Μηχανή του Χρόνου: ‘Είμαστε αθώοι γιατροί και νοσοκόμοι, μη μας σκοτώσετε’
Οι ικεσίες του προσωπικού στο νοσοκομείο που έγινε η περίφημη «σφαγή της Jaffna». Ο ειρηνευτικός στρατός της Ινδίας δολοφόνησε ακόμη και παιδιά
- 21 Οκτωβρίου 2016 07:24
Από τη mixanitouxronou.gr :
Το 1983 είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επαναστατική οργάνωση «οι Τίγρεις της Απελευθέρωσης του Τamil Eeleam (LTTE)». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, ο Ινδικός Στρατός εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου της Jaffna στη νότια Ασία και σκότωσε περίπου 70 ασθενείς, γιατρούς και προσωπικό. Το μακελειό έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως «η σφαγή στο νοσοκομείο της «Jaffna».
Η αφορμή
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα είχε συνάψει συμφωνία περί «διατήρησης της ειρήνης» με την Ινδία. Ο Ινδικός Στρατός ήταν υπεύθυνος πλέον για τη διατήρηση της ειρήνης. Αρχικά φάνηκε ότι ο στόχος είχε επιτευχθεί και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, οι ινδικές ειρηνευτικές Δυνάμεις (IPKF) άρχισαν τις συγκρούσεις με τους Τίγρεις της Απελευθέρωσης. Στις 21 Οκτωβρίου 1987, ινδικά στρατεύματα προσπάθησαν να πάρουν με τη βία τη χερσόνησο Jaffna από τους Τίγρεις της Απελευθέρωσης.
Η επίθεση
To Γενικό Νοσοκομείο Jaffna κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, πέρα από την περίθαλψη που προσέφερε σε ασθενείς και τραυματίες, λειτουργούσε και ως καταφύγιο, το οποίο ήταν σε ασφαλή περιοχή για τους πολεμιστές. Όταν οι σχέσεις των Ινδών και του LTTE επιδεινώθηκαν, οι Ινδοί ειρηνοποιοί αποπειράθηκαν να καταλάβουν την πόλη Jaffna. Δεν περιορίστηκαν μόνο στην επίθεση εναντίων του LTTE. Εισέβαλαν στο νοσοκομείο και δολοφόνησαν γιατρούς, νοσοκόμους, υπαλλήλους και ασθενείς. «Παραδινόμαστε. Είμαστε αθώοι γιατροί και νοσοκόμοι», φώναζαν κάποιοι από το προσωπικό, έχοντας σηκωμένα τα χέρια. Στα θύματα της λεγόμενης «σφαγής» συμπεριλαμβάνονταν τρεις ερευνητές, ένα νεογέννητο μωρό και πολλά παιδιά, τα οποία δολοφονήθηκαν επειδή έκαναν θόρυβο. Συνολικά, 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο στρατός είτε τους έκαψε είτε τους παράτησε νεκρούς στα πατώματα του νοσοκομείου. «Μπήκαν μέσα πυροβολώντας. Είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Ήμασταν ξαπλωμένοι και υποκρινόμασταν πως είμαστε νεκροί για να μην μας σκοτώσουν. Δεν κουνούσαμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι. Δεν ξέραμε αν θα μας κάψουνε ή αν θα μας πυροβολήσουνε, όταν θα μαζεύανε τα πτώματα», έλεγαν αργότερα αυτόπτες μάρτυρες. Το μακελειό διήρκεσε δύο μέρες. Από τις 21 έως και τις 22 Οκτωβρίου.
Αντιδράσεις
Ο Ινδικός Στρατός ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε επίθεση από το εσωτερικό του νοσοκομείου και όταν μπήκε μέσα στο κτίριο οι ασθενείς και οι γιατροί σκοτώθηκαν από διασταυρωμένα πυρά. Ουδείς τους πίστεψε. Το επαναστατικό LTTE και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα τότε, είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο για «απρόκλητη σφαγή πολιτών». To 2008 η κυβέρνηση χαρακτήρισε το γεγονός «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: