Μηχανή του Χρόνου: Η ιστορία του ‘δράκου’ Κ. Παπαχρόνη

Μηχανή του Χρόνου: Η ιστορία του ‘δράκου’ Κ. Παπαχρόνη

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης σκότωνε γυναίκες γιατί ήθελε να τις εκδικηθεί επειδή μια πόρνη τον αποκάλεσε ανίκανο στην εφηβεία. Τα ερωτικά γράμματα από τις "θαυμάστριες" (Pics)

Από τη  Μηχανή του Χρόνου:

“Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε; Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω.”

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Παπαχρόνη γνωστού και ως «Δράκου της Δράμας», όταν άκουσε την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο στα τέλη του 1982. Είχε καταδικαστεί σε ποινή δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών, αλλά η ποινή μετατράπηκε τελικά σε ισόβια φυλάκιση.

Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και περιελάμβανε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και βιασμούς, σωματικές βλάβες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις. Με τη δήλωσή του, όχι μόνο επιβεβαίωνε ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα, αλλά παραδεχόταν ότι ήταν δημόσιος κίνδυνος.

Ήθελε να εκδικηθεί τις γυναίκες

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Στην εφηβεία του, περίπου σε ηλικία 14 ετών, είχε μια εμπειρία, που όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, τον σημάδεψε και του δημιούργησε μίσος για τις γυναίκες. Μαζί με φίλους τους επισκέφτηκε έναν οίκο ανοχής, όπου μια πόρνη προσέβαλε τον ανδρισμό του και τον αποκάλεσε «ανίκανο». Από εκείνη την ημέρα γεννήθηκε μέσα του η ιδέα της εκδίκησης. Η δράση του ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό, όταν ήταν 19 ετών και έφεδρος αξιωματικός στην 5η μοίρα των ΛΟΚ της Δράμας.

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1981, βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη

Ήταν το πρώτο από τα πολλά εγκλήματα του. Η υπόλοιπη δράση του, μέχρι τη σύλληψή του συνοψίζεται στα εξής: -Δεκέμβριος 1981, απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Δράμα -Ιανουάριος 1982, απόπειρα βιασμού και δολοφονίας μιας φοιτήτριας στη Δράμα -Αύγουστος 1982, βιασμός και δολοφονία μιας 20χρονης φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη -Απόπειρες βιασμού και δολοφονίας άλλων 5 γυναικών σε Δράμα και Ξάνθη και πρόκληση σωματικών βλαβών σε ορισμένες. -Πέντε βομβιστικές επιθέσεις, οι περισσότερες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη -Εμπρησμός στο αεροδρόμιο Καβάλας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχε και ο ίδιος!

Οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν σε συναγερμό. Αναζητούσαν τον δράστη που είχε σκορπίσει τον τρόμο στις γυναίκες και τον είχαν ήδη ονομάσει «Δράκο της Δράμας». Ο Παπαχρόνης συνέχισε να υπηρετεί τη θητεία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μάλιστα στις έρευνες για τον εντοπισμό του, συμμετείχε και ο ίδιος. Αυτό γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών που είχε προσπαθήσει να βιάσει και να σκοτώσει, ο δράστης φορούσε στρατιωτική στολή όταν «χτυπούσε». Έτσι οι αρμόδιοι της αστυνομίας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για κάποιον (μόνιμο ή έφεδρο) αξιωματικό εν ενεργεία. Προκειμένου να τον εντοπίσουν έγιναν έρευνες σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής. Ο Παπαχρόνης είχε οριστεί επικεφαλής μιας ομάδας και προσπαθούσε να εντοπίσει τον δράστη! Τελικά χάρη στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν δυο άλλοι αξιωματικοί, οδηγήθηκαν στα ίχνη του και ο Παπαχρόνης τελικά συνελήφθη.

Τον «ερέθιζε» ο ήχος των γυναικείων τακουνιών

Αρχικά ο Παπαχρόνης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ενώ βρισκόταν στον ανακριτή όμως, κάποια στιγμή έσπασε και ομολόγησε τα εγκλήματά του. Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι ο δράκος ερεθίζονταν από τον ήχο των γυναικείων τακουνιών. Το φετίχ του Παπαχρόνη αποκαλύφθηκε και δημόσια, όταν είπε σε μια δημοσιογράφο: «εσένα σ’ αγαπάω γιατί έχεις ψηλά τακούνια». Στην απολογία του παραδέχτηκε όλες τις πράξεις του. Αίσθηση προκάλεσε η κυνική του περιγραφή.

 

Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφθανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε

Μετά τη σύλληψή του, η μητέρα του, την οποία κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι για μια δήλωση, είπε: «το ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Πάντα έτρωγε πρώτα το γλυκό και μετά το φαγητό του»!

Τα αρρωστημένα ερωτικά γράμματα από τις «θαυμάστριες»

Ο Παπαχρόνης οδηγήθηκε στη φυλακή και οι γυναίκες στη βόρεια Ελλάδα ένιωθαν ανακούφιση και ασφάλεια. Όμως όχι όλες. Υπήρχαν ορισμένες που όχι μόνο δεν απεχθάνονταν τον αδίστακτο «δράκο», αλλά τον θαύμαζαν και δήλωναν γοητευμένες. Για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για εκείνον, του έστελναν ερωτικά γράμματα μέσα στη φυλακή, τα οποία ειδικοί ψυχολόγοι χαρακτήρισαν «αρρωστημένη εμμονή».

 

Τα πρώτα χρόνια ο Παπαχρόνης δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στη φυλακή και είχε παραβατική συμπεριφορά. Συμμετείχε στην εξέγερση κρατουμένων στην Κέρκυρα, είχε χτυπήσει συγκρατούμενο του και προκαλούσε συχνά ταραχές. Περνώντας ο καιρός, άρχισε να αλλάζει και να υιοθετεί ένα ήσυχο προφίλ. Διάβαζε, έψελνε και συμμετείχε στην οργάνωση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού, το 2004 ο Κυριάκος Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Σήμερα ζει στην επαρχία και είναι αρραβωνιασμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

«Δεν δεχόμαστε, κύριε να παραστεί κάποιος από εσάς στην κηδεία». Η απάντηση της Μαργαρίτας Παπανδρέου στον υπουργό της χούντας που ήθελε να εκπροσωπήσει τους συνταγματάρχες στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου

Πώς ο Περικλής έθεσε τις βάσεις για τον διαχωρισμό της ανθρωποκτονίας «από αμέλεια» ή «με πρόθεση». Ο ηγέτης που πίεζε τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά και καθιέρωσε το δωρεάν εισιτήριο για τους φτωχούς στο θέατρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα