Μηχανή του Χρόνου: Το κυνήγι ιερέων και φανατικών πιστών στην Σταρ Ελλάς
Αν και η φωτογραφία απαθανατίζει τη νικήτρια Ντορέτα Ξηρού να χαμογελά μπροστά στο προσφερθέν (;) αυτοκίνητο με φόντο το Ηρώδειο και την Ακρόπολη, τα όσα διαδραματίστηκαν στο διαγωνισμό μάλλον ήταν για γέλια και για κλάματα
- 13 Νοεμβρίου 2014 09:24
Τον Ιούνιο του 1953 οι Ελληνίδες καλλονές διεκδικούσαν τον «Τίτλο της Καλλίστης», στη διοργάνωση των καλλιστείων που γινόταν για δεύτερη χρονιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Αν και η φωτογραφία απαθανατίζει τη νικήτρια Ντορέτα Ξηρού να χαμογελά μπροστά στο προσφερθέν (;) αυτοκίνητο με φόντο το Ηρώδειο και την Ακρόπολη, τα όσα διαδραματίστηκαν στο διαγωνισμό μάλλον ήταν για γέλια και για κλάματα.
Δεν γνωρίζουμε αν η Σταρ Ελλάς ήξερε να οδηγεί, πράγμα δύσκολο για την εποχή εκείνη που οι σοφερίνες ήταν ελάχιστες. Σίγουρα όμως θα ήθελε να έχει δίπλωμα για να φύγει μακρυά και να μην ακούει γκρίνιες και καταγγελίες….
Ο πύρινος λόγος του Καντιώτη και οι διαδηλώσεις των φανατικών χριστιανών
Ο διαγωνισμός ομορφιάς έγινε το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου και στο παραλιακό κέντρο «Αρτζεντίνα» στο Καλαμάκι. Πρωταγωνίστριες όμως δεν ήταν διαγωνιζόμενες καλλονές. Την παράσταση «έκλεψαν» οι διαμαρτυρίες των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων έξω από το κέντρο, όπου πάνω από 500 πιστοί είχαν συγκεντρωθεί με πανό που κατακεραύνωναν τον θεσμό των καλλιστείων. Έγραφαν χαρακτηριστικά: «Κάτω η σωματεμπορία των καλλιστείων» και «Οι νεκροί μας διαμαρτύρονται”.
“Πρωτοστάτης της διαμαρτυρίας ήταν ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης που «εμψύχωνε» τους πιστούς φωνάζοντας, “ήρθαμε να ευλογήσωμε τα αμαρτωλά καλλιστεία! Να κάνουμε κήρυγμα εις τους συγκεντρωμένους Χριστιανούς”
Συλλήψεις και καταγγελίες
Η αστυνομία δεν άργησε να φθάσει έξω από το παραλιακό κέντρο «Αρτζεντίνα» για να διαλύσει τη διαμαρτυρία, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Αίσχος!». Η αστυνομία εκείνο το βράδυ πραγματοποίησε 50 συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονταν και ιερείς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα. Μάλιστα, πριν από τη διοργάνωση των καλλιστείων, η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει υπόμνημα προς τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αλέξανδρο Παπάγο, καταγγέλλοντας τα καλλιστεία ως μια «ειδωλολατρική και σαρκολατρική αρχή», που δεν σέβεται «το κοινόν αίσθημα της αιδούς» και προκαλεί τη διαμαρτυρία της εκκλησίας, θίγοντας την αξιοπρέπεια και την τιμή των χριστιανών ορθόδοξων.
Το αποτέλεσμα υπό αμφισβήτηση
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εντός του κέντρου όπου διεξαγόταν ο διαγωνισμός ομορφιάς. Μετά την έντονη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο την Μαρίκα Κοτοπούλη, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού διαμορφώθηκαν ως εξής: Σταρ Ελλάς 1953 αναδείχθηκε η Ντορέτα Ξηρού, Μις Ελλάς 1953 η Αντουανέτα Ροντοπούλου, Αναπληρωματική Σταρ Ελλάς η Ερμίνα Δαμάσκου και Αναπληρωματική Μις Ελλάς η Αλεξάνδρα Λαδίκου. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα χειροκροτήματα ήταν ελάχιστα.
Ο παρευρισκόμενος κόσμος αποδοκίμασε την τελική επιλογή των κριτών, καθώς οι θεατές υποστήριζαν την Αλεξάνδρα Λαδικού, η οποία ανακηρύχτηκε αναπληρωματική Σταρ Ελλάς – με μία ψήφο διαφορά από την Ντορέτα Ξηρού. Μερικές υποψήφιες έκλαιγαν, ενώ σάντουιτς και παγάκια εκσφενδονίζονταν από τα τραπέζια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή της «Καλλίστης».
Η καλλίγραμμη Ντορέτα Ξηρού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την νίκη της και στο εξωτερικό. Δεν γοήτευσε του Αμερικανούς στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος 1963», ενώ η Αλέξάνδρα Λαδίκου κατέκτησε την δεύτερη θέση στον διαγωνισμό «Μις Κόσμος 1953» , χάνοντας την πρωτιά με μία μόνο ψήφο διαφορά για δεύτερη φορά.