Μηχανή του Χρόνου: Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων ήταν αντιφασιστική

Μηχανή του Χρόνου: Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων ήταν αντιφασιστική

Γελοιοποιούσε τον Μουσολινι και σχεδιάστηκε κρυφά στη Σίφνο την περίοδο της Κατοχής. Αν και δεν υπήρχε εμπειρία ήταν μια καταπληκτική προσπάθεια (Βίντεο)

Από τη mixanitouxronou.gr :Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα είχε τίτλο, «ο Ντούτσε αφηγείται» και σχεδιάστηκε τον χειμώνα του 1942 από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη, ο οποίος κατά την περίοδο της Κατοχής είχε καταφύγει στην πατρίδα του, τη Σίφνο. Με το ρίσκο της σύλληψης, ο Πολενάκης έφτιαχνε τα αντιφασιστικά σκίτσα του και μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Αθήνα.

Το 1945 κι ενώ ο εμφύλιος είχε αρχίσει, ο Πολενάκης συνεργάστηκε με τους κινηματογραφιστές Πρόδρομο Μεραβίδη και Θανάση Παπαδούκα. Η ταινία ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Πόγγη που «έντυσε» το ασπρόμαυρο φιλμ διάρκειας 6 λεπτών και 54 δευτερολέπτων. Στην πρώτη ελληνική ταινία κινούμενων σχεδίων πρωταγωνιστής είναι ο Μουσολίνι και θέμα ο αυτοεξευτελισμός του.

 

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Ντούτσε βρίσκεται στο κάστρο του και αφηγείται στην Ιταλική Ιστορία την εισβολή στην Ελλάδα το 1940 και τα επιτεύγματα του ιταλικού στρατού. Όμως, καθώς η πραγματικότητα τον διαψεύδει, εκείνος βρίσκει τρόπους να δικαιολογήσει τις συνεχείς ήττες από τους Έλληνες, γελοιοποιώντας βέβαια τον εαυτό του.

«Η μικρή αυτή ταινία τύπου «Μίκυ Μάους» είναι η πρώτη του είδους της που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό παρακαλούμε το κοινό να κρίνει επιεικώς την προσπάθεια αυτή», γράφουν οι δημιουργοί στους τίτλους αρχής της ταινίας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το φιλμάκι χάθηκε. Το αρνητικό του ξαναβρέθηκε τη δεκαετία του ΄80 και η ταινία αποκαταστάθηκε. Το τέλος της ταινίας είναι απολαυστικό. Δείτε την όλη στο παρακάτω βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :

Τι απέγινε ο ελληνικός χρυσός που φυγαδεύτηκε στην Κατοχή. Το περιπετειώδες ταξίδι Αθήνα – Κρήτη – Αίγυπτος – Ν.Αφρική για την διάσωση του αποθέματος χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι διηγούνται οι πρωταγωνιστές

Σε ποιο νησί των Κυκλάδων γυρίστηκε η ταινία «Κορίτσια στον ήλιο»; Από εκεί ήταν η καταγωγή του Βόγλη. Ωστόσο η σκηνή με τη φράση «στάσου μύγδαλα» γυρίστηκε στην Αττική, επειδή αποφασίστηκε να μεγαλώσει η διάρκεια της ταινίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα