Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία με το εγκαταλελειμμένο βρέφος στην Κίνα που σόκαρε τη Δύση

Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία με το εγκαταλελειμμένο βρέφος στην Κίνα που σόκαρε τη Δύση

«Πρέπει να το αφήσετε εκεί που το βρήκατε», ήταν η απάντηση των γιατρών σε αυτούς που το έσωσαν

Η φωτογραφία ενός εγκαταλελειμμένου βρέφους, που τράβηξε ο Jeff Abelin τον Σεπτέμβριο του 1997, έφερε στο φως το δράμα των Κινέζων, που υποχρεώνονται με νόμο από το 1979 να αποκτούν μόνο ένα παιδί.

Η σχετική διάταξη έγινε ευρύτερα γνωστή ως one child policy, δηλαδή πολιτική του ενός παιδιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Life, Αμερικάνοι τουρίστες βρήκαν το μωρό σε ένα μονοπάτι στο Fuyang και το πήγαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Έμειναν έκπληκτοι όμως όταν έλαβαν την απάντηση του νοσοκομείου. «Πρέπει να το αφήσετε εκεί που το βρήκατε «… Την επόμενη μέρα ένα άλλο βρέφος, αυτή τη φορά νεκρό, βρέθηκε στο ίδιο σημείο ενώ εκείνο που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο πέθανε από πνευμονία.

Η φωτογραφία και η ιστορία του μωρού έκαναν το γύρο του κόσμου και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Aκτιβιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Κίνας ως ηθικό αυτουργό στη διάπραξη εκατομμυρίων εγκλημάτων εξαιτίας του βρεφοκτόνου νόμου. Είναι γνωστό ότι η Κίνα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθυσμού. Στην προσπάθειά της να περιορίσει την ιλιγγιώδη αύξηση πληθυσμού εφάρμοσε ένα σκληρό νόμο οικογενειακού προγραμματισμού που επέτρεπε στα ζευγάρια να αποκτούν μόνο ένα παιδί. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αμβλώσεων, των βρεφοκτονιών, την εγκατάλειψη παιδιών, αλλά και την επιλεκτική άμβλωση, κατά προτίμηση εις βάρος των κοριτσιών, αφού τα αγόρια είναι χρήσιμα εργατικά χέρια στη σκληρή ζωή στα χωράφια.

Υπολογίζεται ότι τα 1.5 απο τα 13 εκατομμύρια κοριτσάκια που γεννιούνται καθε χρόνο στην Κίνα εγκαταλείπονται κάπου για να πεθάνουν. Ο ποταμός Yangtze έχει γίνει ο υγρός τάφος πολλών βρεφών και τα πνίγουν εκεί ο ίδιοι οι γονείς τους! Το περιοδικό life συμπεριέλαβε αυτή τη φωτογραφία στις 100 καλύτερες φωτογραφίες που «άλλαξαν τον κόσμο». Το 2002 η κυβέρνηση της Κίνας χαλάρωσε το νόμο, εξαιρώντας από αυτόν τους κατοίκους της υπαίθρου και τις εθνικές μειονότητες. Συγχρόνως όσοι κάνουν δεύτερο παιδί δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έκτρωση ή να μπουν φυλακή αλλά καλούνται να πληρώσουν βαριά πρόστιμα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι πλούσιοι έχουν επιπλέον γονικά δικαιώματα!

Όμως ο νόμος εξακολουθεί να υπάρχει 17 χρόνια μετά την φωτογραφία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο νόμος εμπόδισε 400 εκατομμύρια γεννήσεις, ενώ εξαιτίας των επιλεκτικών αμβλώσεων γεννιούνται 25 με 40 εκατομμύρια λιγότερα κοριτσάκια. Οι αρχές επιμένουν ότι αυτή η πολιτική είναι αναγκαία και δίκαια. Λένε δηλαδή ότι όσοι Kινέζοι κάνουν παραπάνω παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους και γι “ αυτό πρέπει να πληρώσουν. Στην πράξη όμως οι πλούσιοι κινέζοι δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν το υπέρογκο πρόστιμο και να αποκτήσουν όσα παιδιά θέλουν. Αντίθετα οι φτωχοί απλά δε δηλώνουν τα «παράνομα παιδιά τους» με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου

Η δημόσια δολοφονία ενός ηγέτη, που αιματοκύλισε την Παλαιστίνη, αλλά τελικά αγωνίσθηκε για την ειρήνη και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ο Μάνος Κατράκης και το περιστατικό που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα