Μηχανή του Χρόνου: Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν αντικατέστησε τη λέξη “ψωμί” με το όνομα της μητέρας του και απαγόρευσε τα σκυλιά
Η ζωή του δικτάτορα Νιγιάζοφ που αντικατέστησε τη λέξη "ψωμί" με το όνομα της μητέρας του, απαγόρευσε τα χρυσά δόντια, το μακιγιάζ, την ηχογραφημένη μουσική και τα σκυλιά. Όλα όσα δεν γνωρίζαμε
- 11 Δεκεμβρίου 2014 07:50
Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν δεσπόζει το χρυσό άγαλμα του πρώην προέδρου της χώρας, το οποίο πάντα στρέφεται προς τον ήλιο. Η χρυσή μορφή του Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ είναι μόνο μία απ’ τις χιλιάδες απεικονίσεις του “Τουρκμένμπασι”, δηλαδή του αρχηγού όλων των Τουρκμένων, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του. Το σύμβολο των τηλεοπτικών καναλιών είναι το χρυσό προφίλ του, ενώ η εικόνα του κοσμεί όλα τα χαρτονομίσματα, τις περισσότερες προσόψεις κτιρίων της πρωτεύουσας και κάθε πλάκα ρολογιού. Έδωσε το όνομά του σε μήνες του χρόνου, στο αεροδρόμιο, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, στη βότκα δικής του παραγωγής και σε ένα μετεωρίτη. Αντικατέστησε επίσης τη λέξη “ψωμί” και τον μήνα Απρίλιο με το όνομα της νεκρής μητέρας του, Γκουρμπασολτάν Ετζέ.
Σαπαρμαρούτ Νιγιάζοφ
Ο “Αρχηγός όλων των Τουρκμένων” γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1940 στην Ασγκαμπάτ, την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πατέρας του πέθανε στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών, αν και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ήταν λιποτάκτης και πέθανε στη φυλακή. Η μητέρα του και τα αδέλφια του πέθαναν στον τεράστιο σεισμό του 1948, που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα και κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο 8χρονος Σαπαρμαρούτ είχε θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια και άνοιξε με τα χέρια του ένα λαγούμι, απ’ το οποίο κατάφερε να βγει στην επιφάνεια.
Μετά τον θάνατο όλης της οικογένειάς του, ο μικρός μεταφέρθηκε σε ένα σοβιετικό ορφανοτροφείο, όπου μεγάλωσε. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε και η θριαμβευτική πορεία του στο κομμουνιστικό κόμμα. Η μία προαγωγή ακολουθούσε την άλλη, με αποτέλεσμα να γίνει γενικός γραμματέας του κόμματος το 1985, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Αμέσως μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης και την ανεξαρτητοποίησης του Τουρκμενιστάν, ο Σαπαρμαρούτ κάλεσε τον κόσμο σε εκλογές, στις οποίες διέπρεψε. Συγκέντρωσε το 99,9% των ψήφων! Το 0,01% πήγε στους πολιτικούς του αντιπάλους για να εξασφαλιστεί έστω μια τυπική “νομιμότητα”.
Η ισόβια θητεία του “Τουρκμένμπασι” έληξε το 2006, με τον θάνατό του από καρδιακή προσβολή. Μέχρι τότε, ο Νιγιάζοφ είχε καταφέρει να πολλαπλασιάσει τα έσοδα του κράτους, χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή και να εκσυγχρονίσει το πρώην σοβιετικό Τουρκμενιστάν. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σπαταλήθηκε σε μεγαλοπρεπή έργα, όπως ένα τεράστιο παλάτι από πάγο που χτίστηκε μες τη μέση της ερήμου. Τα έργα δεν ωφέλησαν όλους τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ζουν ακόμα κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς πρόσβαση σε δημόσια περίθαλψη και εκπαίδευση. Και ο εκσυγχρονισμός του Τουρκμενιστάν συνοδεύτηκε από την απόλυτη απομόνωσή του από τον έξω κόσμο, καθώς συναγωνίζεται τη Βόρεια Κορέα στη δυσκολία εισόδου και εξόδου ξένων. Ακόμα και οι ξένοι που σκοπεύουν να παντρευτούν ένα κάτοικο του Τουκρμενιστάν, πρέπει να πληρώσουν πρώτα τεράστια ποσά για να πάρουν την άδεια.
Οι τρελοί νόμοι του Τουρκμένμπασι
Ο Νιγιάζοφ απαγόρευσε στις παρουσιάστριες της τηλεόρασης να μακιγιάρονται, γιατί θεωρούσε ότι ήταν ήδη αρκετά όμορφες. Απαγόρευσε επίσης στους Τουρκμένους να έχουν χρυσά δόντια και τους πρότεινε να μασάνε κόκκαλα όπως οι σκύλοι για να σκληρύνουν την οδοντοστοιχία τους. Όσοι είχαν χρυσά δόντια, έπρεπε να τα αφαιρέσουν. Έδιωξε όλα τα σκυλιά από την πρωτεύουσα, γιατί μύριζαν άσχημα. Το μπαλέτο και η όπερα είναι παράνομα, ενώ απαγορεύεται να ακουστεί ηχογραφημένη μουσική στους γάμους. Ο Νιγιάζοφ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα μακριά μαλλιά και τα μούσια στους άντρες, οι οποίοι ασφαλώς πρέπει να είναι κοντοκουρεμένοι.
Ο σοφός Τουρκμένμπασι
Όπως όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, έτσι και ο Νιγιαζόφ έγραψε το δικό του βιβλίο, που περικλείει τη σοφία όλου του κόσμου. Ο τίτλος του είναι “Ράναμα” και στο Τουρκμενιστάν θεωρείται ισάξιο του Κορανίου. Η διδαχή του “Ράναμα” αντικατέστησε μαθήματα όπως η φυσική και η άλγεβρα στα σχολεία. Κάθε μαθητής πρέπει να αποστηθίσει τουλάχιστον ένα απόσπασμα απ’ το βιβλίο, αν όχι ολόκληρο. Ακόμα και οδηγοί ταξί πρέπει να δώσουν εξετάσεις πάνω στο βιβλίο για να πάρουν άδεια να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Ο Νιγιάζοφ απαίτησε το βιβλίο να τοποθετείται δίπλα στο Κοράνι σε κάθε τζαμί και όσοι ιμάμηδες αντέδρασαν επειδή το θεώρησαν βλάσφημο, φυλακίστηκαν. Βέβαια, δεν έμεινε μόνο εκεί. Κατασκεύασε ένα τεράστιο αντίτυπο του Ράναμα, το οποίο τοποθέτησε σε μία απ’ τις πλατείες της Ασγκαρμπάτ. Κάθε βράδυ, ανοίγει το εξώφυλλο και ακούγεται μια ηχογραφημένη φωνή που απαγγέλει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Η σκηνοθετημένη απόπειρα δολοφονίας
To 2002 ο πρώην υπουργός εξωτερικών του Τουρκμενιστάν, Μπόρις Σικμουράντοβ, κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Νιγιάζοφ και φυλακίστηκε ισόβια. Ο Σικμουράντοβ υποστήριξε ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Νιγιάζοφ για να δικαιολογήσει μια σειρά από φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και αντιεξουσιαστών. Βέβαια στο τέλος αναγκάστηκε να δηλώσει στη δημόσια τηλεόραση ότι αυτός είχε οργανώσει την απόπειρα και δεχόταν όλη την ευθύνη.
Πριν πεθάνει το 2006, ο Νιγιάζοφ όρισε ως διάδοχό του τον οδοντίατρό του, Γκουρμανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοβ. Αν και δεν παρουσιάζει την ακραία συμπεριφορά του προκατόχου του, ο Μπερντιμουχαμέντοβ παραμένει δικτάτορας του Τουρκμενιστάν και όχι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης.