Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία σοκ, με τον Σουδανό που έκλεψε φαγητό από σκελετωμένο παιδί

Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία σοκ, με τον Σουδανό που έκλεψε φαγητό από σκελετωμένο παιδί
AJIEP, SUDAN-JULY 1998: A well nourished Sudanese man steals maize from a starving child during a food distribution at Medecins Sans Frontieres feeding centre at Ajiep, southern Sudan, in 1998. (Photo By Tom Stoddart/Getty Images) Getty Images

Η εικόνα που έγινε πρωτοσέλιδο, σόκαρε τη Δύση και έκανε τον γύρο του κόσμου

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στο νότιο Σουδάν το 1998 από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και αποτύπωσε το δράμα των μικρών παιδιών που λιμοκτονούσαν κατά χιλιάδες. Ο Βρετανός Tom Stoddart απαθανάτισε έναν Σουδανό την ώρα που έκλεβε την μερίδα σιτάρι από ένα σκελετωμένο παιδί και να εξαφανίζεται. Αυτή η εικόνα έγινε πρωτοσέλιδο, σόκαρε την δύση και φυσικά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Την περίοδο εκείνη το Σουδάν βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα ο λαός της υπέφερε από λιμό. Όταν η κυβέρνηση για πρώτη φορά επέτρεψε να παρασχεθεί βοήθεια από το εξωτερικό οι εθελοντές που έσπευσαν εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Το πρώτο εξάμηνο του 1998 , υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή.

Το αγόρι της φωτογραφίας σερνόταν επί ώρες προκειμένου να λάβει τις διαθέσιμες έστω και πενιχρές προμήθειες. Τη στιγμή λοιπόν, που ήταν έτοιμο να παραλάβει το μερίδιο του, ένας άνδρας καλοντυμένος και καλοσιτισμένος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, του αρπάζει όλο το σιτάρι που του αντιστοιχούσε και απομακρύνεται ατάραχος.

Πολλοί κατηγόρησαν τον φωτογράφο Tom Stoddart επειδή δεν αντέδρασε μπροστά σ” αυτό το ακραίο περιστατικό. Εκείνος όμως, υποστήριξε ότι αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών του στον δυτικό τύπο έφερε αποτέλεσμα. Πράγματι ο Τομ επέστρεψε στη Βρετανία και στις 12 Αυγούστου 1998 δημοσίευσε στον Guardian μερικές απο τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του . Ο ίδιος ζήτησε να αναγράφονται τα τηλέφωνα όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν απευθείας τους πληγέντες. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκαν πάνω από 600,000 δολάρια.

Η φωτογραφία με το σκελετωμένο αγόρι έγινε πρωτοσέλιδο και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ασπρόμαυρη φωτογραφία το 1998. Συνολικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ζωές χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και του λιμού. Το αγόρι που συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με το δράμα του, είναι άγνωστο τι απέγινε.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

«Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές». Μαρκ Τουέιν, o συγγραφέας του Τομ Σόγιερ που έμεινε στην ιστορία για τις ατάκες και τα αποφθέγματα

Η γυναίκα που πυροβόλησε τον Άντι Γουόρχολ για να τον εκδικηθεί. Τα όργια, οι αυτοκτονίες, η πίστη στον Θεό και ο περίεργος θάνατος μετά από εγχείρηση ρουτίνας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα