Άνομβρος φεύγει ο Οκτώβριος, παρά τα ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Άνομβρος φεύγει ο Οκτώβριος, παρά τα ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Κρήτη
Κακοκαιρία στην Κρήτη Eurokinissi

Τι δείχνει έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Κρήτη στα μέσα Οκτωβρίου.

Άνομβρος φεύγει ο Οκτώβριος στις περισσότερες περιοχές, επιβεβαιώνοντας τα κλιματικά μοντέλα που μας έδιναν αυτή την τάση για τον καιρό.

Στην Κρήτη που οι βροχές ήταν 3 με 4 φορές πάνω απ’ ότι σημειώνονται όλο τον μήνα, όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά προξένησαν μεγάλες καταστροφές. Το απότομο νερό που δέχτηκε η γη με τη μορφή των καταιγίδων χάθηκε και πήγε κατευθείαν στη θάλασσα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κίνηση των συστημάτων που επηρέασαν κυρίως τα δυτικά και νότια και ειδικά την Κρήτη.

Η πρόσφατη κακοκαιρία, είχε πολλά κοινά με με τις αντίστοιχες κακοκαιρίες της 17ης Οκτωβρίου 2006 και της 18ης Οκτωβρίου του 1937 .

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΜΥ

Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι οι βροχές ξεκίνησαν στα δυτικά (Σούδα) από νωρίς το πρωί, η έντασή τους αυξήθηκε γρήγορα και παράλληλα επεκτάθηκαν ανατολικά (Ηράκλειο, Καστέλι, Σητεία) από τις 9:00 περίπου. Μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά εξασθένησαν τα φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά η έντασή τους κορυφώθηκε μέχρι τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες και μέχρι το βράδυ οι βροχές εξασθένησαν. Η ΕΜΥ εκπόνησε μελέτη την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της , απ΄ όπου παρουσιάζουμε τα κυριότερα δεδομένα της έρευνας.

Πολύ σημαντικό στοιχείο η ένταση (ραγδαιότητα) της βροχής

Στο Ηράκλειο (117.4 mm σε 2 ώρες και στη Σούδα 100 mm σε 2 ώρες). Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία εντάσεων βροχής των αρχείων της ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές για διάρκεια 2 ωρών είναι για το Ηράκλειο 45 mm και για τη Σούδα 87 mm.

Για το Καστέλι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία εντάσεων βροχής γιατί δεν λειτουργεί βροχογράφος. Ιδιαίτερα στη Σητεία το ύψος βροχής είναι εξαιρετικά μεγάλο (293 mm συνολικά, 281.8 mm σε 12 ώρες), δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο ημερήσιο ύψος υετού στην Κρήτη.

Ο σταθμός της Σητείας πλημμύρισε και είχε διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει στο ενδιάμεσο διάστημα για να υπάρχει συνεχής καταγραφή του υετού. Για το λόγο αυτό η τιμή 281.8 αναφέρεται σε 12ωρο και όχι 3ωρο διάστημα.

Κλιματικά Δεδομένα Υετού και σύγκριση με τα Δεδομένα στις 15/10/2022

Παρακάτω γίνεται σύγκριση των μέσων κλιματικών τιμών με την 15η Οκτωβρίου 2022 , όπου καταρρίπτονται τα ρεκόρ 24ωρου υετού σε Ηράκλειο και Σητεία .

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει επίσης ότι τα ύψη βροχής στις 15 Οκτωβρίου 2022 ξεπέρασαν κατά πολύ τη μέση μηνιαία τιμή Οκτωβρίου και στους τέσσερις σταθμούς, ιδιαίτερα δε στο Ηράκλειο και στη Σητεία (2.4 και 5.9 φορές αντίστοιχα σε σχέση με τη μέση τιμή Οκτωβρίου). Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με το γεγονός ότι στην ανατολική Κρήτη σημειώθηκαν και τα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με τις περισσότερες και τραγικές επιπτώσεις (2 νεκροί και τεράστιες υλικές καταστροφές).

Επιπλέον, από κλιματολογική άποψη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ, η ημερήσια τιμή υετού στο Ηράκλειο και στη Σητεία αποτελούν τιμές ρεκόρ για το μέγιστο ημερήσιο ύψος υετού για όλα τα έτη λειτουργίας των μετεωρολογικών αυτών σταθμών.

Πηγή: EMY – Διεύθυνση Κλίματος, Περιβάλλοντος και Μετεωρολογικών Παρατηρήσεων Τμήμα Υδρολογίας& Τμήμα Μεθόδων Παρατήρησης και Ποιοτικού Ελέγχου Δεδομένων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα