Μηχανή του Χρόνου: Από που πήρε το όνομά του το κοκτέιλ;

Μηχανή του Χρόνου: Από που πήρε το όνομά του το κοκτέιλ;

Η σφαγή που προηγήθηκε της ονομασίας. Η κόντρα ανάμεσα σε Αγγλία και Ιρλανδία και το μοιραίο κοτέτσι!

Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης σερβιρίστηκε το πρώτο «κοκτέιλ» σε Γάλλους στρατιώτες στη Νέα Υόρκη. Το γευστικό μείγμα ποτών ήταν δημιούργημα της Μπέτσυ Φλάναγκαν, ιδιοκτήτριας ενός μπαρ στο Έλμσφορντ της Νέας Υόρκης.

Η Μπέτσυ ήταν χήρα, καθώς ο άντρας της είχε σκοτωθεί στη μάχη και κρατούσε το μπαρ με τον Ιρλανδό πατέρα της. Το μπαρ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε Αμερικάνους και Γάλλους στρατιώτες.

Η Μπέτσυ συνήθιζε να τους σερβίρει γευστικά ποτά που τα ονόμαζε Μπρέισερ. Ένα κοτέτσι που βρισκόταν δίπλα από το μαγαζί και άνηκε σε έναν Άγγλο, δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες. Ο θόρυβος των πτηνών εκνεύριζε την Μπέτσυ και τον πατέρα της γιατί δεν μπορούσαν να κοιμηθούν.

 

Αντίστοιχα, ο Άγγλος ενοχλούνταν από την οχλαγωγία του μαγαζιού. Το κλίμα για τους Βρετανούς δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό την περίοδο εκείνη και οι σχέσεις των δύο γειτόνων, όπως και των δύο χωρών, ήταν εχθρικές. Ο Φλάναγκαν με την κόρη του, θεωρώντας ότι οι κότες διατάρασσαν την ηρεμία των πελατών, αποφάσισαν να τις σφάξουν. Η σφαγή έγινε χωρίς έλεος και η επόμενη μέρα άλλαξε την ιστορία των μπαρ…

Η Μπέτσι σέρβιρε ειδικό μενού με φρέσκα κοτόπουλα. Ανάμεσα στους πελάτες ήταν πολλοί Γάλλοι στρατιώτες. Όταν το γεύμα τελείωσε η Μπέτυ τους προσκάλεσε στο μπαρ και τους σέρβιρε τα Μπρέισερ που έφτιαχνε, διακοσμημένα με ουρές κοκόρων. Οι πελάτες έκαναν πρόποση στην υγεία του ηττημένου Άγγλου αναφωνώντας «Vive le cock-tail» και συνέχισαν να πίνουν τα μεθυστικά ποτά της Μπέτσυ.

Το Κοκτέιλ προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων «Κοκ» που σημαίνει κόκορας και «τέιλ» που σημαίνει ουρά. Η προέλευση της ονομασίας από την έμπνευση της Μπέτσυ είναι η δημοφιλέστερη που έχει διατυπωθεί. Η πρώτη επίσημη αναφορά στο κοκτέιλ έγινε το 1803 και η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή ανήκει στον καπετάνιο Αλεξάντερ το 1831.

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου

Βρέθηκε το καριοφίλι του Αλή Πασά και επέστρεψε στο νησί των Ιωαννίνων. Εικάζεται ότι ήταν δώρο του Σουλτάνου μετά την πολιορκία του Σουλίου. Έχει χαραγμένο το όνομά του και τη χρονολογία 1804

Ένα έγκλημα τιμής στην Αρχαία Αθήνα. Η αληθινή ιστορία της συζύγου που ξελογιάστηκε από έναν εραστή και η εκτέλεση του «από τους νόμους της Πόλης»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα