Ο σκύλος που “έγραψε” ατέλειωτες ώρες πτήσης στον πόλεμο της Κορέας
Είναι ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους σκύλους, αφού πέταξε με τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα
- 16 Απριλίου 2018 11:51
Τι έγινε και πότε;
Είναι Απρίλιος του 1951 και ο πόλεμος της Κορέας μαίνεται μεταξύ Βορείου και Νοτίου τμήματος, εμπλέκοντας τις δύο μεγάλες δυνάμεις σε μια από τις πρώτες προσπάθειες επίδειξης δύναμης, στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου. Οι Αμερικανοί πιλότοι, που επιχειρούν από τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, βρίσκουν τον αδέσποτο σκύλο της φωτογραφίας και τον υιοθετούν. Έκτοτε, βρέθηκε σε δεκάδες πιλοτήρια, εκτελώντας τις αμερικανικές αποστολές στην περιοχή.
Οι πρωταγωνιστές
Ο υποσμηναγός Τζόζεφ Λιρόι απότο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ποζάρει μέσα στο αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας, κρατώντας την μασκότ της 35ης μοίρας στην Κορέα. Φυσικά δεν είναι ο πρώτος που παίρνει τον “Admiration”, όπως ονόμασαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί τον σκύλο, σε αποστολή μαζί του.
Όπως διαβάζουμε, ο σκύλος πέταξε πάνω από τη φλεγόμενη Κορέα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσο επιχειρούσε η εν λόγω μοίρα στην περιοχή.
Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε;
Αν και ο Admiration δεν ήταν ένας σκύλος του πολέμου, η τακτική της επιστράτευσης του καλύτερου φίλου του ανθρώπου σε πολεμικές επιχειρήσεις δεν αποτέλεσε έμπνευση μόνο των Αμερικανών. Την πρακτική χρησιμοποιούσαν Αιγύπτιου, Μεσοποτάμιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι από την αρχαία εποχή.
Έπειτα από αιώνες, σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα σε συμμάχους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ όπως διαβάζουμε, αποτέλεσαν “καμικάζι” για τον σοβιετικό στρατό που τους έζωνε με εκρηκτικά απέναντι στην εισβολή των Γερμανών Ναζί.
Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν σκύλους στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά την επιχείρησή τους εναντίον της Ιαπωνίας, σε ένα πρόγραμμα “δανεισμού” από Αμερικανούς πολίτες. Περισσότεροι από 5.000 σκύλοι επιστρατεύθηκαν από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ εκ των οποίων επιβίωσαν μόλις 200 από τα συμπαθή τετράποδα.
Διαβάζουμε τέλος, πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίσαν βελγικά Μαλινουά κατά την επιχείρηση ενάντια στην Αλ Κάιντα, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσε νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.