Μηχανή του Χρόνου: ‘Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς;’

Μηχανή του Χρόνου: ‘Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς;’

Τι συνέβη 15 Νοεμβρίου 1973 στο Πολυτεχνείο. Το ξεκίνημα, τα συνθήματα και οι φοιτητές που δεν δείλιασαν

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

14 Νοεμβρίου 1973

Οι φοιτητές από την προηγουμένη έχουν σπάσει τον κλοιό κι έχουν μπει στο Πολυτεχνείο. Ένας μικρός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει τα μηνύματα τους σε ακτίνα 300 μέτρων. Η αστυνομία έχει συμφωνήσει να τους αφήσει να φύγουν χωρίς να κάνει συλλήψεις. «Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός».

15 Νοεμβρίου, σαν σήμερα

Η εξέγερση έχει ξεφύγει από τα φοιτητικά αιτήματα και παίρνει παλλαϊκό και αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Οι φοιτητές διαβάζουν τις εξελίξεις. Ξέρουν πλέον ότι εκπροσωπούν κάτι πιο μεγάλο από το φοιτητικό κόσμο και είναι πια ένα κίνημα αναγκαίο για την κοινωνία. Εργάτες, μαθητές και πολίτες το επιβεβαιώνουν με την άφιξη τους στην Πατησίων. Η πόρτα του ιδρύματος κλείνει.

 

«Έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά»

Οργανώνονται. Τοποθετούνται τρία μεγάφωνα και ο ραδιοφωνικό σταθμός καλύπτει πλέον όλη την Αττική. Μόνο όποιος δεν θέλει δεν ακούει τη φωνή των φοιτητών. Τη φωνή της ελευθερίας. Κυκλοφορούν την «εφημερίδα του ελεύθερου Πολυτεχνείου». «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» Ο υπουργός Παιδείας απειλεί και απαιτεί να καταργηθεί το άσυλο. Η σύγκλητος αντέχει στις πιέσεις και αρνείται. Χρήματα, φάρμακα και τρόφιμα καταφθάνουν από κάθε γωνία της Αθήνας. Η εξέγερση είναι γεγονός. «Κάτω ο Παπαδόπουλος» Οι χουντικοί τρελαίνονται από οργή και οι στρατιωτικοί προτείνουν άμεση επέμβαση. Η παρουσία χιλιάδων πολιτών είναι αποτρεπτική. Έξω από το Πολυτεχνείο είναι συγκεντρωμένοι 20.000 άνθρωποι. «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς;».

Νυχτώνει. Περίπου 10.000 αποχωρούν. Οι φοιτητές εκλέγουν νέα συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από 31 αντιπροσώπους όλων των σχολών. Αυτοί έχουν βάλει το κεφάλι τους στο ντορβά, αλλά εκείνη τη στιγμή κανείς δε δειλιάζει. «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα» Καθαριότητα, έλεγχος για προβοκάτορες, έλεγχος συνθημάτων και ξεκούραση όσο είναι δυνατόν. Από το ραδιόφωνο ενημερώνουν διαρκώς την κοινή γνώμη. Σε λίγες ώρες ξημερώνει η 16η Νοεμβρίου. Ο αγώνας συνεχίζεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Ιστορική ανατροπή. Ο πρωτότοκος γιος του Μιλτιάδη, Μητίοχος, πολέμησε εναντίον του στη Μάχη του Μαραθώνα; Είχε αιχμαλωτιστεί από τους Πέρσες και έζησε στην αυλή του Δαρείου ως το τέλος της ζωής του
Το δημοφιλές φυτό της αρχαιότητας που εξαφανίστηκε. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο και ο Καίσαρας ως τεράστια πηγή εσόδων. Οι Ρωμαίοι το αντάλλαζαν με ασήμι. Πως εξαφανίσθηκε το «θαυματουργό» σύλφιο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα