Μηχανή του χρόνου: Ο στρατιώτης που έσωζε ζωές αντί να σκοτώνει
Πέθανε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή σε ηλικία 21 ετών. Βρέθηκε νεκρός με το κουτί πρώτων βοηθειών στο χέρι
- 16 Μαρτίου 2017 12:22
Από τη mixanitouxronou.gr: Ήταν μόλις 21 ετών όταν σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας, αλλά είχε προλάβει να σώσει αρκετές ζωές. Ο λόγος για τον Αμερικανό Ουίλιαμ Πιτσενμπάργκερ, που τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τιμής για τη θυσία του στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Οι φίλοι του τον αποκαλούσαν «Πιτς» και είχε γεννηθεί το 1944 στο Οχάιο. Ανήλικος ακόμη εξέφρασε την επιθυμία να στρατευθεί στις ειδικές δυνάμεις, όμως οι γονείς του δεν ήταν σύμφωνοι και δεν του έδωσαν την άδεια. Για το λόγο αυτό περίμενε να ενηλικιωθεί και κατετάγη στην πολεμική αεροπορία. Εκπαιδεύτηκε στο Σαν Αντόνιο, όπου συμμετείχε εθελοντικά στο ιπτάμενο σώμα, που είναι υπεύθυνο για την «ανάκτηση και την ιατρική περίθαλψη των πληγωμένων στρατιωτών».
Οι συνάδελφοί του τον χαρακτήριζαν γενναίο, ο οποίος ήταν πάντα έτοιμος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αποστολή. Τον Αύγουστο του 1965 πήρε μετάθεση στο Βιετνάμ. Ο Ουίλιαμ είχε ήδη 300 πτήσεις στο ενεργητικό του. Το θάρρος του ήταν παροιμιώδες: σε μια διάσωση δεν δίστασε να κρεμαστεί από καλώδιο προκειμένου να σώσει έναν στρατιώτη από φλεγόμενο ναρκοπέδιο.
Η αυτοθυσία του Ουίλιαμ
Στις 11 Απριλίου 1966, μια διμοιρία 134 Αμερικανών στρατιωτών περικυκλώθηκε στην πυκνή ζούγκλα κοντά στον ποταμό Σαϊγκόν από Βιετκόνγκ. Η μάχη που ακολούθησε προκάλεσε αρκετές απώλειες στους Αμερικανούς και η μονάδα του Ουίλιαμ κλήθηκε να περισυλλέξει τους τραυματίες.
Ωστόσο, τα δυο ελικόπτερα που έφτασαν στο σημείο δεν μπορούσαν να προσγειωθούν, καθώς τα δέντρα έφταναν σε ύψος 40 μέτρων και δεν υπήρχε ξέφωτο σε κοντινή απόσταση. Τότε, ο Ουίλιαμ πρότεινε να κατέβει ο ίδιος για να παρέχει στο έδαφος ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες.
Πήρε το κιβώτιο των πρώτων βοηθειών, το τουφέκι του και ένα πιστόλι και κατέβηκε από το ελικόπτερο. Αφού παρείχε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, τους τοποθέτησε έναν-έναν στο καλάθι και τους ανέβασε στο ελικόπτερο. Αν και του έκαναν νόημα να ανέβει, αρνήθηκε προκειμένου να βοηθήσει και τους υπόλοιπους στρατιώτες που συνέχιζαν να πολεμούν.
Ο Ουίλιαμ έβαλε νάρθηκες σε όσους είχαν σπάσει τα χέρια τους και έφτιαξε αυτοσχέδια φορεία από δέντρα για να μεταφέρει τους τραυματισμένους σε ασφαλή μέρη. Όταν τα ελικόπτερα επέστρεψαν για να τον πάρουν, χτυπήθηκαν από εχθρικά πυρά και ο Ουίλιαμ τους έκανε νόημα να φύγουν και να επιστρέψουν αργότερα. Ωστόσο, δεν πρόλαβε. Το βράδυ σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.
Το σώμα του βρέθηκε την επόμενη ημέρα από τους συναδέλφους του. Στο ένα χέρι κρατούσε το όπλο του και στο άλλο το κουτί πρώτων βοηθειών. Ο Ουίλιαμ ήταν από τους στρατιώτες που πολεμούσαν με τα ιατρικά εργαλεία παρά με τα όπλα, όπως υπήρχαν αντίστοιχοι στρατιώτες και ανάμεσα στους Βιετκόνγκ. Στους πολέμους δεκάδες γιατροί τρέχουν στο πεδίο της μάχης, ανάμεσα στα εχθρικά πυρά, προκειμένου να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: