Μηχανή του Χρόνου: Ο ‘Λόρενς της Αραβίας’ πολέμησε εναντίον των Τούρκων που τον συνέλαβαν και τον βίασαν

Μηχανή του Χρόνου: Ο ‘Λόρενς της Αραβίας’ πολέμησε εναντίον των Τούρκων που τον συνέλαβαν και τον βίασαν

Ήταν νόθο παιδί μιας γκουβερνάντας και φίλος με τον Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Η ζωή του Βρετανού Τόμας Έντουαρντ Λόρενς που έγινε διάσημος μέσα από τον κινηματογράφο

Από τη mixanitouxronou.gr : Ο Βρετανός αξιωματικός Τόμας Έντουαρντ Λόρενς ήταν ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του τα αραβικά συμφέροντα. Η περίεργη φυσιογνωμία του και ο ρόλος του στα αραβικά ζητήματα, αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενέπνευσε σκηνοθέτες του Χόλιγουντ να γυρίσουν ταινίες για τη δράση του.

Η πιο γνωστή είναι η ταινία «Λόρενς της Αραβίας» του 1962 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο΄ Τουλ. Ο μικρόσωμος Βρετανός με την αραβική ενδυμασία ήταν ο καρπός ενός παράνομου δεσμού μιας Σκωτσέζας και ενός Ιρλανδού γαιοκτήμονα, του Σερ Τόμας Τσάπμαν.

 

Η μητέρα του, Σάρα Μάντεν, εργαζόταν ως γκουβερνάντα στον σπίτι του βαρόνου, ο οποίος την ερωτεύτηκε παράφορα και εγκατέλειψε την οικογένειά του για χάρη της. Εγκαταστάθηκαν σε μια βίλα στο Δουβλίνο και απέκτησαν πέντε παιδιά, χωρίς ποτέ να παντρευτούν. Η δεύτερη οικογένεια του Βαρόνου ονομάστηκε Λόρενς και με το ψεύτικο όνομα, το ερωτευμένο ζευγάρι ζούσε μια καινούργια ζωή.

Ο «Λόρενς της Αραβίας» ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά και γεννήθηκε το 1888. Χάρη στην οικονομική άνεση της οικογένειας, σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που ανέλαβε για τις σταυροφορίες, ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και ήρθε σε επαφή με τον αραβικό κόσμο. Γοητεύτηκε από τους ανθρώπους και την περιοχή.

Έμαθε τη γλώσσα και δέθηκε μαζί τους. Παρά τις κακουχίες της ερήμου, επέστρεψε στην Αραβία ως αρχαιολόγος για να κάνει ανασκαφές. Ταυτόχρονα άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Χαρτογράφησε την περιοχή του Σινά και από πολιτικός υπάλληλος έγινε υπολοχαγός του βρετανικού στρατού στο Κάιρο. Όταν ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες, συμμερίστηκε τη ζωή και τα πάθη τους και πολέμησε τους Οθωμανούς στο πλευρό τους. Τους οργάνωσε και με τη στρατηγική του πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των Τούρκων.

 

Σε ηλικία μόλις 27 ετών διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του ικανότητες στην σκληροτράχηλη έρημο και εμφύσησε στον αραβικό κόσμο την ιδέα της ένωσης, καθώς η πολυαρχία τους καθιστούσε αδύναμους. Οι Άραβες αναγνώρισαν τις ικανότητές του. Τον αποδέχθηκαν ως ηγέτη τους και τον λάτρεψαν όσο κανέναν άλλο Ευρωπαίο.

Σε μια αναγνωριστική επιχείρηση συνελήφθη από τον οθωμανικό στρατό, που τον καταδίωκε με μανία και όπως είπε τον βασάνισαν και τον βίασαν. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε. Κατάφερε να δραπετεύσει από τους Τούρκους και επέστρεψε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο συναντήθηκε με τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και έγιναν στενοί φίλοι, καθώς και οι δύο λάτρευαν την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ωστόσο, οι χειρισμοί της χώρας του στα θέματα της Μέσης Ανατολής τον απογοήτευσαν, αφού η Μεγάλη Βρετανία, ως συνήθως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στους Άραβες.

 

Το 1918, σε ηλικία 30 ετών επέστρεψε καταβεβλημένος στη Μεγάλη Βρετανία, λίγο πριν από την ανακωχή του Μούδρου, όπου τον υποδέχτηκαν ως ήρωα. Ο ίδιος χωρίς διάθεση να προσβάλει το θεσμό, αρνήθηκε να παρασημοφορηθεί από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε” και έζησε την υπόλοιπη ζωή του ως απλός σμηνίτης μέχρι την οριστική του αποστρατεία. Έγραψε βιβλία σχετικά με την εμπειρία του στην Αραβία, πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα και έζησε απομονωμένος σε ένα αγρόκτημα, μελετώντας τον Όμηρο και τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Δεν παντρεύτηκε ούτε απέκτησε παιδιά. Μετά τη Μέση Ανατολή, η δεύτερη μεγάλη του αγάπη ήταν οι μηχανές. Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με μοτοσυκλέτα, έπεσε πάνω σε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε σε ηλικία 46 ετών.

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

Γερτρούδη Μπελ. Η τρομερή κατάσκοπος της Βρετανίας που συνεργάστηκε με τον “Λόρενς της Αραβίας”. Οι Άραβες τη σέβονταν και τη θεωρούσαν ως τη γυναίκα με «ανοικτά μάτια και αυτιά»

«Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα επτά φαλακρών κοριτσιών στον ίδιο θάλαμο; Μπαμπά, θέλω να ζήσω. Είμαι ακόμη πολύ μικρή…». Η συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα που έχασε την 6χρονη κόρη του στο Τσέρνομπιλ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα