Υποτροπικός αεροχείμαρρος: Κοκτέιλ ζέστης και σκόνης σε όλη την χώρα

Διαβάζεται σε 3'
Υποτροπικός αεροχείμαρρος: Κοκτέιλ ζέστης και σκόνης σε όλη την χώρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανεβαίνει απότομα η θερμοκρασία, ενώ η αφρικανική σκόνη αναμένεται να «σκεπάσει» αρκετές περιοχές τα επόμενα τρία 24ωρα.

O υποτροπικός αεροχείμαρρος έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του στην ατμόσφαιρα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν άνοδο, ενώ η αφρικανική σκόνη αναμένεται να «σκεπάσει» αρκετές περιοχές τα επόμενα τρία 24ωρα, μέχρι δηλαδή και το τέλος της εβδομάδας.

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, ειδικά στα αστικά κέντρα, με το “κοκτέιλ” ζέστης και σκόνης να δυσχεραίνει την ποιότητα του αέρα και να προκαλεί δυσφορία, κυρίως στα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, τα οποία είναι και ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή (17/05) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στο σύνολο της χώρας
Στον χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στο σύνολο της χώρας Meteo

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κορύφωση των συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει, οι ποσότητες αυτό το διήμερο, συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη).

Μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη-

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα