Έπος 1940: Η ιστορία των κομμουνιστών που ο Μεταξάς δεν τους άφησε να πολεμήσουν
Πάνω από 2000 πολιτικοί κρατούμενοι εξέφρασαν με την κήρυξη του πολέμου την επιθυμία να πολεμήσουν. Το καθεστώς Μεταξά απάντησε με κυνικό τρόπο: τους έθεσε ως προϋπόθεση να υπογράψουν “δήλωση μετανοίας”. Κι όταν έγινε η εισβολή των Γερμανών αυτοί οι κρατούμενοι παραδόθηκαν στους κατακτητές.
- 28 Οκτωβρίου 2018 09:55
Η ιστορία είναι γνωστή στους παλαιότερους, αλλά δεν είναι καθόλου προβεβλημένη. Γι΄ αυτό και πολλοί νεότεροι την αγνοούν. Είναι μια σελίδα του Έπους του 40 που κάποιοι είτε δεν θέλουν να τη διαβάζουμε, είτε θέλουν να την προσπερνάμε αδιάφορα. Είναι η ιστορία εκείνων που θέλησαν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και το καθεστώς Μεταξά δεν τους το επέτρεψε!
Πάνω από 2000 πολιτικοί κρατούμενοι του καθεστώτος, εξέφρασαν με την κήρυξη του πολέμου την επιθυμία να πάνε και να πολεμήσουν. Ήταν φυλακισμένα μέλη και υποστηρικτές του ΚΚΕ. Το καθεστώς Μεταξά και ο φοβερός και τρομερός υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Μανιαδάκης, απάντησε στις έγγραφες εκκλήσεις τους να σταλούν στο μέτωπο με κυνικό τρόπο: τους έθεσαν ως προϋπόθεση να υπογράψουν “δήλωση μετανοίας”. Κι όταν έγινε η εισβολή των Γερμανών αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι παραδόθηκαν στους κατακτητές!
Η τύχη πάρα πολλών απ΄ αυτούς αναμενόμενη. Εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Η ιστορία των 200 της Ακροναυπλίας που μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι κι από εκεί στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή, είναι μια από τις πολλές. Μας τη θύμισε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Το τελευταίο σημείωμα”.
Όσοι γλίτωσαν την εκτέλεση και δραπέτευσαν εντάχθηκαν άμεσα στην Εθνική Αντίσταση.
Το Militaire.gr στέκεται ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου σ΄ αυτή τη σελίδα του Έπους. Για να τη διαβάσει και να τη μεταφέρει με ψυχραιμία. Την ιστορία μας πρέπει να τη διαβάζουμε όλη κι όχι επιλεκτικά…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR