christmas Box αναφέρονται στα χριστουγεννιάτικα δώρα. Παραδοσιακά (με πρώτη καταγραφή στις 19/12 του 1663) ήταν αργία για τους υπηρέτες και εκείνη τη μέρα (τη δεύτερη των Χριστουγέννων) λάμβαναν τα δώρα τους από τους άρχοντες του σπιτικού (αριστοκράτες), μαζί με ό,τι είχε απομείνει από το χριστουγεννιάτικο δείπνο στο οποίο είχαν εργαστεί.
✍ Από τη Βικτωριανή εποχή, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα στις εκκλησίες εμφάνιζαν ένα κουτί στο οποίο οι ενορίτες άφηναν όσα χρήματα ήθελαν, για τους άπορους. Οι κληρικοί το άνοιγαν την επομένη των Χριστουγέννων και μοίραζαν τα λεφτά στους έχοντες ανάγκη.
✍ Oι ναυτικοί συνήθιζαν να παίρνουν μαζί τους, στα ταξίδια τους ένα σφραγισμένο κουτί με χρήματα, για καλή τύχη. Αν το ταξίδι ήταν επιτυχημένο, το κουτί παραδινόταν στον ιερέα της πόλης, ο οποίος το άνοιγε τα Χριστούγεννα και μετά έδινε τα χρήματα στους φτωχούς.
Υπάρχουν αναφορές που θέλουν το έθιμο με τα δώρα (χρήματα ή αντικείμενα) προς τους έχοντες ανάγκη -ή σε υπηρεσιακές θέσεις- να υπάρχει από το Μεσαίωνα. Χωρίς όμως, να έχει εντοπιστεί η προέλευση.
Πώς η Boxing day έγινε συνώνυμο της Premier League
Το πρώτο παιχνίδι αγγλικής λίγκας που διεξήχθη ανήμερα της Boxing Day ήταν της πρωτοπόρου Preston North End με την Derby County (5-0), για την αγωνιστική περίοδο 1888-89 της Football League. Δηλαδή, της πρώτης σεζόν στην ιστορία της Football League.
Έως το 1888 υπήρχε ένας παραλογισμός σε ό,τι αφορούσε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, που παρέπεμπε περισσότερο σε… Άγρια Δύση. Όπως αναφέρει το Football Stadiums δεν υπήρχε η παραμικρή αίσθηση δομής ή οργάνωσης. Τουναντίον, υπήρχαν πολλά ‘ύποπτα’, με τις ομάδες να αγνοούν τις ενώσεις και τους κανονισμούς που απαγόρευαν τη χρησιμοποίηση ‘επαγγελματιών’ παικτών. Υπάρχουν αναφορές που θέλουν την Chelsea και τη Manchester City να δέχθηκαν ‘οικονομικές ενισχύσεις’ προτού δημιουργηθούν οι σύλλογοι. Υγεία.
Η -μόνη διοικούσα αρχή- Football Association εξέταζε για τέσσερα χρόνια το αίτημα να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, αφού προφανώς και υπήρχαν ήδη αρκετοί σύλλογοι που πλήρωναν παίκτες, προκειμένου να παίξουν σε αυτούς.
Ενώ οι ομάδες που είχαν τα μέσα (παιδιά αριστοκρατών για παίκτες και χρήματα) δεν ήθελαν να αλλάξει κάτι, οι εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών ομάδων του νότου πίεζαν προς την επαγγελματική κατεύθυνση. Αυτή (η πίεση) έφτασε στο αποκορύφωμα μετά την κατάκτηση του FA Cup του 1883, από την Blackburn Olympic της εργατιάς. Τα clubs της περιφέρειας απείλησαν με αποχώρηση (και τη δημιουργία άλλης Ένωσης) εάν δεν γινόταν αποδεκτό το αίτημα τους. Συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη.
Σε αυτήν ο William McGregor, διευθυντής της Aston Villa ομολόγησε πως η ομάδα του ήταν μεταξύ αυτών που πλήρωναν παίκτες. Εξήγησε ότι αρχικά ήταν εναντίον του επαγγελματισμού (όπως κάθε άλλος εκπρόσωπος των Midlands), πριν καταλήξει στο ότι είχε έλθει η ώρα της αλλαγής, που ψηφίστηκε στο τέλος της σύσκεψης.
Στο εξής οι ομάδες θα μπορούσαν να αποκτούν (επί πληρωμή) παίκτες που δεν είχαν γεννηθεί ή ζήσει για τουλάχιστον δυο χρόνια εντός έξι μιλίων από την έδρα του συλλόγου.
Ο πρώτος καιρός ήταν καιρός προσαρμογής και περιέλαβε αναρίθμητες εντάσεις, που ακύρωναν παιχνίδια και έτσι γινόταν δύσκολη η τακτική πληρωμή των παικτών. Ο McGregor αποφάσισε να κάνει πάλι, κάτι για αυτό όταν η Aston Villa ακύρωσε πέντε σερί ματς -και οι φίλαθλοι της ήταν έξαλλοι. Έστειλε επιστολή στo (ας πούμε) ΔΣ του συλλόγου του, όπως και σε αυτά των Blackburn, Bolton, Preston North End και West Bromwich, προτείνοντας τη δημιουργία λίγκας που θα είχε συγκεκριμένο αριθμό εγγυημένων αγώνων για κάθε μέλος/ομάδα κάθε σεζόν. Είχε ζητήσει από τα clubs που έλαβαν την επιστολή, να προτείνουν άλλα μέλη.
Πρότεινε να συναντηθούν όλοι στις 23/3, παραμονή του τελικού του FA Cup στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάζονταν εκπρόσωποι των κορυφαίων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των φιναλίστ West Bromwich Albion και Preston North End. Στο μήνα που μεσολάβησε έκανε τα πάντα, για να κερδίσει την στήριξη της ιδέας.
Αυτοί που άλλαξαν άποψη ήταν οι Bromwich, Wolverhampton και Derby County. Η Nottingham Forrest δεν μεταπείστηκε, ενώ η Wednesday FC φοβήθηκε τυχόν αντιδράσεις από την FA.
Οι Aston Villa, Wolverhampton Wanderers, Stoke, West Bromwich Albion, Derby County, Notts County, Burnley και Blackburn Rovers πήγαν στο ραντεβού. Πρότειναν να σταλούν προσκλήσεις στους Preston North End, Bolton Wanderers, Accrington και Everton. Συζήτησαν λίγο για το όνομα του νέου εγχειρήματος, με τον McGregor να προτείνει το ‘Association Football Union’. Του είπαν πως παραπέμπει σε αυτό του ράγκμπι και το απέρριψαν, προτιμώντας το ‘Football League’. Δεν διάλεξαν το ‘Εnglish League’, για να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας ομάδων από τη Σκοτία.
Η νέα συνάντηση ‘κλείστηκε’ για τις 14/4 στο Μάντσεστερ, όπου οριστικοποιήθηκαν όσα αφορούσαν το νέο πρωτάθλημα. Τα ιδρυτικά μέλη είχαν λάβει ουκ ολίγες αιτήσεις, αλλά οι θέσεις ήταν συγκεκριμένες, αφού υπήρχαν μόνο 22 ημέρες ‘άδειες’ στο καλεντάρι. Προτιμήθηκαν όσοι είχαν πάει στο Λονδίνο, συν αυτούς που πρότειναν! ΔηλαδήAccrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion και Wolverhampton Wanderers.
Ο McGregor πρότεινε να υπάρχει μόνο μια εκπρόσωπος από κάθε πόλη, για να γίνει νέος ξεσηκωμός, αφού οι Birmingham και η Aston Villa είχαν το ίδιο ‘σπίτι’. Τελικά, κατέληξαν στις 12 πρώτες ομάδες της πρώτης Football League. Ο McGregor έγινε ο πρώτος της πρόεδρος -για την ακρίβεια της επιτροπής μάνατζμεντ της λίγκας που μεταξύ των ευθυνών που είχε ήταν να μοιράζει ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα.
Για να μην γίνει ‘πόλεμος’, αποφασίστηκε να απέχει από τις αποφάσεις ο εκπρόσωπος της ομάδας που αφορούσε η όποια υπόθεση. Ο ‘πατέρας της Football League’ επανεξελέγη το 1891, ομόφωνα. Στα 132 παιχνίδια που είχαν γίνει ήδη (με τη συμμετοχή 300 παικτών) δεν είχε προκύψει ούτε ένα θανάσιμο συμβάν. Όταν ήλθε η ώρα να αποσυρθεί, τον έκαναν επίτιμο πρόεδρο.
Από το 1888 έως το 1894 ήταν και πρόεδρος της FA. Έγινε γνωστός ως ‘football celebrity’, μέσω της εβδομαδιαίας στήλης που έγραφε στην Birmingham Gazette και με τα οποία προωθούσε προϊόντα του σπορ. Ένα ήταν ‘τύπος παπουτσιού με κορδόνια από τα δάχτυλα μέχρι πάνω’
Στους αυθεντικούς κανονισμούς της νυν Premier League αναφέρθηκε πως η σεζόν θα άρχιζε το φθινόπωρο και θα ολοκληρωνόταν την άνοιξη, όπως και ότι ‘η θέση των ομάδων θα υπολογίζεται από τις νίκες, τις ισοπαλίες και τις ήττες’ χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ώσπου συμφώνησαν όλοι πως κάτι έλειπε και το έβαλαν το Νοέμβριο -ήταν το point system των δυο πόντων για τη νίκη και του ενός για την ισοπαλία. Είχε σημειωθεί πως αν ομάδες ισοβαθμούσαν, τη σειρά τους θα έκρινε το goal average.
Το συνέχισαν από εκεί.
(ακολουθεί το πιο παλιό ‘υλικό’ που υπάρχει από ποδοσφαιρικό αγώνα)
Σήμερα ξέρεις πως δεν γίνονται αγώνες στην Premier League, ανήμερα των Χριστουγέννων -όταν στο πρόγραμμα είναι ο χαιρετισμός της Βασίλισσας, μαζί με το φαγητό και το ποτό στο σπίτι. Δεν γνωρίζω αν έχεις υπ’ όψιν σου πως διεξάγονταν, έως και τη σεζόν 1957-58. Υπήρχε πλήρης αγωνιστική, με τους φιλάθλους να φεύγουν με την μπουκιά στο στόμα για το γήπεδο. Συνήθως οι παίκτες επέστρεφαν στα γήπεδα και την επομένη (26/12) για μια ακόμα φουλ αγωνιστική. Το πρόγραμμα άλλαξε όχι γιατί εξανέστησαν οι παίκτες και οι προπονητές, από το φόρτο εργασίας που είχαν τέτοιες μέρες, αλλά επειδή μειώθηκαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και άρα ο κόσμος από τις εξέδρες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.