Μηχανή του Χρόνου: Η μαζική αυτοκτονία των πιστών στο Ναό των Ανθρώπων

Μηχανή του Χρόνου: Η μαζική αυτοκτονία των πιστών στο Ναό των Ανθρώπων

Tο μεγαλύτερο μακελειό στην Αμερική, πριν από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

Το μακελειό στη Guyana ήταν το μεγαλύτερο «χτύπημα» με νεκρούς αμερικανούς πολίτες σε καιρό ειρήνης, πριν την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001. Υπεύθυνος της τραγωδίας ήταν ο ιεροκήρυκας Τζίμι Τζόουνς. Στις 18 Νοεμβρίου 1978, με εντολή του, ήπιαν κυάνιο 918 πιστοί του: μωρά, μικρά παιδιά, νέοι, μεγάλοι και ηλικιωμένοι. Ο Τζόουνς το είχε ονομάσει «επαναστατική αυτοκτονία», ενώ οι ελάχιστοι διασωθέντες είπαν ότι υπήρχε εξαναγκασμός ανθρώπων να πιουν το δηλητήριο για να πεθάνουν.

Η δολοφονία του γερουσιαστή Ράιαν από τους άνδρες του Τζόουνς

Ο γερουσιαστής Λίο Ράιαν συνοδευόμενος από 18 αξιωματούχους της Guyana και των ΗΠΑ, δημοσιογράφους, εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ, προσγειώθηκε στο κοινόβιο του Τζόουνς. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δει με τα μάτια του τις συνθήκες στον Ναό των Ανθρώπων του Τζίμι Τζόουνς. Ήδη υπήρχαν πολλές καταγγελίες από πρώην φιλοξενούμενους του κοινοβίου, για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης είχαν σημειωθεί περίεργες δολοφονίες ατόμων, τα οποία με κάποιον τρόπο συνδέονταν με τον Τζόουνς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γερουσιαστή υπήρξε έντονη προσπάθεια να φανεί ότι οι πιστοί στο Jonestown περνούσαν σαν «πασάδες». Κάποιοι όμως προσέγγισαν τον γερουσιαστή και ζήτησαν να φύγουν μαζί του. Πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο, ο Ράιαν πυροβολήθηκε από ένοπλους φρουρούς του Jonestown και μαζί του δολοφονήθηκαν άλλα τρία άτομα. Αμέσως μετά ο κήρυκας έδωσε την εντολή να πιουν όλοι οι πιστοί το δηλητήριο. Μέσα σε λίγη ώρα σχεδόν όλοι έπεσαν νεκροί. Οικογένειες αγκαλιασμένες, μάνες με παιδιά στα χέρια, αδέρφια κρατημένα χέρι – χέρι. Από τους 918 νεκρούς οι 270 ήταν παιδιά. Ο Τζόουνς δεν ήπιε το κυάνιο. Αυτοπυροβολήθηκε.

 

Ποιος ήταν ο μακελάρης Τζόουνς;

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο ιεροκήρυκας Τζόουνς ίδρυσε στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα τον Ναό των Ανθρώπων, στον οποίο δίδασκε, όπως έλεγε, «αποστολικό σοσιαλισμό». Ο Ναός το 1965 δέχθηκε έντονες επικρίσεις και μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια. Από εκεί ο Τζόουνς ίδρυσε «παραρτήματα» στο Σαν Φερνάντο και στο Σαν Φρανσίσκο (στις αρχές της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί).αρχείο λήψης (1) Το 1975 με τους πιστούς του συνέβαλε καθοριστικά να εκλεγεί δήμαρχος ο Τζορτζ Μοσκόνε. Ο άρχοντας της πόλης τοποθέτησε σε καλή θέση τον Τζόουνς, προκειμένου να του ξεπληρώσει την εκλογική βοήθεια. Ο Τζόουνς άρπαξε τη μεγάλη ευκαιρία, για να υλοποιήσει την ιδέα του. Πραγματοποίησε πολλές δημόσιες εμφανίσεις και «ανοίχτηκε πολιτικά». Εκείνη την εποχή ο Τζίμι Τζόουνς δείπνησε πολλές φορές με τον αντιπρόεδρο Νέλσον Ροκφέλερ και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μπέτι Φορντ. Προς τιμήν του διοργανώθηκαν επίσημα γεύματα από κυβερνήτες και άλλα ισχυρά επίσημα πρόσωπα. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών και είχε απήχηση στο ευρύ κοινό.

 

Η ζωή στο Jonestown

Το 1974 ο Τζόουνς αγόρασε μεγάλη έκταση μέσα στη ζούγκλα της Guyana στη νότια Αμερική, όπου μετέφερε την έδρα του Ναού των Ανθρώπων. Το 1976 όταν άρχισε η πίεση προς τον Τζόουνς με καταγγελίες για κατάχρηση, έφυγε από τις ΗΠΑ και μαζί με μερικές εκατοντάδες πιστούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο κοινόβιο.

Μέχρι το 1978 οι κάτοικοι του Ναού των Ανθρώπων έφτασαν τους χίλιους και αποτελούνταν κυρίως από οικογένειες. Ο Τζόουνς έλεγε ότι ήθελε να φτιάξει ένα κομμουνιστικό κοινόβιο ή έναν ουτοπικό παράδεισο. Μόνο που άρχισε να φέρεται βάναυσα στους πιστούς. Όλοι δούλευαν έξι μέρες την εβδομάδα σε δωδεκάωρη βάση. Κατόπιν έπρεπε να ακούν τις ομιλίες του Τζόουνς, που πολλές φορές ήταν για τους «σύμμαχους Ρώσους» και τα αμερικανικά προβλήματα. Όσοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από εκεί, έκαναν λόγο για ανυπόφορες συνθήκες, βασανιστήρια και καθημερινή πλύση εγκεφάλου. Κάποιες φορές ο Τζόουνς διοργάνωνε τις «Λευκές Νύχτες». Σε αυτές έδινε τέσσερις επιλογές στους πιστούς: Να πετάξουν στη Σοβιετική Ένωση και να μείνουν εκεί, να προχωρήσουν σε «επαναστατική αυτοκτονία», να μείνουν και να παλέψουν μαζί του για ένα καλύτερο αύριο ή να βρεθούν αντιμέτωποι με την άγρια ζούγκλα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της αυτοκτονίας δεν δίστασε να πιέζει προσωπικά τους ανθρώπους να πιουν το δηλητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

«Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά». Η συγκινητική ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Πνύκα, τον Οκτώβρη του 1838, που διαλύθηκε από τους χωροφύλακες
Ο ήρωας του αλβανικού μετώπου που δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο. Ανδρέας Κούμπος,ο 63χρονος που τον ρωτούσαν ειρωνικά στο νοσοκομείο «αν είναι φοιτητής». Η γυναίκα του πέθανε από τον καημό της

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα