Eurobank: 1 δις νέα δάνεια το 2023

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα Eurobank
Τράπεζα Eurobank INTIME

Επέκταση της διεθνής παρουσίας, διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και νέα δάνεια ύψους δις. ευρώ, αποτελούν τους επόμενους άμεσους στόχους της Eurobank, που είδε τα κόκκινα δάνεια να υποχωρούν σε χαμηλό 5ετίας.

Τους βασικούς άξονες στρατηγικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Eurobank, ούσα η πρώτη συστημική τράπεζα που «έσπασε» τα δεσμά του Δημοσίου και διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός, παρουσίασε χθες η διοίκηση στους ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φ. Καραβία η στρατηγική της Eurobank περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες.

  • Πιστωτική επέκταση 1 δις. ευρώ για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
  • Την επέκταση της διεθνής παρουσίας της με εξαγορές και συγχωνεύσεις, κυρίως εκτός της ελληνικής αγοράς και
  • Την ανταμοιβή των μετόχων με την διανομή μερίσματος τουλάχιστον 25% από το κέρδη του 2023.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου, το 2023 θα κλείσει συνολικά με πιστωτική επέκταση, ύψους ενός δισ. ευρώ, από όλες τις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται. Δίνοντας την σημερινή εικόνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ανάφερε ότι «στο 9μηνο είχαμε πιστωτική επέκταση ύψους 700 εκατ. ευρώ, η οποία κινήθηκε σε σαφώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας επίπεδα», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι όλες οι ενδείξεις καταλήγουν με σχετική ασφάλεια ότι η ροή των νέων δανείων τα επόμενα τρίμηνα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη καθώς σταμάτησαν οι αποπληρωμές δανείων και αρκετά επενδυτικά έργα που συνδέονται με το RRF θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Eurobank αναμένει υψηλότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται, έναντι ελαφρώς χαμηλότερου ρυθμού στην Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους προηγούμενους στόχους που είχε δώσει στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας, ανάμενε ότι οι νέες εκταμιεύσεις για το σύνολο του 2023 θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ.

Eπέκταση εκτός συνόρων

Η διοίκηση της Eurobank ανέλυσε διεξοδικά και τον σχεδιασμό της για την επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές, εκτός της Κύπρου και της Βουλγαρίας όπου η τράπεζα διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία.

Ερωτηθείς ο κ. Καβαρβίας για τα διεθνή σχέδια του ομίολου, επισήμανε πως προς ώρας δεν προβλέπεται επέκταση σε νέες αγορές, δίνοντας όμως έμφαση στο κομμάτι του wealth management (διαχείρισης περιουσίας) ώστε να ενισχύσει τη θέση της Eurobank στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με βασικό μοχλό της ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Καραβίας εστίασε και στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, μέσω της εξαγοράς επιπλέον ποσοστού της τάξεως του 7,2% (29.710.012 μετοχές), φτάνοντας έτσι στο 55,3% και εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών – προς το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2024 όπως εκτίμησε η διοίκηση – που θα την καθιστά πλέον ως θυγατρική του ομίλου, με την τράπεζα να προχωρά σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση, με τον κ. Καραβία να σχολιάζει πως «όσο μεγαλύτερο ποσοστό αποκτήσει η Eurobank, τόσο καλύτερα».

Η ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας στον ισολογισμό της Eurobank θα εισφέρει κέρδη προ φόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ στη συστημική τράπεζα.

Διανομή μερίσματος

Τέλος, μετά την επιτυχή επαναγορά του 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Eurobank στοχεύει στη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023. «Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% εφέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Σε χαμηλό 15 ετών ο δείκτης NPE

Επίδοση η οποία σχολιάστηκε θετικά από την επενδυτική κοινότητα ήταν η υποχώρηση κάτω από το 5% του δείκτη κόκκινων δανείων της τράπεζας το 9μηνο του 2023, αποτελώντας τον χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, αυτός διαμορφώθηκε σε 4,9% από 5,6% το ίδιο διάστημα του 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 167 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, με τα συνολικά NPEs να έχουν μειωθεί κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις). Τα επίπεδα κάλυψης ενισχύθηκαν από το 73,7% το εννεάμηνο 2022 σε 75% το αντίστοιχο φετινό εννεάμηνο.

Για το τέλος του 2023 η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%. “Αυτός θα μπορούσε να πέσει στο 4% τα επόμενα τρίμηνα μέσω πωλήσεων μικρών επιχειρηματικών δανείων”, σχολίασε ο κ. Καραβίας.

Αναθεώρηση βασικών μεγεθών

Τέλος η διοίκηση του Ομίλου προχώρησε και σε αναθεώρηση των στόχων για τα βασικά οικονομικά μεγέθη που είχαν τεθεί τον περασμένο Ιούλιο. Πιο αναλυτικά, η διοίκηση αναμένει:

  • Οργανικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο προηγούμενο guidance.
  • Οργανικά λειτουργικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ.
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 17% έναντι 15%.
  • Καθαρά κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,30 ευρώ και
  • Δείκτη NPE 4,5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα