Μηχανή του Χρόνου: Πουριτανοί στη θρησκεία, δάσκαλοι στο σεξ

Μηχανή του Χρόνου: Πουριτανοί στη θρησκεία, δάσκαλοι στο σεξ

Γιατί οι προτεστάντες πίστευαν ότι "εντός του γάμου όλα επιτρέπονται" και με καθοδήγηση της εκκλησίας

Από την mixanitouxronou.gr: Το όνομά τους, “Πουριτανοί”, έχει συνδεθεί ιστορικά με τη σεξουαλική καταπίεση, αλλά η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική.

Οι Πουριτανοί ήταν Άγγλοι Προτεστάντες του 16ου και του 17ου αιώνα, που ήθελαν να μεταρρυθμίσουν τη διεφθαρμένη εκκλησία της εποχής τους, με την επιβολή αυστηρών ηθικών και κοινωνικών κανόνων. Η πουριτανική κοινωνία είχε πολύ αυστηρούς κανόνες, όσον αφορούσε στους σεξουαλικούς παρτενέρ.

Οι προγαμιαίες σχέσεις απαγορεύονταν δια ροπάλου και η μοιχεία τιμωρούνταν με θάνατο. Άπαξ και η σχέση ήταν ευλογημένη με τα δεσμά του γάμου, όμως, όλα επιτρέπονταν.

Ου αφήσεις τη γυναίκα σου ανικανοποίητη

Ο βασικότερος στόχος ενός πουριτανικού ανδρόγυνου, πέρα από τη λατρεία του Θεού, ήταν η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων απογόνων. Εκείνη την περίοδο ήταν πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο γυναικείος οργασμός, ή γενικότερα σεξουαλική απόλαυση, ήταν βασικός παράγοντας για τη σύλληψη. Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση οδηγιών για το σεξ και το γάμο, υπό την καθοδήγηση της εκκλησίας.

Στο βιβλίο του Άλαν Τέιλορ, «Writing Early American History», αναφέρεται ο Αιδεσιμότατος Γουίλιαμ Γκάουτζ, που έγραφε σε έναν «Οδηγό για τον Γάμο» ότι, το σεξ «πρέπει να εκτελείται με καλή θέληση, πρόθυμα, χαρούμενα και με απόλαυση» και ότι, «όταν ο σύζυγος μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα της γυναίκας του, πρέπει να την ψυχαγωγεί με κάθε είδους θέλγητρα για τη λαγνεία».

Τόσο σημαντική ήταν η τέλεση της γενετήσιας πράξης, που κάθε γυναίκα μπορούσε να χωρίσει τον άντρα της, αν εκείνος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα. Τα κίνητρα πίσω από την προοδευτική άποψη δεν ήταν μόνο η απόκτηση απογόνων, αλλά και η αποφυγή κοινωνικών εντάσεων.

Τα ικανοποιημένα ζευγάρια είχαν λιγότερους λόγους να «ξενοκοιτάνε», με αποτέλεσμα να ακολουθούν πιστά τους πολύ αυστηρούς κανόνες που κήρυτταν οι πουριτανοί κληρικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο αρχαίος τάφος του Έβρου όπου οι νεκροί ήταν θαμμένοι μαζί με τα άλογα και τις άμαξες. Η σπάνια ανακάλυψη βραβεύτηκε από το Λούβρο, αλλά εδώ και 15 χρόνια περιμένει να αποκτήσει μουσείο
Η εκπληκτική ιστορία του μετανάστη που θησαύρισε φτιάχνοντας σάλτσες για να θυμάται τις σπιτικές γεύσεις. Το λογότυπό του μπήκε σε μπότες ακόμη και σε κάλυμμα για κινητά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα