Μηχανή του χρόνου: Το μυστήριο με τους Βρετανούς ορειβάτες που προσπάθησαν να ανέβουν πρώτοι στο Έβερεστ

Μηχανή του χρόνου: Το μυστήριο με τους Βρετανούς ορειβάτες που προσπάθησαν να ανέβουν πρώτοι στο Έβερεστ

Το πτώμα του Μάλορι βρέθηκε 75 χρόνια μετά, με όλα τα προσωπικά αντικείμενα, αλλά έλειπε η φωτογραφική του κάμερα... (pics)

Από τη mixanitouxronou.gr: Στις 8 Ιουνίου 1924 ήταν η τελευταία μέρα που ο Τζορτζ Μάλορι και ο Άντριου Ιρβάιν εθεάθησαν ζωντανοί στο Έβερεστ. Σκοπό είχαν να κατακτήσουν πρώτοι την κορυφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου. Αρχές Ιουνίου η Βρετανική αποστολή βρισκόταν στα 21.330 πόδια και στις επόμενες μέρες είχαν φτάσει λίγα μέτρα πριν την κορυφή. Στις 8 Ιουνίου, το πρωί ο Μάλορι και ο Ιρβάιν ξεκίνησαν την ανάβαση τους στην κορυφή του Έβερεστ. Από πίσω τους βρισκόταν ένας άλλος ορειβάτης της αποστολής, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που τους είδε ζωντανούς.

Η τελευταία φωτογραφία του Τζορτζ Μάλορι και του Ιρβάιν, ενώ ετοιμάζονται να ανέβουν την κορυφή του Έβερεστ. Αριστερά ο Μάλορι, δεξιά ο Ιρβάιν

Κατά τη μια το μεσημέρι απείχαν 800 μέτρα από την βορειοανατολική κορυφή. Ο ορειβάτης ανέφερε ότι είδε τον έναν από τους δύο να σκαρφαλώνει στο δεύτερο στεπ της κορυφογραμμής και μετά οι φιγούρες τους εξαφανίστηκαν στην ομίχλη. Από εκείνη την ημέρα τα ίχνη τους χάθηκαν.

Ο ορειβάτης ανέφερε ότι τους είδε ενώ ανέβαιναν στο δεύτερο στεπ

Όταν ένας δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον Μάλορι γιατί ήθελε να ανέβει στο Έβερεστ, του έδωσε την αφοπλιστική απάντηση «Γιατί είναι εκεί».

Το 1924 ο Μάλορι ήταν 38 ετών και πίστευε ότι ήταν η τελευταία του ελπίδα να κατακτήσει το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Δύο χρόνια πριν είχε συμμετάσχει στην πρώτη ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια και το 1922 ήταν ο πρώτος που ανέβαινε στα 8.225 μέτρα χωρίς οξυγόνο. Ο Μάλορι ήταν καθηγητής Ιστορίας και είχε μαθητή του τον ποιητή Ρόμπερτ Γκρέιβς, στον οποίο είχε μάθει λογοτεχνία και ο ίδιος τον μνημόνευε πάντα ως έναν από τους ανθρώπους που του άλλαξαν τη ζωή.

Αριστερά ο Μάλορι και δεξιά ο Ιρβάιν. Ο Μάλορι ήταν γεννημένος στις 18 Ιουνίου 1886. Ο Άντριου Ιρβάιν είχε γεννηθεί το 1902

Μάλορι έγραφε βιβλία και ήταν πολύ ταλαντούχος. Είχε πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ξεκινήσει τις αναβάσεις στις Άλπεις από το 1910

Ο Ιρβάιν όταν συμμετείχε στην Βρετανική αποστολή στο Έβερεστ ήταν μόλις 22 χρονών. Η αποστολή είχε κάνει ήδη δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κατακτήσει την κορυφή στις αρχές του μήνα. Η τελευταία προσπάθεια ανατέθηκε στον Τζορτζ Μάλορι, ο οποίος ξάφνιασε τους πάντες όταν διάλεξε να τον συνοδεύσει ο άπειρος Ιρβάιν.

 

Η ανακάλυψη του Μάλορι μετά από 75 χρόνια

Το 1933 είχε ανακαλυφτεί η ραδβοσκαπάνη του Ιρβάιν κοντά στον βράχο, που είναι γνωστός ως το «πρώτο βήμα». Το 1991 βρέθηκε μια φιάλη οξυγόνου που άνηκε πιθανόν στον Ιρβάιν.

Το 1975 ο Κινέζος ορειβάτης Γουάνγκ Χόνγκμπαο βρήκε κατά τη διάρκεια μιας Κινέζικης αποστολής στο Έβερεστ, ένα άψυχο σώμα. Τέσσερα χρόνια αργοτερα ανέφερε σε έναν άλλον ορειβάτη ότι είχε βρει το νεκρό σώμα ενός Άγγλου στα 8.100 μέτρα. Όταν τον ρώτησαν πως ήξερε ότι ήταν Άγγλος απάντησε πως φορούσε τιράντες. Ο Κινέζος έχασε τη ζωή του σε μια χιονοστιβάδα μια μέρα μετά την αναφορά του για το σώμα και πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να στείλουν αποστολή για να βρει τα πτώματα των Βρετανών ορειβατών.

Το 1999 βρήκαν το πτώμα του Μάλορι κοντά στην κορυφή

Το 1999 ο Κόνραντ Άνκερ, ένας διάσημος ορειβάτης βρήκε στα 8.157 μέτρα ένα άψυχο σώμα . Είχαν περάσει 75 χρόνια αλλά το σώμα βρισκόταν σε καλή κατάσταση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ήταν ξαπλωμένο μπρούμυτα και τα πόδια βρισκόταν σε κατηφορική θέση, εκ των οποίων το ένα ήταν σπασμένο. Βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο που είχε βρεθεί η ραβδοσκαπάνη του Ιρβάιν, γι’αυτό αρχικά νόμιζαν ότι άνηκε στον 22χρονο ορειβάτη. Τελικά βρήκαν μέσα στα ρούχα του ένα κολάρο που έγραφε Τζορτζ Μάλορι.

Πιθανόν ο ένας από τους δύο γλίστρησε και παρέσυρε και τον άλλον στο γκρεμό, καθώς ήταν δεμένοι μεταξύ τους. Ωστόσο το σώμα του Μάλορι δεν είχε υποστεί μεγάλες φθορές, στοιχείο που μαρτυρά πως σίγουρα δεν έπεσαν από μεγάλο υψόμετρο. Είχε μόνο μια πληγή στο κεφάλι του και πιθανόν ο θάνατός του οφειλόταν σε αυτό το χτύπημα.

Μέσα στην τσέπη του βρέθηκαν τα γυαλιά του και αυτό σήμαινε ότι βρισκόταν ακόμα στη κορυφή όταν άρχισε να σκοτεινιάζει. Ωστόσο δεν βρέθηκε το σημαντικότερο στοιχείο, η φωτογραφική κάμερα Kodak που είχε μαζί του ο Μάλορι για να τραβήξει φωτογραφίες από την κορυφή.

Επίσης δεν βρέθηκε ούτε η φωτογραφία της γυναίκας του Μάλορι, που σύμφωνα με την κόρη του, είχε πάρει μαζί του για να την αφήσει στην κορυφή. Αυτό ίσως είναι μια απόδειξη ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην κορυφή του κόσμου. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι την πήρε μαζί του ο Κινέζος ορειβάτης που είχε βρει παλαιότερα το πτώμα του. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Κινέζος να είχε βρει το πτώμα του Ιρβάιν, το οποίο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Παραμένει άγνωστο αν πέθαναν ενώ επέστρεφαν από την κορυφή ή ενώ πήγαιναν.

 

Το γεγονός πως είχαν φτάσει τόσο ψηλά σε μια περίοδο που τα μέσα δεν το επέτρεπαν, ήταν από μόνο του ένα κατόρθωμα. Αν δεν έφτασαν στην κορυφή, το σίγουρο είναι ότι έφθασαν πρώτοι στο πιο ψηλό σημείο του Έβερεστ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα