Ο Colgate δεν είχε ιδέα από οδοντόκρεμες
Η Colgate είναι συνώνυμη της στοματικής υγιεινής. Υπάρχει σε περισσότερα από τα μισά σπίτια του πλανήτη. Ο William Colgate που ίδρυσε το brand ουδεμία σχέση είχε με τις οδοντόκρεμες. Πέθανε σαν σήμερα, το 1857. Δεκαέξι χρόνια μετά προστέθηκαν στα προϊόντα της επιχείρησης του οι οδοντόκρεμες.
- 25 Μαρτίου 2021 16:06
Το όνομα ‘Colgate’ υπάρχει σε περισσότερα από τα μισά σπίτια του πλανήτη -σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές της γης. To 2012 ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής μάρκα των καταναλωτών, μετά την Coca Cola. Ο άνθρωπος που το έκανε brand ουδεμία σχέση είχε με τις οδοντόκρεμες. Ο Ουίλιαμ Κολγκέιτ πέθανε σαν σήμερα (25/3), το 1857, ως εκ των πλέον επιτυχημένων Αμερικανών επιχειρηματίων. Ως προς αυτό έπαιξε ρόλο ένα άλλο χρήσιμο και απαραίτητο, έως σήμερα προϊόν.
Ο William Colgate γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας, στις 25/1 του 1783. Όταν ήταν 12 χρόνων, ξύπνησε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα από τα συνεχόμενα χτυπήματα στην εξώπορτα του σπιτιού του, στην πόλη Σόρεχαμ, κοντά στο Λονδίνο. Ήταν ο ‘αγγελιοφόρος’ που είχε στείλει ο Πρωθυπουργός Ουίλιαμ Πιτ, στον -αγρότη- πατέρα του, Ρόμπερτ να φύγει αμέσως από τη χώρα. Αλλιώς κινδύνευε με φυλάκιση και εκτέλεση. Όλοι ήξεραν τη συμπάθεια που έτρεφε για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ και τη Γαλλική Επανάσταση. Την εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να ξέρει πως μια μέρα θα γίνει επικίνδυνη. Το Μάρτιο του 1798 άφησε τα κτήματα του και μετανάστευσε με την οικογένεια του στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Εκεί ο πατήρ Κολγκέιτ συνεργάστηκε με τον Ραλφ Μέιχερ, έναν κατασκευαστή σαπουνιών και κεριών. Ο Ουίλιαμ τους βοηθούσε από την πρώτη στιγμή έως το τέλος της συνεργασίας, δυο χρόνια μετά καθώς ο Ρόμπερτ ήθελε να γυρίσει στους αγρούς. Έκτοτε δεν είχε χρήματα να συντηρήσει το γιο του, που άρχισε να δουλεύει από παιδί.
Το 1799 όταν ο Ουίλιαμ ήταν 16, όπως πήγαινε στη δουλειά (διέσχιζε με βάρκα ένα κανάλι) εκμυστηρεύτηκε στον καπετάνιο πως το όνειρο του ήταν να πάει στο ‘Μεγάλο Μήλο’ και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής σαπουνιών. Ο καπετάνιος είχε σχολιάσει “αν δεν πας γρήγορα, θα το κάνει άλλος. Κάντα όλα από την αρχή καλά, φτιάξε ένα τίμιο σαπούνι και να είσαι βέβαιος πως θα τα πας καλά”. Του είπε και να μη ξεχάσει πως ο Θεός του είχε δώσει αυτό το ταλέντο “άρα, μην παραλήψεις να τον τιμήσεις. Μοιράσου μαζί του τα κέρδη σου. Ξεκίνα με το 1/10”.
Στα 19 (1802) ο Ουίλιαμ ένιωσε έτοιμος να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Ένα χρόνο μετά δήλωσε πτώχευση. Δεν παραιτήθηκε της ιδέας. Είχε καταλήξει ότι θα διεκδικούσε το όνειρο του, μέχρι τέλους. Στην αρχή έπιασε δουλειά σε εταιρία παραγωγής σαπουνιών, για να βελτιώσει τις γνώσεις του. Λίγες ημέρες μετά άφησε το πατρικό του, για το “Μεγάλο Μήλο”. Βαθύτατα θρήσκος, από τον πρώτο μισθό που πήρε ως πρακτικάριος στο λιώσιμο του σαπουνιού, έδινε το 1/10 κάθε πώλησης στην εκκλησία. Παρακολουθούσε ό,τι έκαναν οι μεγαλύτεροι του για την παρασκευή του σαπουνιού, όπως παρακολουθούσε και τα λάθη που έκαναν (κακοδιαχείριση), προκειμένου να μην τα επαναλάβει όταν θα ερχόταν η ώρα να γίνει αφεντικό του εαυτού του.
Το 1806, όταν φαλίρισε η επιχείρηση, έκανε τη δεύτερη δική του προσπάθεια στην Ντατς Στριτ του Μανχάταν. Ήταν επιτυχημένη από το ξεκίνημα. Έξι χρόνια μετά άρχισε να παρασκευάζει σαπούνι για τα πλυντήρια. Ακολούθησαν αρωματικά, για ξύρισμα, για τα χέρια και για κάθε άλλη χρήση. Το 1811 παντρεύτηκε (τη Μέρι) και απέκτησαν 11 παιδιά. Στο σπίτι των Κολγκέιτ δεν μπήκε ποτέ αλκοόλ, με τον Ουίλιαμ να προσφέρει πολλά χρήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα -ένα εκ των οποίων λέγεται Colgate Univerity.
Το 1820 άρχισε να λειτουργεί το ιδιόκτητο εργοστάσιο παρασκευής σαπουνιών στο Τζέρσι Σίτι (ήταν το μεγαλύτερο του είδους του, στον κόσμο) και συν τη βοήθεια που πρόσφερε σε άλλες επιχειρήσεις απέκτησε οικονομική άνεση και επιρροή στην κοινότητα του. Όσο αυξανόταν το εισόδημα του, αυξανόταν και το ποσοστό επί των κερδών που απέδιδε στην εκκλησία του. Τη δεκαετία του 1840 πρόσθεσε στα προϊόντα του τις μονές πλάκες καθαριστικών.
O άνθρωπος που έδωσε το όνομα σε αυτό το brand πέθανε σαν σήμερα (25/3), το 1857. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Σάμιουελ. Αυτός πρόσθεσε τις οδοντόκρεμες.
Δεκαέξι χρόνια μετά, η Colgate άρχισε να ασχολείται με τη στοματική υγιεινή. Το πρώτο που λάνσαρε ήταν η οδοντόκρεμα. Η πιο παλαιά φόρμουλα ανήκει στους Αιγύπτιους και είχε αλάτι, δυόσμο, αποξηραμένη ίριδα και πιπέρι. Η δεύτερη αναφορά που υπάρχει είναι από το 1780 και έχει για στοιχεία ‘μια πούδρα που γινόταν από καμένο ψωμί’. Οδοντίατρος, ονόματι Peabody είχε προσθέσει το 1824 στο μείγμα σαπούνι, για να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη καθαριότητα. Κατόπιν αντικαταστάθηκε με θειικό ορυκτό του νατρίου, ώστε να δημιουργηθεί μια λεία πάστα. Την πρώτη μαζική παραγωγή αυτής, για εμπορική χρήση την έκανε η Colgate, με το προϊόν να τοποθετείται σε βαζάκια.
Είχε διαπιστώσει πως υπήρχε ένα πρόβλημα με την προώθηση των προϊόντων του στις ισπανόφωνες χώρες. Δεν έφταιγε κάποιο υλικό, αλλά το όνομα που ήταν το ισπανικό ‘πήγαινε να κρεμαστείς’. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι για αυτό. Πίστευε πως η ποιότητα θα κάνει τη διαφορά. Έρευνα του 2015 αποκάλυψε πως η Colgate είναι το μόνο brand στον κόσμο που έχουν αγοράσει τα μισά νοικοκυριά. Τα προϊόντα της έχουν διεισδύσει στο 67.7% των αγορών, ενώ μόνο το 2014 προστέθηκαν στους πελάτες 40.000.000 νέα σπίτια. Από το 2002 της ανήκει το 20% επί των οδοντοκρεμών που πωλούνται στην Κίνα και από το 2015 το 70% όλων των προϊόντων στοματικής υγιεινής που πωλούνται στη Βραζιλία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις