Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19 ωχριούν μπροστά σε εκείνες για το θάνατο της Νταϊάνα
Οι θεωρίες και οι ισχυρισμοί συνωμοσίας που αφορούν το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα -σαν σήμερα (31/8) πριν 24 χρόνια- ήταν τόσες που έγιναν ξεχωριστή έρευνα. Ποιες 'κρατούν' και τι αποκάλυψε η Operation Paget που ερεύνησε και τις 175 θεωρίες.
- 31 Αυγούστου 2021 12:50
Οι θεωρίες συνωμοσία που κυκλοφορούν εκεί έξω και είναι σχετικές με τον Covid-19 μπορούν να ανταγωνιστούν (σε εμπνεύσεις και αριθμό) μόνο με εκείνες που είχαν να κάνουν με το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, σαν σήμερα (31/8) πριν 24 χρόνια, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Χαρακτηριστικά, έγινε ξεχωριστή έρευνα μόνο για αυτές. Είχε και όνομα: Operation Paget και μέχρι σήμερα θεωρείται η πιο εμπεριστατωμένη και έγκυρη έρευνα για το συμβάν.
Επειδή συμβαίνουν πολλά και δεν είστε υποχρεωμένοι να έχετε πρόχειρα όσα συνέβησαν -χώρια που μπορεί να μην έχετε θύμησες από το συμβάν, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να μη θυμάστε πού ήσασταν και τι κάνατε, όταν προέκυψε η είδηση- ας κάνουμε ένα rewind.
Aκολουθεί ηλεκτρονική αναπαράσταση
Oι τελευταίες ώρες της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στη γη
Το 1996, στα 35 της, η Νταϊάνα ήταν στην απαρχή μιας νέας ζωής. Είχε χωρίσει επισήμως, από τον Πρίγκιπα Κάρολο και είχε εγκαταλείψει το Παλάτι. Παρέμενε η ‘βασίλισσα της καρδιάς’ εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, style icon, φιλάνθρωπος και διαρκής στόχος των παπαράτσι, αφού ό,τι την αφορούσε ήταν είδηση και άρα τους έδινε χρήματα.
Το Σάββατο 30/8 του 1997 η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε αφιχθεί στο Παρίσι, μαζί με τον Εμάντ Ελ Ντιν Μοχάμεντ Αμπντέλ Μονείμ Φαγιέντ (εν συντομία, Ντόντι Αλ Φαγιέντ), γιο του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Επρόκειτο για στάση, στο ταξίδι τους για το Λονδίνο, αφότου είχαν περάσει εννέα ημέρες στο γιοτ του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ‘Jonikal’, στη γαλλική και την ιταλική Ριβιέρα. Βάσει προγράμματος επρόκειτο να μείνουν στο Παρίσι το βράδυ.
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ιδιοκτήτης του Ritz Hotel, στην Place Vendôme του Παρισιού. Ήταν ιδιοκτήτης και διαμερίσματος στην οδό Arsène Houssaye, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο και πολύ κοντά στο Champs-Elysées. Στις 00.02 της Κυριακής 31/8 του 1997 η Πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ αναχώρησαν από το Ritz Hotel για το διαμέρισμα στην οδό Arsène Houssaye. Επιβιβάστηκαν σε μια Mercedes S280, την οποία οδηγούσε ο Χένρι Πολ, επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του Ritz Hotel. Ο Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, σωματοφύλακας του Ντόντι Αν Φαγιέντ, κάθισε στη θέση του συνοδηγού.
Έφυγαν από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, στην έξοδο της οδού Cambon. Αφότου πέρασαν την Place de la Concorde, διένυσαν την Cours la Reine και την Cours Albert 1er (δρόμος παράλληλος με τον ποταμό Σηκουάνα), πριν μπουν στην υπόγεια διάβαση της Place de l’ Alma.
Η Mercedes συγκρούστηκε με τον 13ο στύλο του τούνελ. Οι Φαγιέντ και Πολ πέθαναν ακαριαία. Αμφότεροι διακομίστηκαν στο νεκροτομείο του Παρισιού και όχι στο νοσοκομείο. Η Νταϊάνα τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ήταν ζωντανή μετά την πρόσκρουση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière. Ο Ρις-Τζόουνς επίσης, έφερε πολύ σοβαρά τραύματα, αλλά επιβίωσε. Επίσης πήγε στο Pitié-Salpêtrière, στις πρώτες βοήθειες. Η Lady D μπήκε απευθείας για χειρουργική επέμβαση. Απεβίωσε στις 4 το πρωί. Ουδείς εκ των επιβαινόντων στη Mercedes φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Το καλοκαίρι του 1997, λίγες εβδομάδες αφότου έγινε γνωστή η σχέση της με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ (στις 31 Αυγούστου) εκείνη και ο άνδρας που είχε επιλέξει ήταν νεκροί, θύματα αυτοκινητικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από το κυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι φωτογράφοι, στο κέντρο του Παρισιού.
Κανείς δεν είδε -καρέ, καρέ- το δυστύχημα, οι κάμερες της τροχαίας δεν ‘έπιασαν’ το ντοκουμέντο και κάπως έτσι ο τρόπος που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια η γυναίκα που αν μη τι άλλο άφησε το στίγμα της για πάντα, έγινε το τέλειο πεδίο για να αναπτυχθούν ιστορίες συνωμοσίας. Η αλήθεια είναι πως στην ανάπτυξη θεωριών βοήθησαν και οι επίσημες έρευνες.
Πού κατέληξε η έρευνα των γαλλικών αρχών
Οι πρώτοι που ανέλαβαν να διαλευκάνουν τι πραγματικά συνέβη στο τούνελ που αποδείχθηκε μοιραίο για την Νταϊάνα ήταν οι Γάλλοι. Διατάχθηκε αμέσως έρευνα και επίσης αμέσως έσπευσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο σημείο για να αναλάβει τη διαδικασία -κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στη Γαλλία. Επτά παπαράτσι που ήταν στον τόπο του κακού συνελήφθησαν, με την Εισαγγελία να ζητά (στις 2/9) να ερευνηθεί η αποτυχία τους να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που κινδύνευαν, κατηγορία που θεωρείται έγκλημα στη συγκεκριμένη χώρα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Επίσης, διατάχθηκε να ερευνηθούν ‘ανώνυμα πρόσωπα’ για ακούσια ανθρωποκτονία και πρόκληση τραυματισμού. Το ‘ανώνυμα πρόσωπα’ χρησιμοποιείται στη Γαλλία, στην αρχή έρευνας, όταν δεν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι ύποπτοι. Στις 4/9 ανακοινώθηκε πως τελικά, οι παπαράτσι ήταν 10. Όλοι αντιμετώπισαν τις ίδιες κατηγορίες.
Για να κάνουμε μια τεράστια ιστορία, μικρή δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι παπαράτσι ήταν ένοχοι για ακούσια ανθρωποκτονία, πρόκληση τραυματισμών ή/και ότι έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Οι αρχές κατέληξαν στο ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον κανενός ανθρώπου για αυτές τις κατηγορίες. Ο επικεφαλής της διαδικασίας διευκρίνισε ότι τα αδικήματα που ερευνήθηκαν δεν καλύπτονται από την ποινική νομοθεσία της Γαλλίας και έκλεισε την υπόθεση στις 3/9 του 1999. Οι νομικές προκλήσεις που προέκυψαν για στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας, δικάζονται μέχρι σήμερα στη Γαλλία.
Τι έκανε η Μεγάλη Βρετανία και ο πατέρας του Ντόντι
Σε πρώτη φάση, ο πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγιέντ ζήτησε από τον Μάικλ Μπέρτζις που είχε αναλάβει το πόστο του Ιατροδικαστή του Παλατιού, να ανοίξει ξανά την έρευνα, ώστε να διασφαλιστεί “πως έχουν γίνει τα δέοντα για τον τρόπο, ώστε να γίνει σαφές το πώς πέθανε ο γιος μου”. Στα έγγραφα που εστάλησαν, αναφέρονταν στοιχεία που φαίνονταν να υποστηρίζουν την άποψη πως δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για δολοφονία -και αποτέλεσμα συνωμοσίας από το Παλάτι και ιδιαίτερα τον Πρίγκιπα Φίλιππο που χρησιμοποίησε την υπηρεσία ασφαλείας για να κάνει τη δουλειά.
Ο Μπέρτζις ενημέρωσε τους βουλευτές για το αίτημα του Αλ Φαγιέντ και τους ισχυρισμούς του, καθώς αυτοί ενεργούσαν ως σύνδεσμοι με τις γαλλικές αρχές -που επίσης ενημερώθηκαν και αρνήθηκαν να ανοίξουν ξανά το φάκελο. Το έκανε ο Μπέρτζις στις 6/1 του 2004, με την Metropolitan Police να πιάνει δουλειά. Προηγήθηκε σημείωμα που δημοσίευσε ο μπάτλερ της Νταϊάνα -ισχυρίστηκε ότι ανήκει στη Πριγκίπισσα -έγραφε πως ο πρώην σύζυγος της σχεδίαζε να τη σκοτώσει, ώστε να μπορεί να ξαναπαντρευτεί).
Η Operation Paget ήταν στην ουσία αποτέλεσμα δουλειάς του πατέρα Αλ Φαγιέντ που είχε συγκεντρώσει στοιχεία, σχετικά με 175 θεωρίες και ισχυρισμούς συνωμοσίας των τριών θανάτων. Τα κύρια ερωτήματα στα οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις η έρευνα (είχε διαθέσιμα όλα τα στοιχεία της αστυνομίας και των ερευνητών) ήταν τα εξής:
Ποιος/ποια πέθανε
Πότε πέθανε
Πού πέθανε
Πώς πέθανε
Ο πατέρας Αλ Φαγιέντ, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να λέει πως ο γιος του και η σύντροφος του είχαν δολοφονηθεί, οδήγησε και σε νέες ανακρίσεις. Στη λίστα ήταν και ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.
Ας δούμε τώρα, τις επικρατέστερες θεωρίες
✎ Ο οδηγός της Mercedes είχε πάρει χρήματα από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας. Ποιας χώρας; Υπήρχαν τρεις επί μέρους θεωρίες: της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ υποστήριζε πως ο Χένρι Πολ δούλευε για την ΜΙ6 που μετά τον ‘έστησε’. Δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία.
✎ Ο Χένρι Πολ οδηγούσε μεθυσμένος. Όλες οι έρευνες κατέληξαν στο ότι είχε πιει τρεις φορές πάνω από το όριο της Γαλλίας -με καθηγητή εγκληματολογίας να εξηγεί πως αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μεθυσμένος, πράγμα που επιβεβαίωσε το υλικό από τις κάμερες CCTV. Στις εξετάσεις φάνηκε ότι έπαιρνε και αντικαταθλιπτικά χάπια.
✎ Η MI6 ενεπλάκη στο δυστύχημα. Αυτό το υποστήριξε πρώην μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας (Ρίτσαρντ Τόμλινσον), ο οποίος είχε πει και ότι η ΜΙ6 παρακολουθούσε την Νταϊάνα πριν το θάνατο της. Το 1998 ο Τόμλισον καταδικάστηκε σε φυλάκιση, καθώς στο βιβλίο που είχε γράψει είχε αποκαλύψει απόρρητα της χώρας. Συνελήφθη και από τις γαλλικές αρχές το 2006, στο πλαίσιο δικής τους έρευνας για τα αίτια του θανάτου της Νταϊάνα.
✎ Η εγκυμοσύνη της ήταν πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των συνωμοσιολόγων. Έλεγαν πως υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως το ζευγάρι θα αποκτούσε παιδί. Η ιδέα ότι η Βασιλική Οικογένεια θα αποκτούσε για μέλος της έναν μη Χριστιανό προσπερνούσε το Μπάκιγχαμ και για αυτό έκανε ό,τι έκανε. Ένα ‘παρακλάδι’ αυτής της συνωμοσίας ήθελε το ζεύγος να ανακοίνωνε τον αρραβώνα του, την επομένη του δυστυχήματος -κάτι που επίσης δεν άντεχε ως σκέψη το Παλάτι. Τίποτα δεν υποστηρίχτηκε με απτά στοιχεία. Αρχής γενομένης από την εγκυμοσύνη. Ο πατέρας Αλ Φαγιέντ επέμενε πως θα αποκτούσε εγγόνι.
✎ Ήταν δάκτυλος ότι δεν κατέγραψαν τίποτα οι 14 κάμερες CCTV που υπήρχαν στο μοιραίο τούνελ. Η έρευνα έδειξε πως ο Δήμος του Παρισιού δεν συντηρούσε επαρκώς αυτό το σύστημα (παρακολούθησης της κίνησης). Αυτό που υπήρχε στην υπόγειο διάβαση ελεγχόταν από τη Μονάδα Αστικής Κυκλοφορίας του Παρισιού που μετά τις 23.00 δεν είχε προσωπικό στους χώρους και δεν έκανε βιντεοσκοπήσεις. Εικόνα είχαν στο τμήμα πληροφοριών της αστυνομίας, αλλά ήταν live -δεν μπορούσαν να έχουν τον παραμικρό έλεγχο. Διαπιστώθηκε και ότι φωτογραφία που παρουσιαζόταν ως η τελευταία, κατά την είσοδο της Mercedes στο τούνελ, ήταν από τη στιγμή που αναχώρησε το όχημα από το Ritz Hotel.
✎ Πληροφορίες ήθελαν να έχει εμπλοκή στο συμβάν ένα λευκό Fiat Uno -που φερόταν να έχει αφήσει σημάδια της παρουσίας του. Ουδείς το είχε δει να μπαίνει στο τούνελ. Κάποιοι το είδαν να βγαίνει. Αποδείχθηκε ότι άνηκε στο Γάλλο φωτογράφο, Ζαν Πολ Τζέιμς Άντανσον. Σύμφωνα με τον Αλ Φαγιέντ ήταν μυστικός πράκτορας. Ο Άντανσον είχε πουλήσει το αυτοκίνητο τον Οκτώβριο του 1997. Πέθανε το Μάιο του 2000. Επισήμως, είχε αυτοκτονήσει -εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων. Πού άνηκε το αυτοκίνητο τελικά; Σε έναν 22χρονο οδηγό ταξί (ΛεΒαν Θαν), ο οποίος υποστήριξε πως την ώρα του δυστυχήματος δούλευε με τον αδελφό του. Αποδείχθηκε ότι δεν δούλευε και ότι χρονικά προλάβαινε να ήταν στο τούνελ. Μάλιστα, κάποιοι κατέθεσαν πως τον είδαν να βγαίνει από αυτό.
✎ Εκ των διαχρονικών θεωριών είναι και αυτή που θέλει όσους έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην Νταϊάνα, να ήταν επίσης συνεννοημένοι, ώστε να μη τη σώσουν. Τα στοιχεία έδειξαν πως οι μέθοδοι που ακολουθεί η Γαλλία είναι διαφορετικές από εκείνες της Μεγάλης Βρετανίας. Όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που είχαν σχέση και έδωσαν καταθέσεις, συμφώνησαν πως ήταν απίθανο να επιβιώσει των τραυμάτων της.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις