AP Photo AP Photo/Cedar Attanasio

KILLNET: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΧΑΚΕΡΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μια ματιά στους αυτόνομους(;) χακτιβιστές που ευθύνονται για χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χωρών που έχουν στηρίξει ανοιχτά την Ουκρανία.

Τον Απρίλιο του 2021, το Five Eyes εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τις πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στον κυβερνοχώρο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

(Να σημειώσουμε ότι το Five Eyes είναι μία ομάδα πληροφοριών που έχει σχηματίσει η συμμαχία πέντε χωρών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Αυστραλία- που παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)

Αυτή η προειδοποίηση επισήμανε κιόλας και τις δημόσιες απειλές που έχουν εξαπολύσει εγκληματικές ομάδες, οι οποίες δρουν στον κυβερνοχώρο και υποστηρίζουν δυναμικά τη Ρωσία.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2022, εμφανίστηκε η φιλορωσική ομάδα hacking, με το όνομα “Killnet”. Αυτό το όνομα προήλθε από ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή επιθέσεων DDoS (Distributed Denial of Service). Μια επίθεση DDoS πλημμυρίζει και κατακλύζει έναν διακομιστή-στόχο με τεράστια διαδικτυακή επισκεψιμότητα, γεγονός που εμποδίζει τους χρήστες να συνδεθούν σε ιστότοπους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Από τον Απρίλιο του 2022, το Killnet έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων σε στόχους μέσα κι έξω απ’ την Ουκρανία.

Στόχος του Killnet είναι να κάνει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν για την κατηγορηματική υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να τιμωρήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις για το αντιρωσικό τους αίσθημα”, δήλωσε ο ερευνητής Στέφαν Σοεσάντο για αυτήν την ομάδα χακτιβιστών, όπως σημειώνει Politico.

AP Photo AP Photo/Wilfredo Lee

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ KILLNET;

Η αποστολή του Killnet είναι να σταματήσει τα “αντιρωσικά έθνη” να αναπτύσσουν “επιθετικότητα” εναντίον του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με το Politico, πολλοί Ρώσοι υποστηρίζουν θερμά το Killnet και θεωρούν τις πράξεις του ηρωικές..

To Killnet, βέβαια, δεν θυμίζει και πολύ τους υψηλα καταρτισμένους χάκερς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μοιάζει περισσότερο με έναν θυμωμένο, εθνικιστικό διαδικτυακό όχλο, οπλισμένο με χαμηλού βαθμού επιθετικά εργαλεία στον κυβερνοχώρο. Η μεγάλη του επιτυχία είναι ότι καταφέρνει να στήσει μία δική του αφήγηση γύρω από τον πόλεμο, συμβατή κατά πολύ με την επίσημη ρωσική αφήγηση και κόντρα στα μίντια των υπόλοιπων χωρών.

“Το KillNet λειτουργεί με συναισθηματικό τρόπο. Επιδιώκει εκδίκηση και αντίποινα για αδικήματα που πιστεύει ότι έχουν γίνει εναντίον της Ρωσίας και του λαού της”, δήλωσε στο Politico ο ερευνητής, γνωστός με το διαδικτυακό ψευδώνυμό, CyberKnow, ο οποίος παρακολουθεί τέτοιες ομάδες κυβερνοαπειλών. “Είναι εξαιρετικά αντιδραστικοί στα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα”.

Τον Μάιο του 2022, το Killnet κυκλοφόρησε ένα βίντεο μέσω του οποίου κήρυξε τον πόλεμο σε δέκα χώρες (στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Ιταλία και τη Γερμανία).

Τα μέλη του Killnet αυτοαποκαλούνται “ειδικές δυνάμεις”, ως δήθεν οι πιο μάχιμοι στον χώρο των χάκερς. Μερικοί από αυτούς είναι εθελοντές που πραγματοποιούν επιθέσεις DDoS και συχνά είναι οι ίδιοι που στρατολογούν τα νέα μέλη.

Το Killnet έχει επίσης μια σειρά από ομάδες που είναι επιφορτισμένες να πραγματοποιούν επιθέσεις σε συγκεκριμένες χώρες. Τα μέλη της ομάδας οφείλουν να δείχνουν στρατιωτική πειθαρχία και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, ένας από τους οποίους απαγορεύει την επίθεση σε χώρες της οργάνωσης CIS ( την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών που περιλαμβάνει εννιά πρώην σοβιετικές δημοκρατίες).

Ο Ρώσος Πρόεδρος στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. AP Photo/Sue Ogrocki, File

Οι ΚΥΒΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το Killnet έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων από τον Απρίλιο του 2022, η πρώτη από τις οποίες στόχευε σε ιστότοπους της ρουμανικής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από ιστότοπους της Μολδαβίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Τον Μάιο, η ομάδα πραγματοποίησε επίθεση DDoS και σε αρκετούς ιταλικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Υπουργείου Άμυνας.

Ακόμη και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έγινε στόχος. Σύμφωνα με το Euro News, το Killnet πραγματοποίησε μια κυβερνοεπίθεση στον διαγωνισμό μετά την απαγόρευση της Ρωσίας από τον διαγωνισμό. Εντούτοις, η προσπάθεια μπλοκαρίστηκε και η επίθεση δεν προχώρησε.

Στα τέλη του Ιουνίου, ήρθε η σειρά της Λιθουανίας. Κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDOS), με την Killnet να εξηγεί ότι αυτή ήταν η απάντησή της στην απόφαση του Βίλνιους να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

“Η επίθεση θα συνεχιστεί έως ότου η Λιθουανία άρει τον αποκλεισμό”,είχε δηλώσει τότε στο Reuters ένας εκπρόσωπος της ομάδας. “Διαλύσαμε 1652 διαδικτυακούς πόρους”.

Τον Αύγουστο του 2022, η Killnet πραγματοποίησε μια κυβερνοεπίθεση στη Lockheed Martin, μια εταιρεία ασφάλειας και άμυνας που παρείχε όπλα στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν οι Eurasian Times, η ομάδα αποκάλεσε τη Lockheed Martin τον “πραγματικό χορηγό της παγκόσμιας τρομοκρατίας”.

Τον Οκτώβριο, 14 ιστοσελίδες αεροδρομίων των ΗΠΑ έγιναν στόχος. Οι ιστότοποι δεν ήταν προσβάσιμοι στους χρήστες, αλλά σύμφωνα με το CNN, καμία πτήση δεν διακόπηκε λόγω της κυβερνοεπίθεσης.

“Πέραν της απουσίας ενημέρωσης για τους χρόνους αναμονής και για τις καθυστερήσεις στις πτήσεις, δεν επηρεάστηκε κανένα σημαντικό σύστημα για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου”, επισήμανε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Λος Άντζελες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα