Ιπτάμενος Ολλανδός: Η εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη εμφανίστηκε στην Κέρκυρα

Διαβάζεται σε 2'
Καύσωνας στη Μεσόγειο (αρχείου)
Καύσωνας στη Μεσόγειο (αρχείου) iStock

Τι είναι το φαινόμενο του “Ιπτάμενου Ολλανδού” που εμφανίστηκε στην Κέρκυρα. Ο μύθος και η επιστημονική εξήγηση.

Το φαινόμενο του “Ιπτάμενου Ολλανδού” παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα το πρωί της Δευτέρας (15/7), προκαλώντας την έντονη απορία των πολιτών για το αν αυτό που βλέπουν είναι πράγματι αληθινό ή οφθαλμαπάτη.

Κατά το εν λόγω φαινόμενο, όταν ατενίζει κανείς τον ορίζοντα της θάλασσας μπορεί να διακρίνει σκάφη, πλοία, ακόμα και ολόκληρες πόλεις να “ίπτανται” επάνω από αυτόν, χωρίς, βέβαια, κάτι τέτοιο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για το φαινόμενο “ανώτερου αντικατοπτρισμού”, όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το οποίο παρατηρείται σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά, όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτινών του φωτός, εξηγεί ο κ. Κολυδάς. Χάρη σε αυτό, αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.

Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού

Ο μύθος του “Ιπτάμενου Ολλανδού” είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διαδεδομένους ναυτικούς θρύλους, ο οποίος αφηγείται την ιστορία ενός πλοίου-φαντάσματος, που είναι καταραμένο να πλέει στους ωκεανούς για πάντα, χωρίς ποτέ να μπορεί να φτάσει σε λιμάνι.

Όπως θέλει ο μύθος, όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας, ο καπετάνιος ορκίστηκε ότι θα συνέχιζε την πορεία του, ακόμα και αν χρειαζόταν να πλέει για πάντα.

Το πλοίο του “Ιπτάμενου Ολλανδού” λέγεται ότι εμφανίζεται ως “φάντασμα” στα ανοιχτά των ωκεανών, συχνά φέγγοντας με ένα παράξενο φως. Οι ναυτικοί που “το βλέπουν” θεωρούν ότι είναι σημάδι κακοτυχίας και επικείμενης καταστροφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα