Σεργκέι Κρικάλεφ: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο χρόνο

Σεργκέι Κρικάλεφ: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο χρόνο
O Sergei Krikalev AP

Ο Σεργκέι Κρικάλεφ βρισκόταν σε αποστολή στο Διάστημα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Κατέληξε να παραμείνει σε τροχιά για διπλάσια χρονική περίοδο από την προβλεπόμενη.

Ήταν “ο τελευταίος πολίτης της Σοβιετικής Ένωσης”. Την ώρα που στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας παρέλαυναν τα τανκς, ο Σεργκέι Κρικάλεφ βρισκόταν στον διαστημικό σταθμό Mir “βλέποντας” από το διάστημα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μέσα σε λίγες ώρες, έγινε ένας ξεχασμένος “όμηρος” χωρίς πατρίδα που δεν μπορούσε να γυρίσει στη Γη λόγω έλλειψης πόρων και αρμοδίων.

Ο Κρικάλεφ εκτοξεύθηκε στις 19 Μαΐου του 1991 με το Σογιούζ ΤΜ – 12 για να συνδεθεί μία ημέρα αργότερα με τον “Μιρ”, και ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει για τρεις μήνες.

Εν συνεχεία, του ζητήθηκε και δέχθηκε να παραμείνει στον σταθμό μέχρι τον Οκτώβριο του 1991, όταν και θα τον “άλλαζε” το επόμενο πλήρωμα. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην πατρίδα του τον πρόλαβαν. Η αποστολή κράτησε διπλάσιο χρόνο από όσο είχε σχεδιαστεί.

Η Σοβιετική Ένωση διαιρέθηκε σε 16 κράτη. Ο Κρικάλεφ είχε απογειωθεί από το Καζακσταν, που μπήκε σε μια πολύμηνη διαμάχη με τη μετέπειτα Ρωσία για το ποιος ήταν υπεύθυνος να τον επαναφέρει στη Γη.

O Sergei Krikalev το 2005 AP

 

Πέρασε στο διάστημα 311 ημέρες, κάνοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο οποίο δεν είχε ποτέ συναινέσει. Η περιπέτεια του Κρικάλεφ τελείωσε στις 17 Μαρτίου του 1992 μετά από γερμανική πρωτοβουλία, καθώς με γερμανική χρηματοδότηση εκτοξεύτηκε το Σογιούζ ΤΜ – 14 για να τον φέρει πίσω, μαζί με ακόμη δύο κοσμοναύτες. Συγκεκριμένα, η Γερμανία πλήρωσε 24 εκατομμύρια δολάρια για μια θέση στον διαστημικό σταθμό και χρηματοδότησε την αποστολή τον Μάρτιο του 1992.

Η εξαντλημένη εικόνα του Κρικάλεφ κατά την επιστροφή του με τα διακριτικά “USSR” στα ρούχα του και την σημάια της Σοβιετικής Ένωσης, έμειναν στην ιστορία.

Η νέα του “πατρίδα” τον αντιμετώπισε σαν ήρωα. Δύο χρόνια μετά την περιπέτειά του, έφυγε ξανά για μια ακόμα αποστολή στο διάστημα και έγινε ο πρώτος Ρώσος αστροναύτης που πέταξε με διαστημικό λεωφορείο της NASA.

Τον Δεκέμβριο του 1998, μαζί με τον αμερικανό Robert Cabana, έγιναν οι πρώτοι που μπήκαν στον ISS. Συνολικά πέρασε 803 ημέρες, εννιά ώρες και 39 λεπτά στο διάστημα, ενώ βρέθηκε εκτός διαστημικών σταθμών στο διαστημικό κενό για 41 ώρες και οκτώ λεπτά.

Το ταξίδι στο χρόνο

Το πιο “σπουδαίο” ρεκόρ ωστόσο που συνδέεται με τον Κρικάλεφ, είναι πως πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που έκανε ένα επιβεβαιωμένο ταξίδι στο χρόνο, ακόμη κι αν πρόκειται για κλάσματα του δευτερολέπτου. Για την ακρίβεια, εκτιμάται πως ταξίδεψε στο μέλλον του για 0,02 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρει το universetoday, η διαστολή του χρόνου προκαλείται από διαφορές είτε στη βαρύτητα είτε στη σχετική ταχύτητα – καθεμία από τις οποίες επηρεάζει το χρόνο με διαφορετικούς τρόπους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος της διαστολής του χρόνου.

Η ταχύτητα έχει αυξηθεί για τους αστροναύτες επιβραδύνοντας τον χρόνο τους, ενώ η βαρύτητα έχει μειωθεί, επιταχύνοντας τον.

Στον ISS Η διαστολή του χρόνου λόγω σχετικής ταχύτητας “νικά” τη βαρυτική διαστολή του χρόνου, οπότε και επιβραδύνει τον χρόνο που βιώνει ο αστροναύτης.

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στους αστροναύτες στο διάστημα: Ο χρόνος ενός αναρριχητή περνά ελαφρώς ταχύτερα στην κορυφή ενός βουνού (μεγάλο υψόμετρο, μακρύτερα από το κέντρο της Γης) σε σύγκριση με τους ανθρώπους στο επίπεδο της θάλασσας. Όπως και με την διαστολή του χρόνου λόγω σχετικής ταχύτητας, έτσι και εδώ, η “τοπική” εμπειρία του χρόνου είναι φυσιολογική (κανείς δεν παρατηρεί τη διαφορά στο δικό τους πλαίσιο αναφοράς).

Επί της ουσίας, μετά από έξι μήνες στον ISS ένας αστροναύτης έχει μικρότερη ηλικία από κάποιον στη Γη αλλά μόνο για 0,007 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα θα ήταν μεγαλύτερα αν μπορούσαμε να κάνουμε το ISS να περιστρέφεται γύρω από τη Γη κοντά στην ταχύτητα του φωτός, έναντι της πραγματικής ταχύτητάς του (ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα).

Για την ιστορία πάντως, ο κοσμοναύτης Βαλέρι Πόλιακοφ κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα κατά τη διάρκεια μίας μεμονωμένης αποστολής, περνώντας 438 ημέρες στο Μιρ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα