Μηχανή του Χρόνου: Οι κινηματογραφικές περιπέτειες του κόμη Δράκουλα
Πώς ο διαβολικός κόμης Δράκουλας κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη; Διαβάστε την κινηματογραφική του ιστορία από τον Κρίστοφερ Λι στον Τομ Κρουζ
- 23 Νοεμβρίου 2014 09:20
Η πρόσφατη κινηματογραφική ταινία “Dracula untold” είναι μια από τις εκατοντάδες που έχουν γυριστεί με θέμα την ιστορία του διάσημου βαμπίρ. Αν και η συγκεκριμένη ταινία παρουσιάζει, διαστρεβλωμένα έστω, την ιστορία του αληθινού Δράκουλα δηλαδή του Βλάχου ηγεμόνα Βλάντ Τσέπες, τελικά υποκύπτει στον πειρασμό να μεταμορφώσει τον Βαλκάνιο πολεμιστή σε ένα δαιμονικό ον.
Την αρχή έκανε η λογοτεχνία
Το 1897 ένας άσημος Ιρλανδός συγγραφέας, ο Μπραμ Στόκερ, εξέδωσε ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Δράκουλας”. Το βιβλίο συγκλόνισε το βρετανικό κοινό και διαδόθηκε ευρύτατα σε πολλές γλώσσες.
Οι υπερφυσικές ικανότητες του αιμοδιψούς τέρατος, η αριστοκρατική του συμπεριφορά και ο αγώνας για την καταστροφή του, αποτέλεσαν ελκυστικά στοιχεία για τη σύγχρονη βιομηχανία θεάματος η οποία έσπευσε να εκμεταλλευθεί το μύθο, με πολλές μεταφορές παράλληλων ιστοριών στη μεγάλη και αργότερα στη μικρή οθόνη. Η πρώτη ταινία που είχε ως θέμα βρικόλακες ήταν βουβή, ρωσικής παραγωγής και προβλήθηκε το 1912 με τον τίτλο “Secrets of House No 5”.
Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε μια ταινία αγγλικής παραγωγής με τον τίτλο “The Vampire”. Η πρώτη σημαντική ωστόσο μεταφορά στην οθόνη του διάσημου μυθιστορήματος του Στόκερ ήταν το “Nosferatu, Eine Symponie des Garuens” («Νοσφεράτου, Μια Συμφωνία Τρόμου»), που γυρίστηκε το 1921. Ο βρικόλακας εδώ ονομάζεται Ορλοκ και είναι μεν βασισμένος στον Δράκουλα, αλλά με σημαντικές διαφορές.
Ένα μεγάλο μυστήριο που συνόδευσε την ταινία ήταν η φιγούρα του πρωταγωνιστή, του ηθοποιού Μαξ Σρεκ που υποδύθηκε τον κόμη Ορλοκ. Η ερμηνεία του ήταν τόσο πειστική, που άρχισε να διαδίδεται πως ο σκηνοθέτης Φ. Β. Μορνάου είχε ανακαλύψει έναν αληθινό βρικόλακα τον οποίο ανάγκασε να παίξει στην ταινία. Παραδόξως, ο Σρεκ δεν έπαιξε ποτέ σε άλλη ταινία (τουλάχιστον απ’ αυτές που έχουν διασωθεί).
Το 1930 ο διάσημος ηθοποιός Λον Τσάνεϋ θα πρωταγωνιστούσε στην πρώτη ταινία με ήχο που θα ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Στόκερ. Ωστόσο, πέθανε και τον ρόλο πήρε ο ουγγρικής καταγωγής ηθοποιός Μπέλα Μπλάσκο ή όπως έμεινε ευρύτερα γνωστός, Μπέλα Λουγκόζι.
Η ταινία προβλήθηκε το 1931 και καθιέρωσε τον Λουγκόζι ως την εμβληματική φιγούρα του κόμη Δράκουλα.
Ο Κρίστοφερ Λι
Εικοσιεπτά χρόνια αργότερα στον ρόλο αυτό καθιερώθηκε ο Κρίστοφερ Λι με την ταινία “Dracula”.
Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που ο Λι υποδύθηκε τον θρυλικό κόμη άλλες οκτώ φορές!
Σύγχρονα αστέρια του θεάματος επίσης δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δείξουν τους φοβερούς τους κυνόδοντες, όπως ο Τομ Κρούζ και ο Μπράντ Πιτ στο “Συνέντευξη με έναν βρικόλακα” (1994). Δύο χρόνια νωρίτερα ο Φρανσις Φόρντ Κόπολα (“Δράκουλας”), έθεσε μια αχνή πινελιά ιστορίας, παρουσιάζοντας τον Βλάντ Τσέπες στις αρχικές σκηνές. Η ψύχωση που κατέλαβε το ευρωπαϊκό και αμερικάνικο κοινό με τον Δράκουλα υποχρέωσε τον βρικόλακα αριστοκράτη να ταξιδέψει από το Μεξικό( “La dinastia de Dracula”, 1978) μέχρι το διάστημα (“Dracula 3000”)!, να παλέψει με τον Φρανκεστάιν (“Dracula vs Frankenstein”) και τον Μπάτμαν (“Batman fights Dracula”, 1967), να μονομαχήσει σε γουέστερν (“Billy the Kid vs Dracula”, 1966), να αλλάξει χρώμα (“Blacula”, 1972), φύλο ( “Blood of Dracula”, 1957) και φυσικά να πρωταγωνιστήσει σε…αισθησιακές ταινίες (“Dracula Exotika»”, 1981)!
Ακόμη και τα μικρά παιδιά απόλαυσαν τον δικό τους Δράκουλα χωρίς ίχνος φόβου. Στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων “Count Duckula»”(1988-1993) πρωταγωνιστής είναι μια πάπια βρικόλακας, ένας συνδυασμός του Ντόναντ Ντάκ και του κόμη Δράκουλα. Ο ήρωας μας κατοικεί στον σκοτεινό πύργο των προγόνων του και αντί για αίμα αναζητά μανιωδώς σάντουιτς με μπρόκολο!
Κοινό σημείο αναφοράς όλων σχεδόν αυτών των ταινιών είναι πως ο κινηματογραφικός ήρωας δεν έχει καμία σχέση με τον Βλαντ Τσέπες. Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του εθνικού τους ήρωα οι Ρουμάνοι δημιούργησαν την εξαιρετική ταινία με τίτλο “Vlad Tepe” (1979). Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “In search of Dracula” (1972). Εκεί, ο Κρίστοφερ Λι αποχωρίζεται την μαύρη κάπα του κινηματογραφικού κόμη και στον διπλό ρόλο του αφηγητή και του ηθοποιού αναπαριστά με επιτυχία στιγμές από τη ζωή του Βλάχου ηγεμόνα.
Σταγόνες στον ωκεανό των κινηματογραφόφιλων που επιμένουν να αποδίδουν στον Βλαντ σατανικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα στη mixanitouxronou.gr